Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як ЗСУ компенсують снарядний голод на фронті: у чому РФ йде на рекорд
commentss НОВИНИ Всі новини

Як ЗСУ компенсують снарядний голод на фронті: у чому РФ йде на рекорд

Війна досі на 95% залишається війною артилерії

12 лютого 2024, 09:35
Поділіться публікацією:

Затягування у США питання з узгодженням допомоги Україні вже призвело до того, що ЗСУ змушені заощаджувати боєприпаси, відбиваючи атаки російського агресора. Росіяни це розуміють і тому суттєво активізувалися. Як ЗСУ компенсують снарядний голод на фронті? Щодо застосування якої зброї Росія вже йде на рекорд? Портал "Коментарі" розбирався в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Як ЗСУ компенсують снарядний голод на фронті: у чому РФ йде на рекорд

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Україна виграє якістю

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник в інтерв'ю "24 каналу" звернув увагу, що з початку війни ми ніколи не були повноцінно забезпечені боєприпасами. Постійно доводилося випрошувати у союзників постачання зброї та боєприпасів.

"Ніхто не чекав, що росіяни повернуть всю логіку ведення бойових дій у Другу світову війну, коли виставлялися великі вогневі вали. Але тут також не все так дуже однозначно. Якщо влітку 2022 року вони виставляли вогневі вали від 45 до 80 тисяч на добу, у часи Другої світової війни – це безпрецедентне явище. Американці артилерію застосовували найбільш масовано в 1965 році під час битви в долині річки Я-Дранґ (під час Вʼєтнамської війни – ред.). Тоді за 53 години вони використали 16 тисяч снарядів 105-го міліметра", – зазначив експерт.

За його словами, зараз показники в окупантів знизилися з 45 тисяч до 15. До того ж, зазначив Петро Черник, Україна виграє якістю. Українські військові мають снаряди, які для росіян є недосяжною мрією.

"Німецька машина Cobra на відстані до 40 кілометрів може вирахувати в реаліях живого часу і одразу видати цілі влучення аж до 40 гармат. Нічого подібного у супротивника немає і не буде. Тут філософія нашого протистояння. А такі снаряди, як М982 Excalibur – для росіян недосяжна мрія", – висловився полковник.

Потрібно у рази посилити боротьбу з російською авіацією

У свою чергу, військовий експерт Олександр Коваленко у себе в Телеграм зазначив, що Росія в лютому рекордно збільшила кількість застосування авіабомб по Україні. За першу третину лютого 2024 року російська тактична авіація здійснила понад 460 скидів авіаційних бомб ФАБ-250, ФАБ-500М62, ФАБ-1500М54, а також ОДАБ-500 з УМПК (уніфікованими модулями планування та корекції).

Як зазначає Коваленко, найінтенсивнішим напрямом застосування КАБ була Авдіївка, другий за інтенсивністю – Куп'янськ.

"Крім того, російська тактична авіація, на свій страх і ризик, намагається вийти на системні показники застосування КАБ по Херсонській області, як по лівому, так і правому березі", — пише експерт.

Він нагадав, що попереднім рекордним місяцем із застосуванням КАБ став листопад 2023 року – понад 1 200 бомб різного типу з рекордом за добу 25 листопада – 120 од.

У той же час, з урахуванням того, що за 1/3 лютого російська авіація вже застосувала понад 460 КАБ, цього місяця може бути встановлений абсолютний рекорд щодо їх використання противником, зазначає експерт, наголошуючи, що, крім цього, російський ВПК зміг вийти на рівень середньодобового забезпечення у застосуванні до понад 50 УМПК на добу.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Захід не має єдиної позиції щодо України: що стоїть за тривожними заявами лідерів ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини