Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як унеможливити агресію РФ – що запропонувати людям з деокупованих територій
commentss НОВИНИ Всі новини

Як унеможливити агресію РФ – що запропонувати людям з деокупованих територій

Потенціал у росіян ще є і нам слід докласти багато зусиль, щоби деокупувати свої території

20 травня 2023, 16:00 comments2435
Поділіться публікацією:

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов вважає, що після переможного для Києва завершення російсько-української війни, на нас чекає складний процес реінтеграції територій, які 9 років перебували в окупаціїКрім того, все в тому ж інтерв'ю українському журналісту та телеведучому Дмитру Комарову, голова ГУР заявивщо війна з росією була неминуча, проте остання вже не має ані військового, ані економічного, ані політичного потенціалу, щоб створити ще одну спробу серйозного наступу десь в Україні. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" дані твердження, а також розповіли, як розумно провести реінтеграцію та назавжди відрубати голову дракону "русского мира".

Як унеможливити агресію РФ – що запропонувати людям з деокупованих територій

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Поки що ми боремося з наслідками, а не причиною

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"З приводу майбутньої поразки кацапстану слід розуміти таке. За всю історію людства ще жоден загарбник не міг довго утримувати окуповані ним території. І всі імперії рано чи пізно руйнуються. А волелюбні народи засовують чобіт окупанта глибоко йому в горлянку. Тож і у московитів-окупантів одна дорога – у пекло. При цьому я не недооцінював би противника. Конвульсії кацапстану продовжуватимуться досить довго. До того часу, поки не відрубаємо голову путлерівському терористичному режиму (і йдеться не лише про власне путіна, а й про багатьох його поплічників), на жаль, на нас чекають і провокації на кордонах (навіть коли ми їх відновимо станом на 1991 рік), і інші проблеми".

На даний момент, продовжує експерт, ми завдаємо ударів по лінії фронту та тилам, по рашистських військах, які знаходяться на нашій території.

"Хоч досить ефективним було б знищення військово-промислового комплексу безпосередньо країни-агресора. Поки що ми боремося з наслідками, а не з причиною, – наголошує Сергій Войченко. – У тому числі через позицію західних партнерів, яку ми не критикуємо, але констатуємо. Тож Буданов має рацію – потенціал у рашистів ще є. І нам слід докласти багато зусиль, щоби деокупувати свої території".

Щодо реінтеграції, не слід звинувачувати всіх людей, які опинилися в окупації, упевнений експерт.

"Не можна всіх поголовно називати зрадниками. Там є дуже багато тих, хто очікує на повернення України. Хто сплачував податки на утримання СБУ, поліції, армії. Сподівався, що вони – захистять. Але прийшов "русский мир", від якого, на жаль, удалося захистити далеко не всіх. Тож судити слід лише по справах, – наголошує кандидат юридичних наук. – Якщо людина стала активним колаборантом, сприяла окупантам, вбивала українських військовослужбовців, тероризувала мирне населення – звичайно, тут має бути відповідна юридична оцінка. Якщо ж людина просто не виїхала з окупованих територій (причини у всіх різні), але з радістю готова реінтегруватися – підхід має бути іншим. Не слід "рубати кінці", підходити радикально. Кожен випадок слід розглядати індивідуально".

Ну, а остаточно знищити терористичну ідеологію "русского мира" навіть після знищення окупаційної армії та путінського режиму можна, вважає Сергій Войченко, лише одним шляхом – створенням сильної у всіх сенсах, згуртованої України. З потужними армією, економікою, з підтриманням та зміцненням тих демократичних цінностей (повага до свобод людини, верховенство права), за які боремося.

Потрібно бути готовим, що в умовному Донецьку після деокупації залишиться більшість жебракуватого, озлобленого та максимально нелояльного до України населення

Політолог, медіа-експерт Денис Гороховський наголошує, що питання інтеграції мешканців окупованих територій є одним із ключових для України.

"Насамперед, – уточнює він, – йдеться про тих, хто з 2014 року живе в окупації, максимально схильний до ворожої пропаганди і, швидше за все, має друзів або близьких, які воювали проти України і були вбиті. Розраховувати на те, що все нелояльне до України населення виїде до Росії при деокупації захоплених територій було б наївно. Виїдуть лише ті, хто має фінансову можливість або займає високі посади на окупованих територіях. Здебільшого населення цих територій, яке зубожіло за вісім років окупації, потрібно росії виключно як живий щит – і ніхто не займатиметься масовою евакуацією. Навпаки, росія зацікавлена в тому, щоб максимальна кількість мирних жителів залишалася в містах і була стримуючим чинником для української армії".

При цьому, продовжує експерт, на сьогоднішній день українська влада не має чіткого плану з реінтеграції подібного населення.

"Якщо спростити до мінімуму, то сьогодні потрібно для себе вирішити, чи збирається Україна боротися за лояльність умовної донецької матері, яка втратила сина, який пішов воювати на боці бойовиків, чи, навпаки, для неї потрібно обмежити права та свободи, щоб звести її вплив на суспільне життя регіону до мінімуму (заборона на зайняття певних посад, позбавлення права голосу тощо). Обидва варіанти мають свої плюси та мінуси, але рішення рано чи пізно доведеться приймати. І в ідеалі це необхідно зробити до деокупації цих територій, щоб відразу ж почати його впроваджувати", – вважає Денис Гороховський.

Загалом, констатує він, треба бути готовим, що в умовному Донецьку після деокупації залишиться більшість жебракуватого, озлобленого та максимально нелояльного до України населення. Не кажучи вже про покоління, яке народилося після 2014 року (сьогодні ці діти вже школярі), яке не знає України та виховано виключно на пропаганді ненависті до всього українського.

"Як буде збудований процес інтеграції їх та їм подібних до системи освіти? Як вони здобуватимуть вищу освіту, навіть базово не володіючи українською мовою? Існує безліч питань щодо цього напряму, але сьогодні конкретних відповідей з боку влади на них ще не звучало", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на які рішення очікувати за підсумками саміту G7 – що вони означатимуть для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини