Головна Новини Суспільство Війна з Росією Візит МАГАТЕ до ЗАЄС: чи будуть проривні рішення, як ситуація буде розвиватися далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит МАГАТЕ до ЗАЄС: чи будуть проривні рішення, як ситуація буде розвиватися далі

Дмитро Громаков заявив, що для нас "заклопотаність" МАГАТЕ – це оптимальний варіант, допоки не будуть розроблені механізми та правові умови передачі ядерних об'єктів

3 вересня 2022, 13:03
Поділіться публікацією:

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у вівторок, 6 вересня, прозвітує перед Радою Безпеки ООН про візит місії Агентства на Запорізьку АЕС, захоплену росіянами. "Коментарі" запитали в експертів, на що чекати від цього звіту? Як ситуація на ЗАЕС може розвиватись далі? 

Візит МАГАТЕ до ЗАЄС: чи будуть проривні рішення, як ситуація буде розвиватися далі

Візит МАГАТЕ до ЗАЄС (фото з відкритих джерел)

Україні нема чого приховувати 

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук акцентує, що Україна за підтримки партнерів зробила все необхідне, щоб місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку атомну станцію та зафіксувала реальну ситуацію.

"Це свідчить про щирість позиції України, якій нема чого приховувати, – пояснює політолог. – На відміну від російських окупантів".

Петро Олещук нагадує, що перед поїздкою місії на станцію президент Володимир Зеленський зустрівся із її членами, включаючи керівника МАГАТЕ. Було домовлено про дві ключові речі: 1) місія має супроводжуватися незалежними журналістами (в т.ч. зі світових ЗМІ); 2) МАГАТЕ має працювати над демілітаризацією станції.

"Але обидві складові домовленостей не було реалізовано, – наголошує експерт. — Незалежних журналістів не пустили окупанти, обмежившись присутністю власних пропагандистів (у результаті ми отримали не реальний моніторинг, а "потемкинське селище" від загарбників). Закликів щодо демілітаризації теж не було. Не допустивши незалежних журналістів на станцію, Росія фактично визнала свою відповідальність за всі загрози, створені ЗАЕС. Очевидно, на користь не лише України, а й усього світу домогтися демілітаризації станції якнайшвидше. Але поки що реальних кроків на цьому шляху зроблено не було. Лише повне звільнення окупованих територій відкриє можливості для нормалізації ситуації  на атомній електростанції".

Нам не варто очікувати проривних рішень

Керівник дослідницьких проєктів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), експерт з комунікацій Дмитро Громаков розмірковує так:

"Виходячи з кількості часу, який основна частина місії провела на станції, а також зі звіту по основним маркерам, враховуючи відсутність досвіду вирішення масштабних конфліктів навколо ядерних об'єктів — не думаю, що нам варто очікувати проривних рішень".

МАГАТЕ, пояснює експерт, не має свого силового ресурсу, щоб забезпечити безпеку ЗАЕС, а "поліцейських" підрозділів у рамках ООН не створено, що дозволило б взяти станцію під міжнародний контроль та головне управління.

"З огляду на неадекватність та агресивність Росії, її присутність у Раді безпеки ООН та можливість блокування будь-яких рішень у розрізі присутності на станції третіх осіб, весь вантаж рішень буде покладено на Україну – і нам доведеться їх приймати. Однак крім проблем безпеки, втручання третіх осіб у ситуацію піднімає цілу купу проблем і питань. Відповідей на які сьогодні немає у міжнародному праві, – наголошує Дмитро Громаков. – Припустимо, росіяни погодяться піти зі станції та передати її під контроль МАГАТЕ. Але постане питання забезпечення електрикою окупованих територій того ж Криму. А це для України стратегічне питання замкнутості електросистеми. Таким чином, росіяни матимуть можливість контролю над нашою енергосистемою".

Далі, продовжує експерт, постане питання юрисдикції території станції та загалом Енергодару.

"Ми ризикуємо отримати "сіру зону" під прапором ООН, – застерігає Дмитро Громаков. – Причому будемо змушені враховувати інтереси росіян, починаючи від шкіл і закінчуючи присутністю їхніх представників у муніципальній владі, що знову ж таки обмежить наш суверенітет. Тому для нас "заклопотаність" МАГАТЕ – це оптимальний варіант, допоки не будуть розроблені механізми та правові умови передачі ядерних об'єктів в управління міжнародним контролюючим інститутам в умовах міжнародних конфліктів".

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Подоляк відреагував на візит МАГАТЕ до ЗАЄС

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sexxxx

3 вересня 2022, 12:11

Зачем тратить время и деньги на ту которая ломается если есть доступные девки которые хотят только секса (без шлюx и сoдеpжанoк). Здесь все бесплатно и анонимно, убедись сам ----- https://dyx.dk/slyv


Новини