Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ядерна зброя у Криму та Білорусі: до чого готується Путін – чи збільшилася загроза
commentss НОВИНИ Всі новини

Ядерна зброя у Криму та Білорусі: до чого готується Путін – чи збільшилася загроза

В умовах, коли ЗСУ загнали Путіна фактично в «глухий кут», той знову повертається до звичного ядерного шантажу

5 січня 2023, 16:10 comments1391
Поділіться публікацією:

Росія розмістила ядерну зброю (ЯЗ) в окупованому Криму та Республіці Білорусь (РБ), заявив представник прес-служби Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Юсов. За його словами, Білорусь та Крим розглядаються Путіним як території для організації провокацій. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю заяву та ймовірні загрози.

Ядерна зброя у Криму та Білорусі: до чого готується Путін – чи збільшилася загроза

Ядерна зброю. Фото: із відкритих джерел

Путін охолонув навіть щодо брязкання ядерною зброєю у вигляді загроз застосування

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко розмірковує так:

"Наскільки я чув, йшлося про розміщення в Криму та РБ носіїв ядерної зброї, а не її власне. І там дійсно є відповідні типи літаків, а також артилерійські системи "Півон" калібру 203-мм, для яких існує тактичний ядерний боєприпас. Плюс – у Криму частина з корабельного складу Чорноморського флоту, що залишився, теж має можливість запускати ЯЗ".

Але, на думку експерта, Путін, у тому числі після розмов з китайським лідером Сі Ціньпіном, охолонув щодо не те що застосування такого виду зброї масового ураження, а навіть брязкання нею у вигляді загроз застосування.

"І це не тому, що Китай хоче поразки РФ у війні проти України. Просто Пекіну точно не потрібний ядерний конфлікт, який вдарить по всіх", – пояснює Андрій Сенченко.

Безумовно, важливо, щоб ГУР відстежував переміщення не лише носіїв ЯЗ, а й (разом із нашими західними партнерами) власне ядерної зброї та її компонентів.

Ядерна зброя поблизу деяких європейських держав може спричинити інспіровану Кремлем інформаційну кампанію

За словами керівника Центру політичної розвідки, політтехнолога Олега Постернака, розміщення ядерної зброї в Криму та Білорусі не є раптовою новиною, оскільки ще до повномасштабної війни 2022 року подібна інформація з'являлася у медіа.

"До речі, глава ГУР МО Буданов говорив про те, що РФ планує перетворити український півострів на ядерний відстійник ще в жовтні 2021 року", — наголошує експерт.

З того, що відбувається, вважає він, можна зробити три висновки.

По-перше, це говорить про повернення Росії до звичного ядерного шантажу, що було прогнозовано і неминуче в умовах, коли ЗСУ загнали Путіна фактично в "глухий кут", не давши можливості жодній його військовій авантюрі перетворити навіть на мінімальний успіх (бої за Бахмут), ракетний терор енергооб'єктів, атака дронами).

По-друге, ядерне розгортання у Білорусі та Криму свідчить про бажання продовжувати, використовуючи аргумент останньої сили, тиснути на країни Балтійського та Чорноморського регіонів, які займають дружню Україну позицію (за винятком хіба що Грузії). Ядерна зброя поблизу деяких європейських держав, пояснює Олег Постернак, може спричинити інспіровану Кремлем інформаційну кампанію, спрямовану на штучне підвищення загрози та зниження рівня підтримки дій України щодо деокупації всіх її міжнародно визнаних територій.

По-третє. Це не означає, що дії Путіна є його стандартним блефом. Керовані провокації із застосуванням тактичної ядерної зброї могли б, наголосив експерт, стати обставиною такої необхідної йому ескалації. Та дозволила б Кремлю відновити відчуття стратегічного контролю над війною, імітувати ініціативу і показати непоступливість і бажання "йти остаточно", особливо російської аудиторії, наляканої чутками про загальну мобілізацію.

"Для Лукашенка ЯО на його території могло б стати якоюсь гарантією особистого політичного самозбереження в умовах, якщо Путін остаточно провалиться з війною, а в РФ відбудуться політичні процеси, які вже зупинити буде неможливо. Думаю, Лукашенко сподівається, що ядерна зброя на його території могла б стати перешкодою, яка зупинить визвольну місію щодо демонтажу його режиму за участю зацікавлених країн регіону", – робить висновок Олег Постернак.

Росіяни грають на нервах західних союзників України

Політолог, експерт Аналітичної групи Левіафан Микола Мельник вважає, що ймовірне розміщення ядерної зброї на території Білорусі та Криму є лише грою росіян на нервах наших західних партнерів.

"Європа досі боїться ядерної війни, – пояснює експерт. – Для неї ця "страшилка" залишається актуальною. І на цьому намагається зіграти Путін, розуміючи, що рано чи пізно фронт буде росіянами провалено, Україна відновить свою територіальну цілісність. І для того, щоб мати аргумент у спілкуванні з цивілізованим світом щодо обмеження надання ЗСУ зброї при наступі на Крим або при ударах по Білорусі (якщо з її території знову почнеться вторгнення), РФ демонстративно розміщує на території окупованого півострова та в РБ ядерну зброю. Піднімаючи ставки. Даючи зрозуміти, що, наприклад, спроба України деокупувати свій Крим може вилитися в проблеми для Заходу".

Микола Мельник упевнений, що найвище військово-політичне керівництво України, наша дипломатія всіх рівнів мають зробити все, щоб переконати західних партнерів, що РФ не наважиться застосувати ядерне озброєння. А тому – не слід обмежувати підтримку нашої країни, навіть коли ми розпочнемо звільнення Криму чи розпочнемо операцію проти диктаторського режиму Лукашенка, якщо той наважиться атакувати нас.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи Захід підтримує Україну у війні – чому боїться передати важке наступальне озброєння ЗСУ і добити РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини