Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: чого чекати на фронті найближчими днями-тижнями – чи є шанс на переговори
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: чого чекати на фронті найближчими днями-тижнями – чи є шанс на переговори

В Україні вже понад п'ять місяців триває розпочата Росією війна і зараз ситуація на фронті стабільна

8 серпня 2022, 13:34 comments1115
Поділіться публікацією:

Гаряча фаза війни в Україні продовжується. Як у найближчому майбутньому може розвиватися обстановка на фронті? Хто де і чому може наступати? Чи є можливість переговорів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна в Україні: чого чекати на фронті найближчими днями-тижнями – чи є шанс на переговори

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Протягом найближчих днів, тижнів максимум, щось на фронті точно відбудеться

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко вважає, що ситуація, що склалася на фронтах, робить можливим наступ як з одного, так і з іншого боку.

"Як і прогнозувалося вже неодноразово, це може бути на півдні – Херсонська та Запорізька області. Ціль росіян – до 11 вересня, дати так званого "референдуму", як мінімум – утримати захоплені території, як максимум – захопити повністю Херсонщину та Запоріжчину. Але гадаю, що з програмою максимум окупанти не впораються. Тож плани коригуються. І тепер агресор, схоже, вирішив обмежитися межами так званої Таврійської губернії (часів Російської Імперії), яка була розташована на частині нинішніх Херсонської та Запорізької областей", – пояснює експерт.

Не виключено, на його думку, також інтенсивний обстріл територій на півночі, спроба наступу звідти, щоб відволікти наші сили з півдня.

"На півдні росіяни організували нові батальйонно-тактичні угруповання (БТГ). Здається, два з половиною десятки. Йде окопування у захоплених містах. Тобто готуються чи демонструють нам, що наступ ЗСУ буде пов'язаний із великими втратами. До того ж тут є і гуманітарна складова. Це наша земля, ми не будемо при спробі звільнення тих чи інших міст бити з усіх стволів, як це роблять росіяни при захопленні українських міст. Ми не використовуємо тактики випаленої землі. Ми бережемо наших цивільних та наших військових. На відміну від росіян. Тобто наша армія використовує зовсім інші принципи", – наголошує Павло Жовніренко.

Він наголошує, що перший етап, перша маркерна точка – 11 вересня. І прогнозує, що протягом найближчих днів, тижнів максимум, щось на фронті точно станеться. Чи ми підемо вперед, чи росіяни. Наразі ймовірність 50 на 50, вважає експерт.

"Якщо говорити про Донбас, там продовжується і продовжиться наступ окупантів із тактикою випаленої землі. Ідуть масовані бомбардування, а потім уже на фактично знищені позиції, залишені ЗСУ, входять сили противника, – розповідає Павло Жовніренко. – Щодо переговорів, то зараз їх з РФ бути не може – ні про перемир'я, ні про мир. Перемога чи смерть – інших варіантів Україна не має".

Жодна зі сторін поки не виключає переговорів як таких

Співголова Громадської ініціативи "Права Право", історик, військовий експерт Дмитро Снєгірьов розмірковує так:

"На мій погляд, основним місцем дії найближчим часом буде не Херсонський напрямок, як вважають деякі, а Донецький. Що пов'язано з виконанням другого етапу так званої спецоперації. А саме – встановлення росіянами контролю за Донеччиною та Луганщиною у їхніх адміністративних кордонах. На це будуть кинуті всі сили. Вихід на Бахмут, Краматорськ, Слов'янськ – першорядне зараз для агресора завдання. Відповідно, головний упор буде зроблено на Донецькому напрямку і, як його складовою, Харківському – просування Ізюмського угруповання противника у напрямку Слов'янська та Барвінкового".

Щодо передислокації на півдні (Херсонська область особливо), на думку Дмитра Снєгірьова, це відволікаючий маневр російської армії.

"Вважаю, що цей напрямок для РФ не є пріоритетним у наступальному сенсі, – зазначає він. – Стягуванням туди сил та засобів окупанти просто хочуть зупинити контрнаступальні дії ЗСУ. Тому що таке просування мало б навіть не такий військовий, як політичний ефект – особливо після анонсування цього контрнаступу (зі звільненням територій Херсонської та Запорізької областей) президентом України та представниками Генштабу ЗСУ".

Коментуючи ймовірність мирних переговорів, Дмитро Снєгірьов звернув увагу на заяви Зеленського, Путіна і турецького лідера Ердогана, який виступає посередником, згідно з якими ніхто не виключає поки що переговорів як таких.

"Ключове – порядок денний. Що саме буде запропоновано як елементи політичного торгу, – пояснює експерт. – Якщо територіальні поступки – позиція України є однозначною. Ми на такі поступки не підемо. Плюс — фактором, що вплине на можливість переговорів, може стати проведення окупантами псевдореферендумів. І тут ми, знову ж таки, маємо чітку заяву Зеленського – у разі будь-яких так званих "референдумів" переговори про мир стануть взагалі неможливими".

Читайте також на порталі "Коментарі" — росіяни готують масову депортацію українських дітей: названо область.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

8 серпня 2022, 12:59

Якщо не брати в розрахунок, старе, відстійне, мислення впертого Іа-іа, часів Zе-Будьоного - іде змагання креативу, винахідливості, міжнародного досвіду та безмежної кількості західних грошей. Так було в Афганістані, Ємені, Сомалі. Зараз креативна ініціатива у Путіна. IQ молодшого Карли, в рази програє, навіть старому маразматіку. Війна розуму проти грошей.


Новини