Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: на початку 2024-го ЗСУ має лише один напрямок для просування
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: на початку 2024-го ЗСУ має лише один напрямок для просування

Для ЗСУ дуже важливо здійснити прорив на півдні

8 січня 2024, 09:50
Поділіться публікацією:

Наразі всі розмови про те, як стримати новий наступ російських окупантів, які не припиняють перекидати нові резерви та техніку на схід, намагаючись прорвати оборону ЗСУ. Але чи є ще напрям, де Україна може не лише ставати у глуху оборону, а й атакувати? Видання "Коментарі" розбиралося в цій темі, вивчивши думки експертів.

Війна в Україні: на початку 2024-го ЗСУ має лише один напрямок для просування

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Нам дуже потрібен південь та визволення Криму

Полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Сергій Грабський в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів, що саме від звільнення півдня залежить, чи вдасться Україні продовжити деокупацію Донбасу.

"У нас один напрямок, тому що без стратегічного вирішення питання півдня говорити про якесь просування на схід неможливо. Жоден військовий не плануватиме бойових дій, маючи загрозу завдання флангового удару по комунікаціях військ, що намагаються наступати. Нам дуже потрібен південь і звільнення Криму, щоб закріпити своє панування на більшій частині акваторії Чорного моря, значно розширити зону наших економічних операцій, які є також складовою війни. Головною складовою будь-якої війни є гроші. Без вирішення питання півдня говорити про будь-які інші операції абсолютно безглуздо", — висловився експерт.

При цьому експерт визнав, що оперативна ситуація на сході та півдні України залишається складною.

На Херсонщині дуже непросто

Генерал-лейтенант, екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко в інтерв'ю "OBOZ.UA" заявив, що Сили оборони України продовжують спроби просування на лівому березі Херсонської області на різній відстані від Дніпра, закріплюються та розширюють плацдарми, за найважливіші ділянки йдуть бої. . Однак головна проблема на цьому напрямі – нестача сил та засобів, у тому числі протиповітряної оборони та авіації.

Він зазначив, що операції наших воїнів на лівобережжі почалися з розвідувально-диверсійних груп, потім продовжились захопленням плацдармів. У захисників країни є певні успіхи.

На думку Романенка, ЗС РФ спочатку не були готові до подібних бойових дій, вони відступали, але зараз агресор перекинув на Херсонщину серйозне підкріплення.

"Це пов'язано з тим, що попередня система оборони фактично була змита паводком, який вони організували, підірвавши дамбу Каховської ГЕС. Нагадаю, що одним із військових завдань противника було не дати Силам оборони використовувати території Херсонського напрямку як перспективні в організації наступальних дій. У якому -Тому сенсі вони цього досягли, але одночасно змили або пошкодили більшу частину своєї оборони. Тому тут оборона противника не така потужна, як у Запорізькій області", — вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – які сподівання від підтримки західних партнерів: що зараз на фронті змушена робити Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини