Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вперше за цю війну: ЗМІ дізналися, чим ЗСУ вдалося збити гелікоптер РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Вперше за цю війну: ЗМІ дізналися, чим ЗСУ вдалося збити гелікоптер РФ

За інформацією Forbes, дешевий український дрон вперше збив вертольота РФ

1 серпня 2024, 09:42
Поділіться публікацією:

Двокілограмовий український дрон "приземлив" 12-тонний російський гелікоптер Мі-8. Це сталося у середу, 31 липня. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише видання "Forbes".

Вперше за цю війну: ЗМІ дізналися, чим ЗСУ вдалося збити гелікоптер РФ

Вертоліт Мі-8

ЗМІ зазначає, що українські війська щомісяця розгортають понад 100 000 вибухонебезпечних FPV-дронів по всій лінії фронту. Безпілотники врізаються в бронетехніку, переслідують відкриту піхоту та ведуть артилерійський вогонь назад, щоб націлитись на російські гаубиці.

Тепер же один із таких безпілотників, дистанційно керований оператором із гарнітурою віртуальної реальності, збив російський вертоліт. Очевидно, що таку атаку українці реалізували вперше.

На кадрах, які поширили соцмережі, видно, як під Донецьком на окупованому Росією сході України горить транспортний вертоліт Мі-8.

Ще у вересні українські оператори БПЛА вперше спробували протаранити російські гелікоптери у польоті. Загроза безпілотників стала настільки серйозною, що російські ВПС почали виділяти одні гелікоптери для супроводу інших.

"Ймовірно, знадобилося не менше 10 місяців спроб, перш ніж оператор українського безпілотника нарешті вразив російський гелікоптер. Місяці промахів зрозумілі. Гелікоптер може летіти зі швидкістю понад 240 км на годину на висотах, що перевищують тисячі метрів — це занадто швидко і занадто високо, щоб двокілограмовий дрон міг зробити чистий постріл без величезної кваліфікації чи успіху з боку оператора", — пише видання.

Зазначається, що українському оператору безпілотника, який збив російський гелікоптер, або дуже пощастило, або він був дуже вмілим, або обидва варіанти правильні. Українці помітили 12-тонний російський вертоліт із трьома членами екіпажу на борту, який виконував ударні, транспортні та медико-евакуаційні місії, коли він ще був низько.

"Впіймали в момент зльоту", — повідомив російський блогер.

Безпілотник FPV зазвичай несе лише кілька кілограмів вибухівки. Але щоб збити гелікоптер, якщо він потрапив у гвинти, не потрібна велика вогнева потужність.

Найбільш вражаючим може бути те, як далеко російський гелікоптер міг бути від лінії фронту. Західна околиця Донецька знаходиться всього за 5 км від лінії фронту — цілком у радіусі дії безпілотного дрона FPV.

Але східна околиця міста знаходиться ближче до 16 км. від лінії фронту. Очевидно, саме там і сталася атака.

"Відстань дуже значна", — заявив другий російський блогер.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у ГУР розповіли, з яким викликом зіткнулася РФ після удару по аеродрому "Олень".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини