Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: чи допомогла РФ мобілізація – що відбувається на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: чи допомогла РФ мобілізація – що відбувається на фронті

Мобілізовані в РФ не просто так бунтують, вони розуміють, що на них чекає смерть

3 листопада 2022, 12:00 comments1354
Поділіться публікацією:

Після оголошення часткової мобілізації в РФ впали роздрібні продажі, а також зріс рівень безробіття, свідчать дані, надані національним органом статистики Росії "Росстат". Про це повідомляє Reuters. У свою чергу, Американський інститут вивчення війни повідомляє, що Кремль вже стикається з труднощами у наданні обіцяної компенсації та проблемами, що посилюють соціальну напругу у суспільстві. При цьому в РФ, незважаючи на заяви влади про завершення мобілізації, прозваної могилізацією, продовжують вручати повістки, запевняє Telegram-канал Baza. Що зараз можна сказати про російську мобілізацію? До чого вона вже привела, до чого ще може привести? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна в Україні: чи допомогла РФ мобілізація – що відбувається на фронті

Мобілізація в Росії. Фото: з відкритих джерел

У Росії мобілізація не закінчена, вона продовжується

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розповідає:

"Зважаючи на те, що вже не з першого місця приходить інформація, що не виплачуються обіцяні компенсації мобілізованим та їхнім сім'ям, є реальні фінансові проблеми. Напевно, бюджет РФ не передбачав такої кількості одноразових компенсацій усім мобілізованим. І це викликає бунти на кшталт того, як Ульяновську на полігоні протестували мобілізовані з Чувашії. Наскільки відомо, дехто з них уже заарештований. Але при цьому такі бунти продовжуватимуться".

За словами Тетяни Попової, мобілізовані не просто так бунтують. Вони розуміють, що на них чекає смерть. У такому вигляді, з такою підготовкою, з якою їх збираються відправляти не фронт.

"І річ не в грошах. Це лише привід. Спроба залишитися довше на полігоні, влізти у якісь юридичні розбирання. Бо на полі бою таким "новобранцям" не вижити. Якщо раніше контрактників не шкодували, то з мобіками взагалі ніхто не церемониться. Я їжджу по лінії фронту, бачу багато підбитої, залишеної ворожої техніки, трупи російських солдатів у канавах, на полі бою. Їх дуже багато, вони погано екіпіровані. І це були контрактники – у районі звільнених нами Лимана, Ізюма, Балаклії. А з мобілізованими, як я розумію, щодо постачання, підготовки, екіпірування – все набагато гірше", – наголошує експерт.

Вона зазначає, що генерал СБУ Віктор Ягун під час інтерв'ю кілька тижнів тому повідомив, що є вже 3 тисячі звернень щодо програми СБУ, яка дозволяє росіянам здатися в полон.

На той момент було відомо, що в Україну перекинуто до 30 тисяч мобілізованих росіян. І 10% із них зателефонували та сказали, що хочуть здатися, – акцентує Тетяна Попова. – Це говорить багато про що. І, безперечно, мобілізація не закінчена. Вона продовжується. Путін традиційно обдурив усіх, запевнивши, що мобілізаційні заходи згорнуті. Жодного указу, наказу про закінчення мобілізації немає. І з усіх куточків Росії надходять відомості, що людей продовжують вручати повістки".

Мобілізація в РФ поки що ні до чого на фронті не призвела

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук вважає, що всередині РФ мобілізація, серед іншого, призвела до масового виробництва білих "Лад" (фраза стала мемною після того, як батьки одного з ліквідованих в Україні російських окупантів на "гробові") гроші купили новий автомобіль – білу "Ладу").

"На фронті поки що це ні до чого не призвело, бо "чмобики" – не воїни, а лайно. Вони лягають пачками. Під Бахмутом лише 400 – в одному місці. Я особисто бачив, як на наші позиції пішла рота – і поклалася менш як за 20 хвилин бою. Тупо лягла вся рота", – розповідає Михайло Макарук.

За його словами, росіяни – раби. Вони сидітимуть тихо та рівно.

"У нас переб'ють купу кац*пів, а рашисти продовжуватимуть розповідати про "велич" своєї лайно-армії", – констатує експерт.

Масові бійки та самоволки, періодичні вбивства свідчать про деградацію російської армії

Співголова Громадської ініціативи "Права Справо", історик, військовий експерт Дмитро Снєгірьов упевнений, що мобілізація призводить до дестабілізації ситуації всередині країни-агресора.

"Спостерігається зростаюча напруга у національних регіонах, – зазначає він. – Що не дивно, адже 70% мобілізації – це Татарстан, Саха, Якутія, республіки Північного Кавказу. Різко зросла можливість внутрішніх протестів – саме там. Також певні питання почали виникати на момент економічної ситуації, на що вказує Reuters".

Плюс – 700 тисяч тих, хто виїхав. Не можна виключати, вважає Дмитро Снєгірьов, що це організована акція російських спецслужб з метою тиску на сусідні держави. Як би там не було, близько 1 млн. працездатного населення (300 тис. мобілізованих, 700 тисяч втікачів) російська економіка не дорахувалася. І це серйозний удар, особливо на тлі санкцій.

"Щодо самих "чмобіків" (від "часткова мобілізація"). Їх на території України зараз близько 82 тисяч. Де ще 220 тисяч? Варто згадати заяви британської розвідки, що мобілізація насамперед спрямована на посилення або поповнення Росгвардії. Структури, яка покликана підтримувати та забезпечувати громадянський порядок усередині РФ. Невипадково під посилений контроль саме росгвардійцями взято об'єкти критичної інфраструктури, військкомати. Зафіксовано передислокацію підрозділів до Москви. Очевидно, на тлі військових поразок в Україні, Кремль боїться зростання протестних настроїв усередині самої РФ", – наголошує експерт.

За його словами, говорити про боєздатність "чмобиків" не доводиться. Вони не приходять до бойового злагодження безпосередньо в частинах. Їх кидають як гарматне м'ясо у м'ясорубку війни.

"Ці люди забули свій досвід служби, а бойового взагалі не мають. При цьому постійно виникають конфлікти між представниками більш-менш професійних збройних сил (контрактниками) та "чмобіками", яких насильно затягли у війну. Масові бійки та самоволки, періодичні вбивства свідчать про деградацію російської армії, – каже Дмитро Снєгірьов. – Останні зведення нашого Генштабу демонструють різкий сплеск втрат у лавах супротивника. І в більшості – це ненавчені, демотивовані "чмобіки", кинуті РФ на забій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія повертається до зернової угоди: російський диктатор Володимир Путін розповів про отримані "гарантії" від України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини