Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вже 4 місяці Україна дає бій: які головні перемоги та втрати – що далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Вже 4 місяці Україна дає бій: які головні перемоги та втрати – що далі

Через чотири місяці повномасштабної війни в Україні остаточно зруйнувався міф російської пропаганди про те, що Україна - це "держава, що не відбулася", яка не здатна себе захистити

24 червня 2022, 10:35
Поділіться публікацією:

Ми пережили чотири місяці широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. Експерти проаналізували спеціально для видання "Коментарі" наші здобутки, світові проблеми та перспективи розвитку ситуації.

Вже 4 місяці Україна дає бій: які головні перемоги та втрати – що далі

Зруйновані міста. Фото: з відкритих джерел

Війна продовжуватиметься, доки існуватиме росія

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда наголошує, що, говорячи про російсько-українську війну, слід намагатися відокремлювати мух від котлет, а зерно від полови.

"Тому почну з основного. Головний висновок – Україна продемонструвала усьому світу, що здатна зберегти свою незалежність. На жаль, дуже дорогою ціною – величезних людських втрат, руйнувань, втрат частини територій. Це болісно усвідомлювати. Але важливо розуміти, що Україна збереглася як держава. І це ставить крапку в численних спекуляціях росії про Україну як про державу, що не відбулася", – підкреслює експерт.

Другий важливий момент, на його думку, полягає в тому, що Україна разом із Молдовою стала кандидатом на вступ до ЄС.

"І хоч, звичайно, зараз прогнозувати час вступу до ЄС було б дуже сміливим кроком, але суть у тому, що ми вже є фактичною частиною європейської спільноти. І це нам серйозно допомагатиме", – упевнений Євген Магда.

Третім переможним для нас моментом вважає те, що Захід переконався – Україна не розвалиться. І почав надавати нам важке озброєння, необхідне контрнаступу. Хоч і не так швидко і багато, як ми хотіли б... Але дорікати виключно західним партнерам у ситуації, що склалася, експерт вважає контрпродуктивним.

"Четверте – відбувається процес деміфологізації Росії. Міф про "другу армію світу" зруйнований, як і міф про росію як про цивілізовану державу. Весь світ побачив військові злочини рашистів. В Україні їх точно ніхто не забуде. Але ми не дамо забути про це та все інше", – акцентує директор Інституту світової політики.

На його думку, ця війна триватиме доти, доки існуватиме росія. Тобто ще досить довго.

"І нам слід зрозуміти, що відновлення територіальної цілісності України у міжнародному визнаному кордоні – лише перший етап. Неймовірно складний. Але після цього нам доведеться йти далі, руйнуючи імперію", – резюмує Євген Магда.

Подальший розвиток війни залежатиме лише від одного змінного фактора – громадської думки на Заході та в Україні

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко робить наступні висновки через чотири місяці повномасштабного протистояння України з Росією.

1. Український народ відбувся як цілісність. Чим би не закінчилася ця війна – Україна існуватиме.

2. Росія вже програла.

"Незважаючи на те, що вона захопила частину територій, вона продемонструвала світові, що її військова міць – паперова. А це важливо, оскільки саме на військовій могутності тримається кремлівський режим. І коли Україна перейде до контрнаступу, є висока ймовірність, що режим розпадеться як картковий будиночок", – зазначає експерт.

3. Ми побачили недієвість міжнародної системи запобігання та протидії військовій агресії. "Це створює підстави для того, щоб трапився ефект доміно, а саме – потенційна можливість для поширення військових конфліктів на планеті. Можливо, внаслідок цих конфліктів виникне більш дієва система міжнародної безпеки. Але знову ж таки єдиним стимулом для цього є світовий конфлікт", – вважає Богдан Петренко.

4. Є розуміння частини країн, що конфлікт може перекинутися за межі України – на Східну Європу. "Саме тому ми отримуємо все більшу підтримку наших західних сусідів, – зазначає експерт. – Але водночас брак військової могутності в Європі, енергетична залежність від Москви та повільна зміна парадигми мислення та сприйняття змін роблять допомогу не настільки потужною, як би нам хотілося".

На думку Богдана Петренка, подальший розвиток війни залежатиме лише від одного змінного чинника – громадської думки на Заході та в Україні. Тобто від урахування фактора "втоми від війни".

"Саме від нього, – акцентує конфліктолог, – залежатиме і військова допомога, і підтримка армії всередині країни. І наша здатність перейти до контрнаступу. У найгіршому варіанті ми отримаємо черговий "Мінськ", позиційну війну та загрозу перейти до нового повномасштабного вторгнення Росії через 5-8 років".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Міноборони України оприлюднили плани агресора: ціль – окупувати одразу чотири міста.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини