Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як вистояти Україні на фоні ударів РФ по об'єктах енергетики – що треба робити вже зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Як вистояти Україні на фоні ударів РФ по об'єктах енергетики – що треба робити вже зараз

Влада вже зараз має подбати про додаткові закупівлі газу та вугілля - укласти довгостроковий контракт на закупівлю певного обсягу імпортного газу

20 жовтня 2022, 13:40
Поділіться публікацією:

Заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко попередив, що 20 жовтня по всій країні запроваджуються обмеження постачання електроенергії. Причина — удари російських окупантів по генеруючих об'єктах енергетики. Як українці можуть упоратися з загрозами, спричиненими новою тактикою ворога? Яких заходів слід вжити на рівні держави та кожної конкретної людини? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як вистояти Україні на фоні ударів РФ по об'єктах енергетики – що треба робити вже зараз

Опалювальний сезон. Фото: з відкритих джерел

Україні потрібні постачання антидронових систем, систем ППО

Директор енергетичних програм Центру Разумкова – Володимир Омельченко – звертає увагу, що не у всіх регіонах однакова ситуація із споживанням електроенергії. До того ж є істотна різниця між людьми, які живуть у житлових масивах, великих містах – і в приватному секторі.

"У таких районах як Донбас, південь України, де йдуть бойові дії, де є часткова окупація, ситуація дуже важка. Ремонтувати там щось через постійні обстріли складно або неможливо. Саме тому йдеться про необхідність евакуації із тих регіонів. І держава має як надати для цього транспорт, так і передбачити фінансування на оренду житла в інших регіонах, якісь щомісячні виплати переселенцям тощо", – зазначає експерт.

На його думку, влада робить те, що може. Разом із енергетичними компаніями (Укренерго, Центренерго, ДТЕК-Енерго), операторами систем розподілу.

"Після ракетних та дронових ударів проводяться досить швидко та успішно ремонти. Але за останні два тижні ми зруйнували багато енергетичних об'єктів. Навіть не стільки об'єктів генерації електроенергії, скільки обладнання її видачі в мережу. Трансформаторні підстанції різної напруги тощо", – пояснює Володимир Омельченко.

Він наголошує, що сьогодні, навіть незважаючи на ці складнощі, у нас залишається певний запас енергетичних потужностей.

"Ми втратили близько 10 гігават (ГВт) з наявних 50 ГВт потужностей. Це і Запорізькі АЕС, і ТЕС, Луганська та Слов'янська ТЕС. Великі втрати у вітряній генерації, яка була сконцентрована на півдні, – розповідає експерт. – З огляду на те, що українці споживають зараз близько 12 ГВт (взимку буде 17-18), ми маємо запас по генерації. Але питання у її видачі, адже противник б'є саме по підстанціях, по системах видачі електроенергії, тому що їх легше пошкодити, ніж саму генерацію, самі блоки, що генерують, які більш-менш укріплені".

Добре, продовжує Володимир Омельченко, що ми маємо непогані запаси природного газу – понад 14 млрд кубометрів у сховищах. Вугілля запасено близько 2 млн. тонн. Цього, вважає експерт, недостатньо, бо треба буде компенсувати втрату атомних блоків.

"Буде прискорене згоряння вугілля. Тож треба до півмільйона тонн докуповувати. І держава має передбачити відповідні кошти, закласти витрати на тарифи. Тому що ціна вугілля на міжнародних ринках висока – понад 300 доларів за тонну. – наголошує експерт. – Плюс – держава має забезпечити захист нашої енергосистеми від ворожих ракет та дронів. Потрібні постачання антидронових систем, систем ППО. Робота у цьому напрямі ведеться, міжнародні партнери обіцяли допомогти".

Є ймовірність, що більше газу, ніж передбачалося, піде на електрогенерацію, що страждає від ворожого обстрілу

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський розмірковує так:

"Тих запасів вугілля та природного газу, які у нас є, на мою думку, буде достатньо приблизно до січня. Проблеми можуть виникнути у лютому-березні наступного року. Є ймовірність, що більше газу, ніж передбачалося, піде на електрогенерацію, що страждає від ворожого обстрілу. Тоді виникне необхідність закупівлі певної кількості газу по імпорту".

Але готуватися до цього треба вже зараз, упевнений експерт. Як роблять ті ж європейські країни – укласти довгостроковий контракт на закупівлю певного обсягу імпортного газу. Не чекати, що на споті він опускатиметься.

"Я не бачу можливості зменшення ціни на газ. Про це говорять і європейські прогнози", – підкреслює Леонід Уніговський.

За його словами, головна небезпека була, є і залишається – у порушенні критичної інфраструктури через численні "прильоти". Тому важливо, щоб оператори електричних і газових мереж накопичили хороший запас обладнання, необхідних ремонтних матеріалів. Такі заходи, вважає експерт, стануть визначальними для успішного проходження цього опалювального сезону.

На жаль, наступний опалювальний сезон, навіть якщо виключити суто військову складову, буде не легше, прогнозує Леонід Уніговський. Ми, пояснює він, вичерпаємо всі запаси, які є – вже цього року чи на початку наступного.

"Урядом проводиться певна робота у цьому напрямі. Але деякі речі мене неприємно вражають, – зізнався експерт. – Ще місяці три тому я написав листа міністру розвитку громад та територій України Олексію Чернишову. Там пояснив, що практично в усьому світі для опалення, зокрема багатоквартирних будинків, використовуються газові конвектори з балонами пропан-бутану. Так, з певною апаратурою безпеки, якісні балони, але використовуються. А в нас державні будівельні норми (ДСН) газопостачання від 2019 року забороняють встановлювати такі пристрої у багатоквартирних будинках. Проте є наказ Мінрегіону, який дозволяє вносити тимчасові зміни до ДСП. І я наголошував на важливості дозволу операторам газорозподільних систем в екстремальних випадках (а ми зараз опинилися саме в такому положенні) встановлювати подібні пристрої. Якщо будинки позбавлені електрики та газу – такі балони, за дотримання належних заходів безпеки, можуть стати порятунком. На жаль, відповіді я поки що так і не дочекався. Але головне – не відповідь, головне – події. Їх поки що, за моєю інформацією, немає".

Необхідно уникати практики підтримки у квартирах температур 22-25С і знижувати її до 17-18

Експерт із енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква зазначає, що зараз основний фокус – на максимальне зниження споживання енергоресурсів. Це, наголошує він, стосується і газу, і електроенергії.

"Частка населення у загальному споживанні дуже сильно зросла з початком війни за рахунок того, що промисловість впала набагато сильніше. Тому важливим є проведення максимальних роз'яснювальних робіт з населення про те, що необхідно мінімізувати використання електроприладів, особливо таких потужних як чайники, праски, кондиціонери тощо", – упевнений експерт.

За його словами, цього року необхідно уникати практики підтримки в квартирах температур 22-25С і знижувати її до 17-18.

"Інакше можемо залишитися взагалі без електроенергії на тривалий час у найхолодніший період року, – пояснює Денис Саква. – Газ необхідно заощаджувати ще й тому, що, можливо, треба буде його використовувати для генерації електроенергії взимку. З погляду захисту об'єктів критичної інфраструктури – тут я підказати не можу. Це мають робити військові експерти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — на тлі повітряних тривог, що почастішали, Залужний звернувся до українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини