Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як катастрофа на Каховській ГЕС вплине на український контрнаступ, - західні аналітики
commentss НОВИНИ Всі новини

Як катастрофа на Каховській ГЕС вплине на український контрнаступ, - західні аналітики

Західні експерти розповіли, що вони думають про контрнаступ ЗСУ та як це пов’язано з підривом Каховської ГЕС

14 червня 2023, 10:45
Поділіться публікацією:

Про це пише портал "Коментарі" з посиланням на "Голос Америки".

Як катастрофа на Каховській ГЕС вплине на український контрнаступ, - західні аналітики

Чого чекати від українського контрнаступу та до чого тут Каховська ГЕС. Фото з відкритих джерел

Як переконаний колишній cпецпредставник США у переговорах щодо України, почесний науковий співробітник Центру аналізу європейської політики(CEPA) Курт Волкер, підрив ГЕС був навмисним, аби зашкодити українському війську під час наступальних дій на фронті. Проте, це істотно не вплине на перебіг подій там, вважає аналітик.

"Передбачаючи українські контратаки, Росія пішла вперед і підірвала греблю. І мета була в тому, щоб затопити територію під греблею. Тобто українські сили, навіть якщо вони думали про транзит або перетин річки Дніпро на південь від греблі, більше не зможуть розглядати це як варіант принаймні на тривалий період часу," — зауважив Волкер.

Водночас, за словами аналітиків Центру аналізу європейської політики, Росія розраховувала, що саме з Херсонського напрямку українці почнуть активні бойові дії, тому країна-агресор пішла на такий необдуманий жахливий крок.

"Ми моніторили їхні соцмережі, і коли вони обговорювали, де українцi можуть іти в контрнаступ, вони не говорили, наприклад, про Мелітополь. Безумовно, багато йшлося про Бахмут, але багато говорили про Херсонщину. Тож Нова Каховка стала для них першою лінією оборони…Росіяни почали панікувати, і їм потрібно було використовувати будь-який курс, щоб запобігти українцям перейти у три великі контрнаступи — на сході, в центрі і на півдні," — сказала наукова співробітниця Центру аналізу європейської політики Ганна Шелест.

Проте, реальні масштаби лиха, світу стануть зрозумілими десь через 14 днів, коли рівень води спаде, вважає наукова співробітниця Центру аналізу європейської політики Ольга Корбут.

"Ми побачимо наслідки цієї катастрофи не лише в Україні, а й в інших чорноморських країнах. Внаслідок руйнування дамби гігантська токсична хвиля тече річкою в Чорне море. Тисячі тонн хімікатів, отруйні ґрунти, каналізаційні відходи, розмиті кладовища та скотомогильники. Значні зміни хімічного складу проб морської води вже зафіксовано у водах Чорного моря біля узбережжя Одеси. Румунія, Болгарія і навіть Туреччина можуть бути наступними, хто зіштовхнеться з цими наслідками," — резюмувала Корбут.

Як писали "Коментарі", — Майже два десятки країн підтримали українську державу після вибуху Каховської ГЕС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини