Головна Новини Суспільство Війна з Росією ВР розгляне бронювання наступного тижня: військова пояснила, чим це буде загрожувати владі
commentss НОВИНИ Всі новини

ВР розгляне бронювання наступного тижня: військова пояснила, чим це буде загрожувати владі

Військова вщент рознесла бажання ВР прийняти економічне бронювання

15 липня 2024, 19:11 comments1394
Поділіться публікацією:

Військова Ярина Чорногуз повідомила, що за її інформацією наступного тижня у Верховній Раді розглядатимуть чотири законопроекти про так зване "економічне бронювання" з великим наміром прийняти один із них.

ВР розгляне бронювання наступного тижня: військова пояснила, чим це буде загрожувати владі

Економічне бронювання

"Не думала, що дійде ще й до такого сорому, але в дно вчергове постукали знизу, і треба тепер, долаючи нове розчарування у рішеннях політиків, пояснювати, чому ж вони вдаються до нового негідного вчинку, який знову знищує їхній авторитет в очах тих, на чиїх зусиллях тримається їхня влада — тих, хто воює за Україну. Маю підозри, що абсолютно всіх військових, що поклали своє життя та здоровʼя на оборону України, і роблять це далі щодня — "економічне бронювання" обурить, образить, розчарує", — заявила Чорногуз.

За її словами, у законопроектах пропонуються різні варіанти "економічного бронювання", серед них — щоб очільник підприємства міг забронювати якусь кількість працівників, та щомісяця платити за них 20 тисяч гривень відкупних.

"Відкупні" — мабуть, так варто назвати це нове явище законотворче, створене політиками з цінностями, де все продається і купується. Не менш, якщо не більш, обурливою є ідея від законотворців кабінету міністрів — зробити можливою для бронювання категорію з зарплатою 36 тисяч грн і більше, каже Чорногуз.

За її словами, така ідея — підриває саме поняття чину "обовʼязок". Як підкреслила військова, обовʼязок не купується і не продається за гроші. Від нього неможливо відкупитися. При цьому вона нагадує, що Конституція стверджує, що захист Вітчизни є обовʼязком кожного.

"Якщо можна відкупитися ухилянтам, які заробляють більше 36 тисяч грн на своєму підприємстві, то постає логічне питання — чому військовим, які воюють третій рік (а дехто на старих контрактах пʼятий рік) у повномасштабній війні не можуть придбати собі демобілізацію? Чому, тим хто пішов з обовʼязку — вічна війна на передовій. А тим хто засцяв іти в армію за ці три роки — можливість викупити себе за срані 20 чи 36 тисяч гривень? Спільнота, яка прийме такий закон у цей час — не варта своїх військових, їхньої жертви та честі", — заявила Чорногуз.

За її словами, якщо не вистачає грошей у бюджет, то треба просто посадити тих, хто відмиває гроші на корупції.

"Робіть, що завгодно, але не підривайте поняття "обовʼязку". Інакше між військовими та цивільними, виросте така прірва, такий розкол, який ви не перекриєте нічим. Її перекриє замість вас російська пропаганда — своїми наративами", — заявила військова.

Вона закликала зрозуміти, що після відкупу за суму менше ніж тисяча доларів буде важко буде пояснити військовим, що це їхній обовʼязок — стояти на посту, а не йти в самовільне залишення частини, бо їх третій рік не демобілізовують, але можуть посадити за невиконання дрібного з погляду тактики-стратегії наказу.

"Чула, що дехто пояснює необхідність "економічного бронювання" тим, що в бюджеті дефіцит для зарплат, а це стимулюватиме платити податки. Що ви курите, вважаючи, що ви таким чином змусите бізнес вийти з тіні? Той що був у тіні — там і залишиться. Цей аргумент звучить як окозамилювання від ухилянтів, які хочуть за будь-яку ціну себе легалізувати", — пише військова.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що фахівців, які працюють на оборону, масово забирають у піхоту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини