Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яка ймовірність того, що Росії вдасться зірвати опалювальний сезон: чим може відповісти Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка ймовірність того, що Росії вдасться зірвати опалювальний сезон: чим може відповісти Україна

Україна просто фізично не зможе прикрити всю свою енергосистему від засобів ураження агресора

26 жовтня 2023, 12:22 comments2244
Поділіться публікацією:

Цього року Україна не лише захищатиме свою інфраструктуру від окупантів, а й відповідатиме на атаки, заявив президент Володимир Зеленський. Тим часом, росіяни завдали удару неподалік Хмельницької АЕС, а також явно продовжать спроби знищити енергосистему України. З якими надіями та побоюваннями ми входимо у новий опалювальний сезон? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Яка ймовірність того, що Росії вдасться зірвати опалювальний сезон: чим може відповісти Україна

Енергомережі України. Фото: з відкритих джерел

Є впевненість, що нинішній сезон не буде складнішим за попередній

Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев вважає, що ми входимо в опалювальний сезон з переконанням, що повторення минулого опалювального сезону, коли величезна кількість споживачів раптом опинялася без електропостачання, не буде.

За його словами, це переконання базується на низці факторів.

По-перше, зараз у нас набагато потужніший захист неба. Українська ППО значно зміцніла.

По-друге, тепер є розуміння, як діяти у разі виходу з ладу того чи іншого об'єкта.

По-третє, є значно більша автономність великої кількості споживачів (як об'єктів критичної інфраструктури, так і окремих домогосподарств).

По-четверте, створено спеціальний резерв для того, щоб оператори систем передачі та розподілу мали можливість змінювати маршрути енергопостачання у разі пошкодження основних мереж.

По-п'яте, населення України психологічно готове до того, що атаки РФ на наші енергооб'єкти будуть продовжені.

“Звичайно, є чимало проблем, – визнав експерт. – Вони пов'язані як із нестачею запасних потужностей, так і з невеликою кількістю на складах обладнання, необхідного для ремонту пошкоджених об'єктів. Є проблеми з енергозабезпеченням, паливним забезпеченням окремих об'єктів".

Втім, це все — проблеми, що вирішуються, зазначає Геннадій Рябцев. Тому і є впевненість, що нинішній сезон не буде складнішим за попередній.

"Остання атака на Хмельницьку область навряд чи мала на меті безпосередній удар по АЕС. Швидше територія станції опинилася на шляху тих дронів, які прямували до інших цілей, – міркує експерт. – Втім, не можна унеможливлювати атаки РФ на ядерні об'єкти України. Але вони будуть націлені, гадаю, не на самі реактори, а на об'єкти, які забезпечують розподіл електроенергії, що генерується цими станціями. Ядерна безпека забезпечена – і не варто звертати увагу на страшилки, які розповсюджують окремі телеграм-канали, явно дублюючи російські наративи".

Переживемо і цю зиму, але потрібно максимально підготувати себе до неї

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин поділився такою думкою:

"Будь-яка війна передбачає можливість обміну ударами. І, якщо в кремлі цього не розуміють, їм треба про це постійно нагадувати. Питання тільки в тому, що, воюючи з варваром, потрібно примудритися самому не стати варваром. І справа не лише у моралі, а й в залежності України від постачання західного озброєння. Як повідомлялося, ці поставки обтяжені зобов'язаннями не завдавати ударів у глибину території Росії. Вийти із ситуації можна лише розвиваючи вітчизняні засоби ураження. Паралельно використовуючи західне озброєння у межах суверенної території України".

Така гібридна війна констатує експерт. Ми обмежені нормами демократії, а агресор обмежений може бути лише фактичним знищенням, наголошує Ігор Черкашин.

"Щодо очікувань, то, безумовно, будуть проблеми, – попереджає він. – Україна просто фізично не зможе прикрити всю свою енергосистему від засобів ураження агресора. Особливо з огляду на відсутність винищувачів із сучасною авіонікою. Саме вони могли б прикрити величезні площі країни. Звичайно, ми переживемо і цю зиму, але треба максимально підготувати себе до неї".

Читайте також на порталі "Коментарі" — вибухи біля Хмельницької АЕС: Данілов розповів, яку мету мала РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини