Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як змінилася СБУ за час великої війни: з чим ще є проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Як змінилася СБУ за час великої війни: з чим ще є проблеми

Ключова відмінність СБУ від довоєнного формату полягає у проведенні військових операцій на території супротивника

25 березня 2024, 13:50
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 25 березня, відзначається День Служби безпеки України. З привітаннями виступили президент Володимир Зеленський, інші офіційні особи. Як змінилася СБУ з моменту широкомасштабної російської агресії? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Як змінилася СБУ за час великої війни: з чим ще є проблеми

СБУ. Фото: з відкритих джерел

СБУ за Малюка значно підвищила свою ефективність

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович наголошує, що СБУ пройшла серйозну еволюцію під час широкомасштабного вторгнення РФ. За його словами, особливо це помітно стало після зміни керівництва, коли було відправлено у відставку Івана Баканова – і прийшов Василь Малюк.

"Саме тоді ми побачили ту Службу безпеки, яку має мати країна, яка перебуває у стані війни, – зазначає експерт. – За Малюка СБУ почала займатися своїми безпосередніми обов'язками – протидіяти ворожій агентурі, займатися розвідувальною, контррозвідувальною та іншою роботою. А, враховуючи воєнний стан, завдавати ударів по противнику в різних місцях, за допомогою різних засобів. Немає сумнівів, що СБУ за Малюка значно підвищила свою ефективність, набагато краще виконує свої функції", – вважає Ігор Рейтерович.

Втім, продовжує він, залишаються проблеми. Як мінімум – дві.

По-перше, чимала кількість російської агентури всередині тих чи інших органів влади в Україні, а також у самій СБУ. І час від часу ми бачимо наслідки такої боротьби, наголошує експерт.

"Очищення рядів — архіважливе завдання, яке, схоже, займе ще чимало часу", — зазначає Ігор Рейтерович.

По-друге, наголошує він, у СБУ досі залишаються департаменти, відділи, які займаються виключно політичними чи економічними питаннями, які не повинні належати до її функціоналу.

"Історії, що періодично спливають, про стеження СБУ за журналістами або її наскоки на ті чи інші підприємства точно не прикоашають нашу Службу безпеки, – каже експерт. – І реформу СБУ, яка з об'єктивних причин (широкомасштабна війна) зависла у Раді, слід обов'язково довести до кінця. Не повинна Служба безпеки займатися економічними питаннями, а політичний компонент її діяльності має стосуватися виключно внутрішньої безпеки, але під жорстким і ефективним контролем (як з боку парламенту, так і громадськості)".

У СБУ побачили аналог сучасної спецслужби

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ поділився такою думкою:

"СБУ стала аналогом сучасної спецслужби країни, яка перебуває у стані війни чи перманентних військових конфліктів – з урахуванням досвіду спецслужб Ізраїлю та інших країн. Ключова відмінність від довоєнного формату – проведення військових операцій на території противника".

На думку експерта, це показник суб'єктності, яка виникла під час каденції президента України Володимира Зеленського.

"Адже рішення щодо проведення таких операцій ухвалюються на найвищому політичному рівні", – аргументує Олексій Кущ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — так таки війна: чи справді Росія готова підвищувати ставки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини