Головна Новини Суспільство Війна з Росією Втома від війни бере своє – як змусити Захід надавати Україні ще більшу підтримку
commentss НОВИНИ Всі новини

Втома від війни бере своє – як змусити Захід надавати Україні ще більшу підтримку

Кремль намагається зробити все можливе, щоб обіцянки Україні надати військову та фінансову допомогу так і залишились нереалізованими

14 липня 2022, 11:15
Поділіться публікацією:

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у середу, 13 липня, виступив із полум'яною промовою про підтримку України під час виступу в Європарламенті. Наголосив, що західні країни "мають перестати скаржитися, зробити крок уперед і надати суттєву підтримку" Україні, яка платить страшну ціну – життями – за бажання бути вільною та демократичною. Чи достатньо Захід прозрів, щоб надавати нам ще більшу підтримку? Чи бачимо вже ознаки "втоми" Західного світу від російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Втома від війни бере своє – як змусити Захід надавати Україні ще більшу підтримку

Війна в Україні. Фото: DW

На даний момент усі спроби змінити глобальні підходи західних держав для Росії не виглядають успішними

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Збереження підтримки з боку "Заходу" – складне питання. Необхідно враховувати, що у Росії теж чудово розуміють значення західної допомоги для України. Насамперед – сучасною зброєю. Вона вже діє та дає результат на фронті. Відповідно зараз росія всіма засобами намагається цю допомогу зупинити або загальмувати".

Останні скандали, які зараз активно розвиваються в інформаційному просторі світу, відображення цих підходів, вважає політолог.

При цьому, продовжує він, росія намагається задіяти у цих процесах безпосередньо західних політиків, які мають критикувати військову допомогу для України зсередини.

"Головна мета подібних дій – дискредитація підтримки України як "корумпованої" та "слабкої країни". У цьому напрямі здійснюється системна робота як у США, так і в країнах ЄС, – наголошує Петро Олещук. – Очевидно, ці теми намагатимуться "качати" і надалі, і від їхньої успішності залежатиме збереження підтримки для України".

Головні загрози, за словами експерта – економічна криза, підвищення цін та паливо та інші енергоресурси, які так чи інакше пов'язані з війною та накладеними через неї на країну-агресора санкції.

"Звичайно, цю тему також використовуватимуть для здійснення психологічного тиску на "Захід". Але на даний момент усі спроби змінити глобальні підходи західних держав для Росії не мають успіху", – констатує експерт.

Лише довгостроковий опір України російській агресії сприятиме тому, що Захід більш потужно підтримуватиме Україну

Кандидат політичних наук Дмитро Гаврилюк наголошує, що будь-яка свідома, з ознаками політичного реалізму, підтримка України з боку цивілізованого Заходу зараз як ніколи важлива та актуальна. При цьому, зазначає він, серед країн немає спільності щодо методів тиску на росію та всеосяжної допомоги Україні.

"На жаль, це правда, яка має бути відома всім прихильникам євроатлантичної інтеграції України, – наголошує експерт. – У той же час, це не повинно окрилювати євроатлантичних песимістів, адже в політиці нічого не вічно, навіть президенти, політичні амбіції яких досягають вище за стратосферу планети Земля".

На думку Дмитра Гаврилюка, мова Столтенберга є важливою з погляду політико-ідеологічної трансформації НАТО. Адже деякі країни Альянсу, зазначає експерт, ще не вивели зі своєї умовної кровоносної системи вірус " мюнхенської змови " і не розвіяли ілюзію про "цивілізовану росію".

Столтенберг має рацію в тому, що росія не є, не була і не буде договороспроможною країною, зазначає експерт. І нагадує, що це помітив ще легендарний німецький канцлер Бісмарк, якого в нинішньому німецькому політикумі, на жаль, не надто прислухаються.

"Якщо виходити з того масиву військово-політичної, фінансової гуманітарної допомоги Україні, Захід, схоже, лише починає спускатися з неба на землю в контексті більшої та системної підтримки нашої країни у боротьбі з російською агресією. Думаю, що перші наслідки дефіциту українського зерна в Африці і, наприклад, втрата контролю Україною над усією Луганською та Донецькою областями з інтенсивним розростанням прифронтових міст та сіл, змусить Захід діяти значно активніше. І давати допомогу не лише грошима та глибоким занепокоєнням – а й потужним озброєнням, навчанням української армії для підвищення рівня опірності України російській військовій експансії", – каже Дмитро Гаврилюк.

Водночас він нагадує слова колишнього прем'єра Ізраїлю, Голди Мейєр, яка була уродженкою Києва: "Нікому, крім вас, ваша країна не потрібна, ніхто, крім вас, її справжньому не розвиватиме". Суть у тому, пояснює експерт, що лише довгостроковий опір України російській агресії, називання речей своїми іменами у західній політиці (окремі елементи якої літають у фантазіях у пошуках оптимальної позиції політичної камасутри з росією та її правителем), сприятимуть тому, що Захід стане потужніше підтримувати Україну. Відповідно, наближаючи падіння російської недоімперії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ розбили пункти управління та посадковий майданчик окупантів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини