Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як відновлюватимуть ґрунти, після катастрофи на Каховській ГЕС, - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Як відновлюватимуть ґрунти, після катастрофи на Каховській ГЕС, - експерти

Лише після ліквідації наслідків повені, досліджень чорноземів та їх розмінування, аграрії отримають інструкції щодо їх використання

13 червня 2023, 13:20
Поділіться публікацією:

Про це заявив представник Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики та продовольства України Андрій Кравченко, під час круглого столу "Земля, скалічена війною: як відновлювати ґрунти після бойових дій та катастрофи на Каховській ГЕС?", пишуть "Коментарі".

Як відновлюватимуть ґрунти, після катастрофи на Каховській ГЕС, - експерти

Що робитимуть з чорноземами, котрі зазнали руйнування через підрив греблі ГЕС

За його словами, буде доволі важко за короткотривалий період часу замінити таку сільськогосподарську продукцію, як: овочі, баштанні, багаторічні насадження.  

"Є ряд викликів, котрі ми долаємо. Ми проводимо попередню оцінку можливої компенсації для аграріїв та сільського населення, яке постраждало. Коли території будуть очищені від води, коли вони будуть розміновані від шаленої кількості мін, що рухається у водяному потоці, тоді можна буде проводити наукові дослідження складу ґрунту — механічні, хімічні, фізичні…І уже після цього, проводити розрахунки, фіксувати збитки й звертатися по репарації до країни-агресора, — повідомив Кравченко.

Раніше, в Міністерстві аграрної політики та продовольства України зазначали, що Каховський канал забезпечував водою більше ніж пів мільйона гектарів земель. Тому, проблема зрошування буде у числі чи не найгостріших, після ліквідації наслідків катастрофи.

Як переконаний міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський: на відновлення зрошування знадобиться до 7 років.

На думку, генерального директора Інституту охорони ґрунтів Романа Паламарчука, осушення Каховської ГЕС спричинить міграцію важких металів з пилом.

"Після того, як затоплені ґрунти перестануть зрошуватись, почнеться міграція солей до верхніх горизонтів, і в майбутньому це утворить небезпеку для екології. Щодо території Каховського водосховища, яке незабаром буде, фактично, осушене, то внаслідок цього там буде вітрова ерозія, що спричинить міграцію важких металів з пилом. Але це лише попередні прогнози, адже наразі неможливо оцінити весь масштаб заподіяної шкоди", — припустив він.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, — Катастрофа на Каховській ГЕС: до якого висновку дійшли західні партнери та хто зголосився допомогти у біді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини