Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як війна відобразилася на економіках України, Європи, Росії – що чекати у майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

Як війна відобразилася на економіках України, Європи, Росії – що чекати у майбутньому

Війна, розв'язана Путіним проти України, сильно вдарила по всіх

2 січня 2023, 15:44
Поділіться публікацією:

Половина країн Євросоюзу у 2023 році скотиться у рецесію у зв'язку з війною в Україні. Такий невтішний прогноз зробила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва. Що можна сказати про загальноекономічну ситуацію в Україні, РФ та світі загалом у найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Як війна відобразилася на економіках України, Європи, Росії – що чекати у майбутньому

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Сьогодні в Україні усі соціальні програми фінансуються за рахунок зовнішніх запозичень

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін розмірковує так:

"На сьогоднішній день немає країни, яка так чи інакше не постраждала від цієї війни. Економічний стан держави – багатофакторна модель. І той же Китай, який отримав зараз доступ до дешевих російських сировинних ресурсів, страждає через пандемічну ситуацію, що різко погіршилася. Як наслідок – прогнозується різке уповільнення темпів зростання ВВП. У Китаї знову запровадили безпрецедентні карантинні заходи, а для тих, хто прилітає звідти до європейських країн, введено обов'язкове тестування. Коли ми говоримо про Європу, слід розуміти, що війна, розв'язана Путіним проти України, сильно вдарила по всіх. Україна сплачує кров'ю, європейці – грошима. Різке подорожчання енергоносіїв – одна із форм гібридної війни, яку РФ веде проти всього демократичного, цивілізованого світу".

Якщо раніше європейці йшли шляхом ринкових механізмів, то зараз, реагуючи на російську агресію проти України, вводять безпрецедентні заходи проти російських енергоносіїв, наголошує експерт. Ті самі обмеження ціни на газ (на рівні 180 євро за МВт-год, що дорівнює приблизно $2002 за 1000 куб. м), на нафту (не вище 60 дол за барель). Звичайно, це суттєво змінює структуру сировинних потоків, що йдуть до Європи.

"До того ж, зараз Європа перебуває у черговій хвилі міграції – з України. Виділяються гроші для підтримки вимушених біженців. Окрім іншого, 18 млрд євро для України на 2023 рік від ЄС – це гроші з кишені європейських платників податків", – нагадує Олег Пендзін.

Все це разом, пояснює він, погіршує загальноекономічну ситуацію у Європі. Але альтернативи – немає.

"Треба розуміти, що Європа – дуже різна. Східна її частина має чітке бачення процесів, Стара Європа (Західна, Центральна, Південна) — інша. Але при цьому вона ніколи не була такою єдиною, як зараз. Вона ніколи не мала таких спільних інтересів, пов'язаних із питаннями безпеки. Так, з погляду економічних моментів, рецесії, цін на енергоносії, падіння ринків збуту – Європа 2023-го, швидше за все, демонструватиме різке уповільнення темпів зростання. Але з політичної, стратегічно важливої точки зору, вона суттєво змінилася. Стала консолідованішою. І загальноєвропейські інтереси на сьогодні зрозумілі, як ніколи. І ці інтереси точно йдуть урозріз із політикою РФ", – акцентує Олег Пендзін.

Сама ж Росія, продовжує він, цією війною навела себе на глибоку кризу. Рівень санкційного тиску щодо неї вищий, ніж щодо Ірану та Північної Кореї.

"А якщо в РФ оголосять воєнний стан та загальну мобілізацію, як прогнозує деякі, це серйозно вдарить по економіці країни-агресора, яка й так стрімко відокремлюється від світового науково-технічного прогресу. Постачання в РФ високотехнологічного обладнання та запчастин стрімко скоротилося і продовжують скорочуватися. Росія остаточно перетворюється на сировинну країну, стаючи державою третього світу. У цій ситуації на неї нічого хорошого не чекає цього року з економічної точки зору, – упевнений експерт. – Якщо говорити про стратегічну перспективу, то слід розуміти, що в епоху глобалізації одна окремо взята країна, навіть така величезна як Росія, не може відтворити на своїй території всі замкнуті ланцюжки, всі товари народного споживання, всього комплексу, який необхідний для підтримки гідного рівня життя народу Це намагалася зробити Північна Корея. І результат усім більш-менш зрозумілий. Перетворення РФ на аналог Північної Кореї, гадаю, не той шлях, який підтримає російське населення".

Щодо України, ситуація у нас в економічному ракурсі прогнозовано складна. Ми не просто країна, що воює, а й країна, на території якої ведуться бойові дії. Передбачувано, що економічно втратили і втрачаємо найбільше, зазначає Олег Пендзін.

При цьому, за його словами, треба розуміти, що хоч 40% одержаної нами закордонної допомоги – це гранти, то 60% — кредити, які рано чи пізно доведеться віддавати.

"Сьогодні усі соціальні програми фінансуються за рахунок зовнішніх запозичень. Ми інакше зараз не можемо. І 2023-й також буде роком запозичень. І наступний, швидше за все, також. Незрозуміло, коли закінчиться війна – і це робить серйозну обережність у поведінці інвесторів. А без приходу інвесторів Україна не поновить економіку, – попереджає експерт. — На жаль, але в новий рік продовжить падати наша економіка, доходи населення, тоді як інфляція буде досить високою — на рівні 28%. Без допомоги наших партнерів, зрозуміло, ми б не змогли воювати. Але нам допомагають і ми сьогодні – передній край цивілізованого світу".

Курс залишатиметься в цілому стабільним, а доходи населення зростатимуть – нижче рівня інфляції, що тільки збільшуватиме бідність

Економічний експерт Данило Монін пояснює, що Європа буде у стагнації не через війну в Україні. Європа, зазначає він, у стагнації з 2008 року.

"Тобто піде вже 15-й рік стагнації європейської економіки, коли частка Європи у світовому ВВП скоротилася з 25 до 16%. Як на мене, соціалізм в економічній політиці та величезні податки тягнуть Європу вниз без шансів на зміну ситуації. У цьому контексті прикро, що Україна копіює ці шалені економічні практики. Якщо так продовжиться, наша країна залишатиметься злиденною без шансів зростання", – прогнозує експерт.

Що стосується країни-агресора, то РФ, на його думку, зменшуватиме видобуток нафти на 10% на рік – і поступово стагнуватиме. Але не так швидко і сильно, як нам хотілося б.

"Україна матиме -25-30% ВВП у першому кварталі, зростання близько 5% у другому та зростання 0-5% у третьому. У четвертому поки що невизначеність. Якщо війна на той час закінчиться, Україна може мати і 20-25% зростання, – вважає Данило Монін. – Але загалом інфляція у нас цього року сповільниться. Курс залишатиметься загалом стабільним, а доходи населення зростатимуть – нижче за рівень інфляції, що тільки збільшуватиме бідність".

За словами експерта, біда в тому, що українська влада робить все, щоб зібрати з бізнесу, який і так часто у збитку, все, що тільки можна. А якщо не вдається зібрати податки – тоді пропонує бізнесу ще витратити гроші та збільшити адміністративні витрати. При цьому розповідаючи, що держава збільшить податки та посилить перевірки.

"Як на мене, у війну треба робити все навпаки – повністю заборонити перевірки та зробити податкові послаблення бізнесу, – каже Данило Монін. – З урахуванням такої кількості грантів, які я оцінюю у 700 млрд гривень на 2023 рік, будь-які спроби вичавити з бізнесу додаткові 5-10 млрд виглядає жорстким глузуванням. І це демонструє справжнє ставлення влади до бізнесу у стилі – доїли і доїмо".

Наразі війна – це порятунок для світової економіки

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко зазначає, що рецесія у світі – це наслідок банкрутства, ухваленого ще в середині 70-х років минулого століття курсом на стимулювання зростання економіки за допомогою споживчого кредитування.

"Після краху банківсько-іпотечної афери у 2007/08 роках та подальшого гасіння пожежі бензином (у вигляді виділення астрономічних сум на підтримку фінсектора), і Захід, і Китай вирішили зробити ставку на обмеження споживання шляхом пропаганди ковідної афери, – вважає експерт. – Це стало тригером рецесії. І нинішня війна працює як рятувальний пліт для світової економіки. Насамперед за рахунок стрімкого збільшення держзамовлень для ВПК у більшості розвинених країн".

Тому, пояснює Юрій Гаврилечко, рецесія 2023-го буде лише там, де ще не усвідомили необхідність збільшення оборонних витрат.

"Тож зараз війна – це порятунок для світової економіки, – зазначає він. – А глава МВФ вкотре доводить, що фактично не розуміється на економіці".

Щодо України, то, на думку, експерта, поки що Рада та Кабмін роблять все можливе, щоб і у нас теж була рецесія. Усі економічні зміни, які підготували парламент та уряд для бізнесу цього року, підуть лише на шкоду економіці, вважає Юрій Гаврилечко.

"Росія ж переводить свою економіку на військові рейки, – зазначає він. – Ракети вже роблять нові. Продуктами вони забезпечені. За рахунок Туреччини, Індії та Китаю вони закривають, хай і з великими витратами, основні потреби у промтоварах. Тому санкції на обивателях майже не далися взнаки. Лише офісний планктон Москви та Пітера постраждав. Ну, то цьому в російській глибинці тільки радіють".

А ось автопром і ринок побутової техніки у росіян просів, а космічна програма, яка сильно залежить від Заходу, і зовсім серйозно постраждала, підкреслює експерт.

"Але для нас важливим є те, – каже Юрій Гаврилечко, – що озброєння РФ здатна виробляти і далі. Так, не дуже нове, але воно від цього не стає менш вбивчим. І протиставити цьому ми маємо власне виробництво, найкраще у кооперації з країнами-партнерами".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні внутрішні зміни в Україні в 2022 році — яких очікувати в 2023-му.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини