Головна Новини Суспільство Війна з Росією Визнання Росії державою-спонсором тероризму: чи зважиться на це світ після трагедії Ізюма
commentss НОВИНИ Всі новини

Визнання Росії державою-спонсором тероризму: чи зважиться на це світ після трагедії Ізюма

Після фактів, що розкрилися, про масові поховання в деокупованій Харківській області Росія стала ще на крок ближче до визнання державою-спонсором тероризму

17 вересня 2022, 11:12
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 16 вересня повідомив про масове поховання біля Ізюму. Він позитивно оцінив ідею ООН відправити туди свою місію. А також вкотре закликав визнати РФ державою-спонсором тероризму. Які шанси, що США та інші країни зважаться визнати очевидне – і поставити на Росії тавро, на яке вона давно заслуговує? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Визнання Росії державою-спонсором тероризму: чи зважиться на це світ після трагедії Ізюма

Масові поховання в Ізюмі. Фото: з відкритих джерел

Рішення про визнання Росії країною-спонсором тероризму в США буде ухвалено, але пізніше

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що рішення про визнання Росії країною-спонсором тероризму в США може бути ухвалене. Просто згодом. Або ж американська влада піде на якийсь лайт-варіант.

"Або це зробить адміністрація Байдена під тиском Конгресу (сам Білий дім цього робити поки що не хоче). Або знайдуть якесь компромісне рішення. Не будуть повноцінно називати РФ країною-спонсором тероризму, а запровадять певні обмеження у ракурсі такого статусу. Або вигадають якийсь інший статус, який не означатиме внесення Росії до списку країн-спонсорів тероризму, але посилить на неї санкційний тиск і накладе низку торгових обмежень", – пояснює експерт.

На його думку, швидше за все, позначиться тиск Конгресу, який, ймовірно, посилиться після проміжних виборів у листопаді. Особливо, якщо перемогу отримають республіканці, які виступають за оголошення РФ країною-спонсором тероризму.

Дуже серйозний вплив матиме і публікація цього тижня матеріалів про жахливі військові злочини Росії в Ізюмі

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Президент Зеленський неодноразово звертався до світової спільноти із закликом визнання Росію державою-спонсором тероризму. Особливо важлива у цьому контексті позиція США як провідної держави Заходу, позиція якої буде визначальною для всіх. Зареєстровано відповідний законопроект у Конгресі, авторами якого стали як демократи, так і республіканці. Водночас президент Байден вважає, що Росія не повинна визнаватись державою-спонсором тероризму, оскільки це може поставити під удар позиції деяких західних держав, і, зрештою, не принести користі. Отже, питання визнання терористичного статусу РФ залишається складним".

Водночас, зазначає експерт, Україна продовжує інформаційну кампанію із цього приводу. Зокрема, зазначає він, про злочини росіян, які засвідчені на основі перехоплень розмов, які явно свідчать про терористичний характер російської агресії, написав цього тижня у статті для Huffington Post керівник Офісу президента України Єрмак.

"Звичайно, дуже серйозний вплив матиме і публікація цього тижня матеріалів про жахливі військові злочини Росії в Ізюмі, – упевнений Петро Олещук. – Все це поступово схиляє шальки терезів у бік визнання терористичного характеру РФ, де з іншого боку – політична доцільність".

Потрібно вносити постанову про визнання Росії державою-спонсором тероризму до Верховної Ради

Політтехнолог Віктор Таран не сумнівається: те, що Росія творить в Україні, чітко підпадає під ознаки геноциду.

"Нагадаю, що геноцид – це переслідування за расовими, релігійними та іншими ознаками. Подібні жахи відбувалися в Руанді, Сербії і неодноразово з боку росіян по відношенню до українців. У тому числі у минулому столітті. Тобто відбувається знищення за ознаками певної ідентичності", – пояснює Віктор Таран.

Щодо визнання РФ державою-терористом, то, за словами експерта, сама Україна має робити проактивні кроки. Не просто вимагати від інших зробити це, а грати першу скрипку.

"Те саме стосується масових санкцій проти російських олігархів і бізнесменів. Поки що політика з цього питання незрозуміла (РНБО та Мін'юст перекидають м'яч один одному), викликаючи стурбованість як в українському суспільстві, так і у наших міжнародних партнерів. Тож слід починати з себе. Вносити постанову про визнання Росії державою-спонсором тероризму до Верховної Ради. А партнери, певен, підтримають", – зазначає експерт.

Він наголошує, що таке тавро на РФ – це візові, економічні та інші серйозні обмеження. Що битиме не лише росіянами, а й країнами, які продовжують ті чи інші контакти з державою-агресором.

"А США поки що, на жаль, навіть серйозних візових обмежень проти Росії не запровадили, – нагадує Віктор Таран. – Але, наголошую, саме ми маємо бути лідером у таких кроках. Говорячи партнерам – дивіться, ми це робимо, приєднуйтесь! Спершу слід провести переговори з нашими вірними союзниками в ЄС – Польщею, країнами Балтії, Нідерландами, Чехією тощо. Почнемо з цього, підтягнуться інші".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки саміту ШОС, що насторожують: чому Китай не хвилює ядерний тероризм Росії в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 вересня 2022, 11:01

Міста, доглянута територія поховання. Новенькі, без плям та бруду захісні костюми тих, хто проводив ексгумацію тіл. Розкопки могил без респіраторів, подібного захисту. Хутряні, як у російських православних мужиків обличчя. Цікаво, як багато бородатих лікарів? Особливо хирургів, патологоанатомів, судмедекспертів? Під час роботи вони в тих самих рукавичках цігарку смокчуть. Купа цікавих нарцисів навколо, типу Геращенко, прагнуть потрапити на публіку. На пухнастого Сталіна теж Гітлер підступно напав. Обидві сторони і досі з фошыздамы воюють - все життя минулим.


Новини