Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як змінилася війна в Україні: на що Путін робить ставку
commentss НОВИНИ Всі новини

Як змінилася війна в Україні: на що Путін робить ставку

Оскільки Захід рішуче налаштований продовжувати підтримку України, РФ не досягне успіху, незважаючи на зміну тактики у цій війні

7 листопада 2022, 12:45 comments4733
Поділіться публікацією:

Росія останнім часом змінила тактику війни проти України та зробила акцент на трьох основних пунктах: переведення РФ на військові рейки; ведення геноцидного типу війни; вкидання пропагандистських наративів про тактичну ядерну зброю, “брудну бомбу” чи вибух на ЗАЕС. Про це в ефірі FREEДOM заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. Експерти проаналізували ці твердження для видання "Коментарі", а також розповіли, що ми можемо протиставити такій тактиці агресора.

Як змінилася війна в Україні: на що Путін робить ставку

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Є ймовірність, що Путін переслідує вихід на варіант "Вітчизняної війни"

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок погоджується з тим, що Росія використовує озвучені Подоляком методи. До них, на думку експерта, можна також додати мобілізацію.

"Поки що – часткову. Але в мене таке враження, що Путін налаштований на повну мобілізацію. Вона лише питання часу – на тлі величезних втрат особового складу армією агресора, – пояснює Валерій Клочок. – Кремль, зрозуміло, звинувачуватиме в цьому Україну, сіючи ненависть. Можливо, Путін переслідує вихід на варіант "Вітчизняної війни". У його розумінні, весь цей набір інструментів (переведення РФ на військові рейки, мобілізація, цілеспрямовані удари по об'єктах критичної інфраструктури в Україні, закидання позицій ЗСУ тілами російських солдатів, вкидання про можливе застосування зброї масового ураження, більше схожі на інформаційно-психологічні операції — ІПСО) може якось виправити вкрай складну для окупантів ситуацію на фронті".

За словами експерта, поки що не видно перспектив для успіхів агресора в Україні. Але й нам потрібні час, озброєння, сили, гроші, щоб викинути ворога зі своєї землі.

"Ми отримуємо велику допомогу з боку Заходу, нам обіцяють, що вона продовжуватиметься і навіть збільшуватиметься. І з боку ЄС, і США. Колективний Захід не ведеться на різноманітні шантажі з боку Росії. Туреччина не дозволила РФ зірвати зернову угоду. Під час недавнього візиту до Києва радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван запевнив, що, незалежно від результатів виборів до Конгресу, які відбудуться 8 листопада, підтримка України збережеться. Все це дозволяє говорити, що РФ не досягне успіху, незважаючи на зміну тактики у цій війні", – вважає Валерій Клочок.

Він наголошує на важливості переходу української економіки на військові рейки. Зокрема налагодження випуску снарядів, власних безпілотників.

"У геополітичному контексті чітко визначилися країни, які готові допомагати РФ у її війні проти України, – зазначає експерт. – Потрібно докладати максимум зусиль, щоб такі можливості були під великим питанням. Я маю на увазі Іран та Північну Корею, які вже отримали відповідні попередження з боку Заходу загалом та США зокрема".

Ми маємо продовжувати тиск на агресора на всіх фронтах – реальному, дипломатичному, економічному, інформаційному

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук вважає, що Росія опинилася у програшній ситуації, а тому шукає шляхів, які можуть допомогти їй вижити у цій війні.

"І такі точкові спроби промацувати нас на міцність в одному чи іншому напрямку дають Путіну можливість показувати російським елітам, що ще не все втрачено. Хоч це схоже на пропагандистські акції, – зазначає політолог. – Якщо раніше агресор намагався вести нехай підлу, але все ж таки війну, то зараз все частіше повертаються до гібридної (не відмовляючись від конвенційної), намагаючись розхитати позиції всередині українського та західного товариств, щоб змусити Київ до переговорів на своїх умовах".

Віктор Каспрук акцентує, що шляхом спроб і помилок росіяни намагаються виявити наші болючі точки, щоб зосередити на них свої основні удари.

"Коли залякування ядерною зброєю, катастрофою на Каховській ГЕС, Запорізькій АЕС не спрацювали, пішла атака на об'єкти критичної інфраструктури, казки про "брудну бомбу", ті чи інші вкидання та лобістські потуги Кремля на Заході. З одного боку, це можна як початок агонії путінського режиму. З іншого – як серйозну загрозу, адже загнаний у кут щур – вкрай небезпечний. І навіть якщо буде видно явний програш російської армії на полі бою, Кремль не залишить спроб завдати максимальної шкоди Україні", – попереджає експерт.

Відповідати, на його думку, ми маємо продовженням тиску на агресора на всіх фронтах – реальному, дипломатичному, економічному, інформаційному. Паралельно шукаючи вразливі точки Росії.

"Одним із рухів у цьому напрямі стало ухвалення Верховною Радою постанови про визнання Чеченської республіки Ічкерія тимчасово окупованою Росією. По таким больовим точкам треба бити знову і знову, – упевнений Віктор Каспрук. – РФ – клаптева держава з майже сотні націй. І фейкова єдність, яка існує лише тому, що її утримують силою та страхом, насправді є вкрай неміцною. І, якщо бити в цьому напрямку, картковий будиночок під назвою Російська Федерація звалиться. Причому швидко".

Читайте також на порталі "Коментарі" — таємні переговори США та РФ: про що вони говорять – чи незабаром можуть Київ і Москва відновити діалог.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини