Головна Новини Суспільство Війна з Росією Влада заговорила про нову хвилю переселенців: чому потрібна примусова евакуація – у чому небезпека
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада заговорила про нову хвилю переселенців: чому потрібна примусова евакуація – у чому небезпека

Експерти не прогнозують припинення бойових дій в Україні, отже, з наближенням холодів, багато людей ризикують залишитися в холодних будинках, ще й під постійним обстрілом

18 липня 2022, 12:37 comments1228
Поділіться публікацією:

Нова хвиля внутрішнього переміщення зі сходу на захід України прогнозується напередодні опалювального сезону, запевняє віце-прем'єр із питань реінтеграції Ірина Верещук. Жителів Донецької області, яка залишилася без газу і перебуває під постійними обстрілами, наполегливо закликає евакуюватись військово-цивільне керівництво регіону. Експерти проаналізували ці заяви для видання "Коментарі", а також спрогнозували, як можуть події російсько-української війни розвиватися далі.

Влада заговорила про нову хвилю переселенців: чому потрібна примусова евакуація – у чому небезпека

Вимушені переселенці. Фото: з відкритих джерел

Представникам влади слід розробити механізм примусової евакуації цивільного населення, як це було передбачено до розвалу СРСР

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Росія продовжуватиме агресивні дії. У цьому немає сумнівів. Як немає сумнівів і в тому, що Україна чинитиме опір. Наскільки вдало – залежить від багатьох чинників, зокрема від рівня підтримки – військової та фінансової – з боку наших партнерів та союзників".

Щодо евакуації, то, за словами Георгія Туки, заклики до цього прийнятно чути від громадських діячів, волонтерів, політологів. А представникам влади, вважає він, слід розробити механізм примусової евакуації цивільного населення, як це було передбачено до розвалу СРСР.

"На жаль, цей механізм втрачений. І держава у багатьох питаннях самоусунулася. Можна по-різному ставитися до системи, яка існувала за Союзу, але та ж примусова евакуація під час Другої світової війни була досить ефективним методом", – зазначає експерт.

Георгій Тука наголошує, що не змінює точку зору, згідно з якою предметом переговорів з Росією може бути лише питання про спосіб та розмір виплати компенсацій, репарацій за завдану нашій країні шкоду.

"Якщо РФ готова це сідати та обговорювати – тоді є сенс зустрічатися. Більше жодних предметів для переговорів із країною-агресором я не бачу", – резюмує експерт.

Жодного переговорного процесу, навіть контактів – немає, що не вселяє надію на мир

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес вважає, що слова Верещук звучать абсолютно резонно.

"В умовах інтенсивних бойових дій немає надії, що газопостачання буде відновлено. Як немає надії на те, що напередодні опалювального сезону може бути досягнуто якесь перемир'я, яке дає змогу пройти зиму спокійно. Тож логіка влади мені зрозуміла, – каже експерт. – З іншого боку, як людина з Донбасу, я маю з цього приводу великі переживання. Можливо, це ознака того, що влада не сподівається втримати контроль над українським Донбасом – і на нас чекають нові втрати міст. У цьому сенсі не лише перед опалювальним сезоном важливо евакуювати людей, переміщувати їх. Справа це ще й з урахуванням того, що нові території можуть потрапити в окупацію – і нам важливо, щоб, якщо це станеться, вони дісталися ворогові без активного населення".

Енріке Менендес зізнався, що залишається прихильником переговорного процесу.

"Мені хотілося б, щоб якось інтенсифікувалися переговори. Хоча всі сторони, на жаль, заявляють, що жодного переговорного процесу, навіть контактів, немає. Це означає, що війна продовжуватиметься, – пояснює експерт. – А всі супутні їй негативні чинники лише посилюватимуться. На жаль, але жодних хороших новин у найближчі місяці я не чекаю. І до опалювального сезону навряд чи щось зміниться".

Читайте також на порталі "Коментарі" — справжня причина звільнення Баканова та Венедіктової – хто на наступний вихід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини