Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна не збавляє обертів: чого чекати у найближчому майбутньому на фронтах в Україні та всередині Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна не збавляє обертів: чого чекати у найближчому майбутньому на фронтах в Україні та всередині Росії

Російські пропагандисти своїми меседжами дають зрозуміти, що Путін не має іншого виходу, окрім як йти до кінця, але Україну це анітрохи не лякає

5 грудня 2022, 14:18 comments1691
Поділіться публікацією:

Аналітики американського інституту введення війни (ISW) з посиланням на українських офіційних осіб, пишуть, що ЗСУ планують продовжувати наступальні операції протягом зими, щоб скористатися недавніми успіхами на полі бою і не дати росіянам отямитися. Як може далі розвиватись ситуація – і на фронтах в Україні, і всередині Росії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна не збавляє обертів: чого чекати у найближчому майбутньому на фронтах в Україні та всередині Росії

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Загрозою залишаються масовані ракетні удари з боку агресора

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Для України вкрай важливо не допускати скільки-небудь тривалої паузи до бойових діях. Будь-яку паузу росіяни використовують, щоб підвищити рівень своєї боєздатності, доозброїтися, довезти амуніцію. Тож із настанням серйозних морозів висока ймовірність, що побачимо чергові наступальні операції ЗСУ. Протягом кількох тижнів звучали заяви низки наших партнерів (які фактично є союзниками) про те, що вони надають чергові пакети допомоги Україні. Йшлося про боєкомплекти, системи ПРО/ППО, бронетехніку і так далі. Відповідно, можна припустити, що зараз триває активна підготовка до наступальних дій. Де саме – видніше Генштабу. Але судячи з тієї аналітики, яка доступна публічно, насамперед йдеться про Запорізьку область. Пріоритетний напрямок – Енергодар, де розташована ЗАЕС. Очікуємо до нового року низку наступальних операцій. І мені здається, росіянам буде важко стримати ЗСУ".

Що стосується забезпечення російської армії, то їй, за словами експерта, не вдалося поки отримати значних поставок ні з Ірану (незважаючи на спроби схилити Тегеран до ширшої співпраці після "проби пера" у вигляді використання його дронів), ні від Північної Кореї. Принаймні, немає підтверджень того, що Кремль має тут зрушення. І говорити про те, що росіяни посилилися, не варто.

"При цьому недооцінювати супротивника не можна. Путінському режиму вдалося виконати завдання щодо мобілізації близько 300 тисяч осіб. Незважаючи на слабку підготовку та екіпірування, вони приносять певний головний біль ЗСУ. Росія вже почала використовувати тактику, звичну за всіх часів існування її території певної державності. А саме – закидати позиції супротивника тілами своїх солдатів. Особливо це помітно в районі Бахмута, де, за словами очевидців, практично всі околиці усіяні цими самими тілами", – зазначає Вадим Трюхан.

Загрозою, за його словами, залишаються й масовані ракетні удари з боку агресора. Росіяни, наголошує експерт, відчули "смак крові" після попередніх таких атак. І зараз вони не тільки накопичують сили і дорозвідують відповідні об'єкти, по яких збираються вдарити, а й чекають на серйозніші холоди.

"Кремль хоче знеструмити великі українські міста саме у сильні морози, сподіваючись у такий спосіб посіяти паніку та хаос серед населення – і змусити Київ до переговорів на своїх умовах. Але погода поки що на боці України, серйозних морозів найближчим часом не очікується. Однак після нового року противник може організувати ракетні удари навіть масштабніші, ніж попередні, – попереджає Вадим Трюхан. – Йтиметься вже не про 50-100, а про 200-300 ракет. У тому числі, щоб нейтралізувати українську ППО".

Наразі йдеться про те, продовжує експерт, хто краще використовує час – Україна для підготовки для відбиття чергової ракетної атаки, або Росія для накопичення сил для неї.

"Всередині РФ позиції Путіна, безумовно, ослабли, – вважає Вадим Трюхан. – І, за останніми опитуваннями, лише близько чверті росіян підтримують т.зв. "спеціальну військову операцію", а більшість виступає за переговори з Україною. Але це не означає, що в Кремлі дослухатимуться до такої думки. У Путіна немає іншого виходу, як іти до кінця. Як заявили головні пропагандисти – Скабєєва, Сімоньян – якщо Росія програє, програють усі росіяни. Йдеться, щоправда, насамперед про Путіна та його оточення. Тому що зараз на всіх парах обговорюється створення Міжнародного трибуналу проти РФ. І її найвище військово-політичне керівництво буде притягнуте до кримінальної відповідальності за військові злочини. Тому Путін намагатиметься утримати ситуацію під контролем".

В той же час, експерт не виключає, що в окремих регіонах РФ будуть голодні бунтики (але поки що не бунти).

"За прогнозами фахівців, до кінця зими у російської влади виникнуть проблеми щодо виконання зобов'язань (зарплати, пенсії, соцвиплати) перед власним плебсом. Наслідки санкцій стануть все відчутнішими, запрацюють ще й нові щодо газу, нафти, нафтопродуктів. І до весни ми можемо побачити в РФ серйозні виступи вже не лише проти поганого екіпірування та навчання їх "мобіків", а й проти Путіна та війни як такої. Але найближчим часом таких виступів не буде, – констатує Вадим Трюхан.

Українці вже продемонстрували стійкість та високий рівень адаптивності до будь-яких викликів

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна звертає увагу, що Україна давно дала зрозуміти – припинення бойових дій узимку не буде.

"І хоча, судячи з офіційних заяв, відчувається оперативна пауза на фронтах, ми маємо бути готовими до чергового сюрпризу від ЗСУ. Найбільша небезпека зараз загрожує з боку Білорусі. Армія до цього готова, проте відкриття нового фронту може послабити наші позиції на сході та загальмувати контрнаступ, – пояснює політолог. – У сукупності з ударами по критичній інфраструктурі та можливим тотальним блекаутом, це може суттєво погіршити морально-психологічний стан українців. Що, проте, навряд чи виллється в панічні настрої та протести проти війни, як на те очікує російська влада".

Українці, акцентує Ганна Малкіна, вже продемонстрували стійкість та високий рівень адаптивності до будь-яких викликів – і готові до будь-яких сценаріїв розвитку ситуації.

"Цього не можна сказати про російське суспільство, яке поступово починає прокидатися, про що свідчать результати соцопитувань, – зазначає експерт. – Згідно з одним із них, лише 25% росіян виступає за продовження війни. Думаю, насправді ця цифра ще менша. Тотальні репресії проти незгодних із так званою "спеціальною військовою операцією" суттєво впливають на рівень відвертості респондентів. Їм легше все підтримувати владу та ховати голову у пісок, ніж чесно ділитися своїми думками. Однак не варто думати, що така тенденція створить умови для протестів і тим більше зміни режиму. Репресій стане ще більше, прихована мобілізація стане загальною, пропаганда ще агресивнішою (хоча куди вже більше). Тому, на жаль, Путіну нічого не загрожує".

РФ докладе максимум зусиль, щоб, використовуючи зимовий період, занурити Україну в блекаут

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський вважає можливим продовження активної фази українського наступу.

"РФ кількісно перевершує нас багаторазово. І, якщо дати такому ворогові організуватися для оборони чи наступу, ми не зможемо так успішно діяти, як останнім часом діємо, – пояснює експерт. – З початку широкомасштабного вторгнення ми зуміли організуватися, отримати значну підтримку від закордонних партнерів. Ми на своїй території розуміємо, за що воюємо, як можна успішно проводити активну оборону, наступальні та контрнаступальні операції. Українське військове керівництво – від рядових польових командирів до головкому ЗСУ Залужного – продемонструвало високий рівень військової грамотності, тактики, коли щодо малих сил і щодо малих втрат вдається досягти серйозного просування".

Поразки російської армії посилюватимуть ситуації всередині країни-агресора, але навряд чи призведуть до зміни влади, до загрози власне Путіну, припускає Владислав Дзівідзінський.

"У РФ так сконструйовано режим, що лише інший наступник, який продовжить закладену Путіним "лінію партії" зможе обійняти його посаду. Швидше за все, через вибори, внутрішні та зовнішні домовленості. І цей варіант, як і інші (смерть хазяїна Кремля від старості, отруєння), навряд чи залежать від дій української армії", – вважає експерт.

Він прогнозує, що РФ докладе максимум зусиль, щоб, використовуючи зимовий період, занурити Україну в блекаут, максимально ускладнити життя простим громадянам, позбавивши їхньої електроенергії, тепла, води, інших благ цивілізації.

"Це робиться і щоб відвернути увагу від поразок російської армії на фронтах і щоб переключити увагу української влади на вирішення гуманітарних проблем, знизивши акцент на військових діях. Такий план агресора. На це спрямовані усі його ресурси, – зазначає Владислав Дзівідзінський. – Наше завдання – вистояти. Якщо при цьому ще й будуть успіхи в контрнаступних діях, це посилить позиції України, прискорить отримання необхідної допомоги партнерами. І як наслідок – може вплинути на політичну ситуацію у РФ. Але раніше весни про якісь зміни говорити, гадаю, не варто".

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент Франції Макрон розповів, що він зараз побачив в очах Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини