Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як «покласти» російську атомку – чи можуть у цьому допомогти санкції України
commentss НОВИНИ Всі новини

Як «покласти» російську атомку – чи можуть у цьому допомогти санкції України

Санкції з боку України мають скоріше піар-ефект, ніж реальний

13 лютого 2023, 11:17 comments1754
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що зроблено черговий санкційний крок нашої держави проти атомної галузі держави-терориста. Своїм указом він ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти 200 осіб, які працюють на російську "атомку". Він також наголосив, що наша країна робить все, щоб санкції проти російської атомної галузі стали частиною глобальних санкцій проти Росії за війну, яку вона розв'язала. Якою є ймовірність, що вдасться притиснути російську "атомку"? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Як «покласти» російську атомку – чи можуть у цьому допомогти санкції України

Атомна енергетика. Фото: з відкритих джерел

Наступ на російську "атомку" – це скоріше політичне, ніж економічне рішення

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"На жаль, ми не можемо радикально впливати на російську атомну енергетику. І санкції з нашого боку тут є досить умовними. До відкритої війни ми активно купували в РФ ті ж ТВЕЛ (тепловиділяючий елемент), щоб працювали наші АЕС. Зараз ми відмовилися це робити, але такий крок не розвалить економіку РФ".

При цьому, продовжує експерт, ми маємо величезну проблему через окупацію Запорізької АЕС. Швидше за все, Росія намагатиметься переключити її на себе. І це є великий виклик для нашої енергетичної системи, вважає Олександр Охріменко.

За його словами, санкції тут не допоможуть – ЗАЕС треба відбивати воєнним шляхом.

"Тож наступ на російську "атомку" – крок, звісно, правильний. Але це радше політичне, аніж економічне рішення", – констатує експерт.

Атомній енергетиці Росії нічого особливо не загрожує

Економічний експерт Данило Монін скептично ставиться до українських санкцій проти російської "атомки".

"Особливо, коли фахівці в енергетиці мені кажуть, що наш "Енергоатом" весь час був майже філією "Росатома". І половина людей там має російські паспорти. Думаю, треба спочатку вичистити колаборантів з "Енергоатому" – і це дало б більший ефект", – зазначає експерт.

Він також нагадує, що РФ зараз будує АЕС у Туреччині. Що з країною-агресором міцно пов'язана енергетично Угорщина, робота єдиної атомної електростанції якої – АЕС "Пакш" – також залежить від росіян.

"Зважаючи на все це, припускаю, що атомній енергетиці Росії нічого особливо не загрожує. У разі чого він працюватиме в цілому на внутрішньому ринку. Це дешева енергія, яка вигідна місцевим виробникам. Тож санкції з боку України мають скоріше піар-ефект, ніж реальний", – робить висновок Данило Монін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — мороз не шкодує окупантів – лікарні Горлівки переповнені: у Генштабі ЗСУ назвали причину.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини