Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: що чекати від першого місяця зими – чи зміниться ситуація на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: що чекати від першого місяця зими – чи зміниться ситуація на фронті

Росія переформатує свою стратегію, виходячи з реальної обстановки, яка динамічно змінюється, зараз фронт фактично зупинився

1 грудня 2022, 13:07 comments1995
Поділіться публікацією:

Україна вступила у військову зиму. У Білому домі прогнозують продовження ракетних ударів по нашій країні з боку РФ, а також, що фронт не буде "заморожений". Чи згодні з такою оцінкою? Чого в найближчому майбутньому чекати на власне фронті, а також на зовнішньополітичній арені в ракурсі російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Війна в Україні: що чекати від першого місяця зими – чи зміниться ситуація на фронті

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Програючи суто у військовому плані, росіяни намагаються нав'язати нам квазімир, квазіперемир'я

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос пояснює:

"Ще тижнів два тому я зазначав, що Росія продовжуватиме свою кампанію – удари ракетами по українській енергоструктурі і так далі. І це розуміють у Білому домі і не лише. Для цього не треба бути наданалітиком. Росіяни про це говорять і пишуть відкрито – вони й надалі битимуть по критичній інфраструктурі України, сподіваючись таким чином примусити Київ до переговорів".

Так як на фронті у агресора особливо нічого не виходить, він обрав тактику ракетного терору. Відступати від якої не має наміру, зазначає експерт.

"У цьому компоненті противник має сильніший вигляд, – продовжує він. – У ситуації, коли один нападе, інший захищається, якщо йдеться про дії на фронті, основні втрати зазнає той, хто атакує. А коли йдеться про завдання ракетних ударів з далекої відстані, про неможливість відповісти – захищатися завжди складніше. Як практично неможливо прикрити таку величезну площу, яка є в Україні, від таких ударів".

Кремль використовує і ракетні удари, і своїх прямих та непрямих агентів у різних країнах, намагаючись змусити нас до переговорів, наголошує експерт. Програючи суто у військовому плані, росіяни намагаються нав'язати нам квазімир, квазіперемир'я. Під це все домогтися послаблення санкцій, у тому числі щодо експорту добрив, сх продукції.

"Але отримані гроші Москва одразу ж пустить на війну проти нас. Це абсолютно ясна лінія поведінки, яку ми бачимо і яку, сподіваюся, бачать на Заході. А тим, хто не бачить, ми маємо це максимально пояснювати", – наголошує Олег Білоколос.

Треба готуватися до нових ракетних "хвиль"

Директор Інституту зовнішньополітичних досліджень, конфліктолог, доктор політичних наук Григорій Перепелиця погоджується з оцінками Білого дому. За його словами, вони відповідають тим тенденціям та реаліям, які відбуваються на театрі бойових дій – на східному та південному фронті.

"Бойові дії продовжуватимуться, – упевнений конфліктолог. – Росія переформатує свою стратегію, виходячи з реальної ситуації, яка динамічно змінюється. Нині фронт фактично зупинився. Немає серйозного поступу ні в наш бік, ні в бік деокупації. Цьому сприяли, по-перше, погодні умови, які не дозволяли нашим військам просуватися далі (мокра земля). По-друге, масова мобілізація, що пройшла в РФ. На лінію фронту прибула маса мобіків. І це дало свій результат. Так, вони ніякі в якісному значенні, але їх багато в кількісному. Що дозволило росіянам закрити кордон Сватово-Кременна на Луганщині, де ми наступали. І ось уже місяць, як лінія фронту, там фактично не рухається. Більше того, окупанти збудували там ешелоновану оборону. І навряд чи там буде якийсь поступ протягом місяця, незважаючи на те, що, якщо вдарять морози, це сприятиме діям нашої важкої військової техніки".

Противнику, наголосив Григорій Перепелиця, вдалося значно наситити свої позиції, проріджені ударами нашої артилерії та ракетних військ, свіжомобілізованими. І кількісна перевага тепер на фронті значно змінилася.

"Ну, а ракетні обстріли з боку РФ продовжуватимуться. З тієї простої причини, що ми не можемо відповісти на цей виклик. Українська система ППО працює добре, але вона не здатна перекрити масовані атаки. Тож треба готуватися до нових ракетних "хвиль", – попереджає експерт. – У росіян запасів вистачить приблизно на десять таких атак".

Зима не означає припинення війни, але можливе уповільнення воєнних дій

На думку аналітика Українського незалежного центру політичних досліджень Юлії Тищенко, нічого не вказує на будь-які зміни сценаріїв дій Росії, зміни у поведінці, воєнній стратегії.

"Обстріл громадянської інфраструктури України з боку РФ триватиме. Тут все залежить виключно від наявності необхідної кількості ракет", – наголошує Юлія Тищенко.

Вона звертає увагу, що у російських пабліках, наближених до путінського режиму, констатується, що війна буде довгою.

"Зима не означає припинення війни, але можливе уповільнення воєнних дій, – продовжує аналітик. – Риторика агресора залишається жорсткою та жорстокою, обстріли цивільної інфраструктури виправдовуються – і відповідна тактика поки що залишається незмінною".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія намагається нагнітати ситуацію навколо наступу з Білорусі: чи є підстави панікувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

eva

1 грудня 2022, 14:48

Компактный и мощный портативный обогреватель с керамическим нагревом (900 Вт), подключается прямо к розетке в стене, очень экономный и бесшумный, есть таймер и пульт! Цена по Акции: 449 грн. ----- https://rip.to/obigriv


Новини