Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як болючіше вдарити санкціями по РФ - що має бути в 11-му пакеті санкцій
commentss НОВИНИ Всі новини

Як болючіше вдарити санкціями по РФ - що має бути в 11-му пакеті санкцій

ЄС має запровадити жорсткішу відповідальність за ухилення від санкцій, аж до конфіскації майна

10 травня 2023, 19:14 comments4001
Поділіться публікацією:

Європейський Союз продовжує готувати 11-й пакет санкцій проти Росії. Але процес може затягтися, в тому числі через розбіжності щодо м'якості/жорсткості обмежень, що пропонуються. Видання "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами ефективність уже введених санкцій та перспективи ухвалення нових.

Як болючіше вдарити санкціями по РФ - що має бути в 11-му пакеті санкцій

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Потрібно посилити санкційний тиск на "Росатом" та його дочірні компанії

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран поділився таким коментарем:

"Що можна сказати про втрати, які РФ вже завдали санкції? Позаплановий дефіцит бюджету, падіння податків доходів від нафтової та газової галузі, частковий параліч управління валютними та іншими резервами, втрата власності в ЄС та США (причому як власності держкомпаній, так і приватних осіб, які причетні до фінансування режиму Путіна). Чимало".

На думку експерта, щоб зробити обмеження ефективнішими, потрібно обов'язково вводити жорсткішу відповідальність за ухилення від санкцій, аж до конфіскації майна.

"Другий момент – треба посилити санкційний тиск на "Росатом" та його дочірні компанії, – вважає Віталій Шапран. – Ця компанія бере пряму участь в агресії проти України, тому потрібно зробити реалізацію її проектів за межами країни-агресора неможливою. Під санкції має потрапити не лише "Росатом", а й усі його контрагенти".

Санкції впливають на РФ, але поки що ЄС не готовий перейти до тотального обмеження торгівлі з країною-агресором

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що зробити новий пакет обмежень ефективнішим може лише чітке запровадження санкцій, які б виконували всі країни на рівні ООН.

"Але зараз це неможливо, – зазначає він. – Адже та сама РФ, той же Китай можуть використати своє право вето в Раді безпеки ООН. Адже свого часу санкції проти Ірану було запроваджено саме на рівні ООН. Але тоді була інша ситуація".

Якщо повернутися до 11-го пакету, там, на думку Олексія Якубіна, явно не вистачає санкцій щодо "Росатому".

"А це було б цілком логічно, – вважає політолог. – Та сама Запорізька АЕС понад рік перебуває в окупації. Надходить багато інформації з приводу того, як там безвідповідально поводяться росіяни. Відбувається зупинення роботи реакторів, є дані про наявність вибухівки на території АЕС".

Крім того, продовжує експерт, якщо говорити про новий пакет, він має накласти відповідальність на тих, хто допомагає обходити санкції.

"Це, на жаль, перетворилося на повсюдну практику, – наголошує Олексій Якубін. – Важливим є більш жорсткий контроль у даному ракурсі. Санкції, безперечно, впливають на РФ. Але поки що, на жаль, ЄС не готовий перейти до тотального обмеження торгівлі з країною-агресором. Ті ж ліки, продовольство – є винятком. І це стримує ефективність санкцій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в очікуванні 11-го санкційного пакета проти РФ: чи є ефект від санкцій, які вже введені.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини