Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як не стати ухилянтом і не потрапити у військкомат разом з поліцією. Відповідь адвоката
commentss НОВИНИ Всі новини

Як не стати ухилянтом і не потрапити у військкомат разом з поліцією. Відповідь адвоката

Після того, як закон про мобілізацію набуде чинності, кожен військовозобов’язаний повинен з’явитися у ТЦК для того, щоб оновити свої данні, відзначив в коментарі Фокусу адвокат Микола Максимов

16 квітня 2024, 18:56 comments7268
Поділіться публікацією:

У законі про мобілізацію, який сьогодні підписав президент Володимир Зеленський, прописані доволі жорсткі вимоги, відзначає Микола Максимов. Тобто, підкреслює він, всі військовозобов'язані повинні протягом 60 днів після того як закон набуде чинності, оновити свої дані у ТЦК.

Як не стати ухилянтом і не потрапити у військкомат разом з поліцією. Відповідь адвоката

Мобілізація в Україні

"Ті, хто проігнорують ці вимоги, автоматично вважатимуться ухилянтами",
— відзначив адвокат.

Якщо чоловіки не оновлять свої данні і будуть вважатися ухилянтами, тоді ТЦК мають право звернуться до поліції для оголошення таких людей у розшук, після цього працівники правоохоронних органів можуть доставити їх до ТЦК.

Якщо ж їм це не вдасться, то правоохоронці мають право направити письмову вимогу про виконання зобов'язань від імені керівника військкомату. При цьому слід знати, якщо такий лист не буде вручений людині особисто, військкомати  можуть звернутися до суду, щоб обмежити порушників у праві на водіння транспортним засобом і оштрафувати.

"Якщо листоноша прийде з вимогою від військкомату про виконання зобов'язань і не знайде адресата на місці, він поставить позначку, що вимогу вручити неможливо. І все. Через 10 днів керівник ТЦК має право звернутися до суду, щоб людину обмежили в управлінні транспортним засобом"
, — пояснює юрист.

Він припустив, що для представників правоохоронних органів новий закон, грубо кажучи, легалізує можливість застосовувати силу, щоб доставити людину до військкомату, якщо вона оголошена в розшук. Правда, адвокат припускає, що поліція не буде здійснювати розшук десятків тисяч людей, адже це величезне навантаження.

Хоча, підкреслює Максимов, якщо військовозобов’язаний потрапить у базу "Оберіг", на будь-якому блокпосту його можуть після перевірки документів доправити до ТЦК.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що на думку омбудсмена Дмитра Лубінця, новий закон про мобілізацію цілком демократичний.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

16 квітня 2024, 18:26

В нас не тільки корумповані чиновники і власники не бажають захищати своє розкішне життя і золоту сантехніку. В нас олігархи типу АТБ Буткевича Епіцентри Герег МХП Косюка працюють на нагороди і лояльність від Путіна: ховають тисячі кремезних чоловіків-охоронців від мобілізації. Вони тільки гучно кричать, як працюють на перемогу. На ділі в усіх АТБ одягнули охоронців непомітними покупцями. Не хочете вмирати за юдейсько-путинську кризу? То кажіть про це вголос, а ні ховайтесь, як щури! Те ж саме і з приватними охоронними структурами - раніше їх розмальовані машини ще й з жовтими мигалками пихато гасали всюди. Зараз перефарбували у матове мілітарі, самі у пікселі - удавані військові. Що за країна така, в який все на брехні від юдейців?


Новини