Головна Новини Суспільство Війна з Росією «Вісь зла» зміцнюється і продовжить допомагати Путіну: що може стати на заваді цьому – які ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

«Вісь зла» зміцнюється і продовжить допомагати Путіну: що може стати на заваді цьому – які ризики

Захід має переглянути санкційну політику щодо КНДР та Ірану, суттєво її посиливши

15 січня 2023, 19:45 comments1218
Поділіться публікацією:

Країни, які вже передавали озброєння РФ, такі як Іран та КНДР, не мають планів відмовлятися від подальших поставок зброї до країни-агресора. Про це під час засідання Ради безпеки ООН заявила постійний представник США при цій організації Лінда Томас-Грінфілд. Що Україна та світ можуть протиставити цим ризикам? Чому Путін так відверто зближується з ізгоями? Чи реально зламати цю нову "вісь зла"? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

«Вісь зла» зміцнюється і продовжить допомагати Путіну: що може стати на заваді цьому – які ризики

Кім Чен Ин та Володимир Путін. Фото: із відкритих джерел

Російський диктатор робитиме більше помилок, і все більше ставатиме в один ряд із диктаторами минулого

Політтехнолог Петро Охотін наголошує, що Російська Федерація свідомо робить собі імідж країни-терориста, збільшуючи співпрацю з Іраном та КНДР.

"Для режиму Путіна це свідома провокація Заходу на велику допомогу Україні. Ми бачимо, як технологічно розвиненіший демократичний блок дає більше військової допомоги. Двопартійна підтримка США, суттєве посилення ЗСУ французькою та німецькою технікою вже відбувається – і дає свої плоди", – наголошує Петро Охотін.

Він не виключає, що Путіним настільки рухає помста незалежної та стійкої України, що раціональні аргументи в його політиці є дедалі меншими.

"Отже, – констатує експерт, – російський диктатор робитиме більше помилок, і все більше ставатиме в один ряд із диктаторами минулого. З усіма, що випливають".

Найбільший потенційний ризик – приєднання до цієї осі зла Китаю

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко впевнений, що єдиний засіб протидії побудови нової осі зла – санкції.

"Усі три вказані країни й так уже під санкціями. Тому може йтися лише про посилення санкційного тиску. Щодо Ірану це вже відбувається. Швидше за все, щодо РФ та КНДР також відбуватиметься посилення санкційного тиску. Насамперед йтиметься про вторинні санкції проти компаній інших країн, які допомагають Росії, Ірану та КНДР обходити обмеження", – прогнозує експерт.

Цілком імовірно, продовжує він, що Іран за допомогою Росії та КНДР завершить свою ядерну програму. Тому знижується ймовірність поновлення ядерної угоди міжнародної спільноти з Іраном, через яку раніше Захід намагався впливати на офіційний Тегеран. Отже, пояснює політолог, залишається лише варіант посилення санкційного тиску на Іран та інші країни цієї "осі зла".

"Не варто думати, що співпраця з Іраном та Північною Кореєю дозволить Росії виграти війну проти України. Це може дещо затягнути війну, але не змінить загальне співвідношення сили. Так, Іран, можливо, і Північна Корея можуть поставити РФ якусь кількість ракет, боєприпасів та інших озброєнь. Але ці військові ресурси потрібні будуть і самим Ірану та Північній Кореї, – наголошує Володимир Фесенко. – До того ж у всіх трьох країн через санкції існують – і посилюватимуться – економічні проблеми".

На думку експерта, найбільший потенційний ризик – приєднання до цієї осі зла Китаю. Поки що це малоймовірно, вважає Володимир Фесенко, через те, що основні економічні інтереси Китаю пов'язані з глобальною торгівлею, насамперед із країнами Заходу. Підвищені ризики, зазначає він, можуть виникати лише в тому випадку, якщо Іран та/або Північна Корея підуть на військові авантюри проти своїх сусідів. Росія може це провокувати. Але прямі військові дії Ірану та/або Північної Кореї проти своїх сусідів будуть величезним ризиком для існування політичних режимів цих країн, акцентує політолог.

Він вважає, що навряд чи реально повністю зламати цю нову "вісь зла".

"До того ж і КНДР, та Іран мають спільний кордон із РФ (Північна Корея – річкову та морсу, Іран – морську). Але саме виникнення такого неформального альянсу консолідує та посилить санкційний тиск Заходу на всі три країни цієї осі. Як мінімум для двох країн цієї осі (Ірану та Росії) можуть виникнути і внутрішньополітичні проблеми, – припускає Володимир Фесенко. – В Ірані вони вже проявляються. А в Росії можуть виникнути внаслідок війни з Україною, західних санкцій, погіршення внутрішньої ситуації та внутрішньоелітних конфліктів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – локальне припинення вогню в Україні: про що свідчить пропозиція Туреччини – як досягти миру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Донбасс

16 січня 2023, 10:52

Усё, Соледар здали, очередь настала за Бахмутом, и его здадут 100%, заскриньте это сообщение. А тем временем зеленые выблядки во главе с главным шутом разворовывают миллиардами помошь, которую дает запад. Себе 70% на фронт 30%, вот и результат. Это война не народа, а зеленых тварей. Где добровольно воюет народ, если идет принудительная мобилизация - могилизация, еще и броники бойцам приходится самим покупать, потому что, зеленые твари частицу на фронт, а большую часть в магазины. Это война штатов посредством зеленого выблядка-шута и твари-пуйла, выжевшего с ума. Ни с той, ни с этой стороны никто по своей воли не хочет воевать, убивать и разрушать города. Пора зеленых тварей продажных на вилы.

Ігор

15 січня 2023, 22:36

Маразм Байден зробив велику помилку, ставши на сторону малоправославного зла, без вимоги його виправлення і переходу на сторону доброчесності, і об'єднав все світове зло. Мало їм набили дупу у Кореї і В'єтнамі. Їм мало Сталіна і Бен Ладена - нічому не навчились. Перемогою одного зла над іншим - переможе Зло. Треба примусити золотий мільярд стати на рівні інших 7 мільярдів. Тепер м'яч на полі Китаю Ірану і КНДР. Весь світовий устрій посипиться.


Новини