Головна Новини Суспільство Війна з Росією Воєнний стан Путіна на окупованих територіях та реакція Зеленського: як бути українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Воєнний стан Путіна на окупованих територіях та реакція Зеленського: як бути українцям

Воєнний стан потрібний путіну з низки причин

20 жовтня 2022, 11:17 comments1632
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 19 жовтня президент України Володимир Зеленський серед іншого звернувся до жителів територій Херсонської та Запорізької областей, які зараз контролює РФ. Він просив їх максимально уникати мобілізації, а якщо росіяни все ж таки заберуть їх до армії, намагатися здаватися в полон ЗСУ. Указ же путіна про запровадження воєнного стану на тимчасово окупованих українських територіях Зеленський назвав "істерикою у товаришів-чекістів"Чи справді нові рішення путінського режиму – істерика? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Воєнний стан Путіна на окупованих територіях та реакція Зеленського: як бути українцям

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Введення воєнного стану свідчить про те, що путін і путінізм – чим далі, тим більше копіюють Гітлера та гітлеризм

На думку політичного аналітика Павла Нусса, запровадження російським режимом воєнного стану на українській території є не просто незаконним, а й схожим на безвихідь. Але окупанти, зазначає він, ніколи не зважають на закони країн, на які вони нападають.

Воєнний стан потрібний путіну з низки причин, упевнений експерт. Ведення комендантської години та перевірок документів та обшуків – для боротьби з українським рухом опору, який не дає спокою окупантам та колаборантам. Можливість тотального прослуховування – для легального контролю над комунікаціями, включаючи телефонні переговори. Евакуація, зокрема, об'єктів господарського призначення – для пограбування України.

"Також запровадження воєнного стану свідчить про те, що путін і путінізм – чим далі, тим більше копіюють Гітлера і гітлеризм. Тобто нацистський режим, за якого окуповані території постійно жили в режимі воєнного стану, хоча він так і не називався. При цьому існувала трудова повинність на окупантів, а гестапо могло проводити обшуки будь-де, будь-коли і в кого завгодно", – зазначає Павло Нусс.

Він повністю підтримує заклики президента Зеленського до мешканців окупованих територій – щодо необхідності здаватися в полон у разі насильницької мобілізації.

"Більше того, я й сам як херсонець неодноразово звертався до своїх земляків ігнорувати евакуацію та мобілізацію", – сказав аналітик.

Україні слід чіткіше проартикулювати людям на окупованих територіях алгоритми поведінки та наслідки перебування під владою Росії

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній упевнений, що після того, як путін оголосив анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, оголошення воєнного стану там було питанням час.

"І ось, з півночі 20 жовтня на окупованих територіях запроваджено цей воєнний стан. Він передбачає обмеження пересування, виїзду за межі країни, евакуацію об'єктів господарського, соціального та культурного призначення, запровадження комендантської години та інші заходи. Насправді на цих територіях військові та спецслужби отримають необмежені права, що узаконить їхні протиправні дії щодо цивільного населення. І якщо раніше на окупованих територіях тиск на місцеве населення чинився де-факто, то зараз загарбники для своїх дій отримають юридичну основу", – пояснює Юрій Подорожній.

За його словами, росіяни готуються до евакуації (а фактично – пограбування) на окупованих територіях.

"Вивозитимуть все – від комбайнів до культурних цінностей у музеях, від обладнання із заводів – до обладнання з медичних закладів. Але крадіжка матеріальних цінностей – ніщо в порівнянні з примусовим переселенням українців до росії. Це звична практика росії в "освоєнні нових територій", коли з одного регіону з примусу вивозять, а на їхнє місце заселяють росіян. Таким чином, кремль змінює національний склад нових територій під соусом турботи про місцеве населення, яке може потрапити до зони бойових дій", – наголошує експерт.

Він упевнений, що для місцевого населення запровадження воєнного стану матиме катастрофічні наслідки.

"Тепер тамтешні чоловіки зобов'язані будуть служити в російській армії – і саме їх передусім перетворюватимуть на "живе м'ясо", яке відправлятимуть на смерть. Президент Зеленський, який звернувся до громадян на окупованих територіях, розуміючи всю складність ситуації, закликає українців уникати призову до лав армії агресора. А якщо цього не вдалося уникнути – здаватись у полон. У цьому випадку Україні слід чіткіше проартикулювати людям на окупованих територіях алгоритми поведінки та наслідки перебування під владою Росії", – вважає Юрій Подорожній.

На його думку, важко не погодиться і із заявою Зеленського, що запровадження рашистами воєнного стану схоже на істерику громадян-чекістів.

"Путін видає бажане за дійсне, створюючи реальність, адекватну його сприйняттю і, можливо, обумовлену його фізичним станом під дією ліків, які він приймає. До того ж ця істерика викликана тим, що Москва розуміє своє тимчасове перебування на окупованих територіях. Саме тому військовий стан з боку окупантів є, по суті, пограбуванням та максимальним винищенням чи вивезенням місцевого населення – перед тим, як залишити ці території. Інакше, навіщо Росії перетворювати ці регіони на зруйновану і спалену землю? Цей істеричний стан завдасть багато шкоди і людям і землям, але він показує нездатність росіян надовго закріпитися в Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" – в Офісі президента оцінили ймовірність того, що чоловікам дозволятиме виїзд за кордон.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини