Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вилучення водійських прав чи штраф. Стало відомо, що чекає на ухилянтів від мобілізації
commentss НОВИНИ Всі новини

Вилучення водійських прав чи штраф. Стало відомо, що чекає на ухилянтів від мобілізації

Адвокат Роман Кичко в коментарі «Телеграфу» розповів чи зможуть в ухилянтів відбирати водійські права, і якщо так, як цей процес буде проходити

1 квітня 2024, 17:58
Поділіться публікацією:

Верховна Рада має намір проголосувати у другому читанні законопроєкт про мобілізацію в квітні. У цьому законопроєкті передбачено кілька санкцій для осіб, які ухиляються від призову, включаючи позбавлення водійських прав. Адвокат Роман Кичко роз’яснив, як саме буде проходити ця процедура, якщо ці поправки залишаться у законі.

Вилучення водійських прав чи штраф. Стало відомо, що чекає на ухилянтів від мобілізації

Мобілізація в Україні

Зокрема, адвокат підкреслив, що рішення щодо застосування таких заходів впливу не будуть приймати Територіальні центри комплектування (ТЦК). Це буде робити лише суд.

Отже, за його словами, у випадку невиконання військової повинності військовозобов’язаними чи резервістами, ТЦК та СП звертатимуться до Національної поліції для здійснення адміністративного затримання та доставки таких осіб.

Якщо протягом 15 днів Нацполіція не зможе це здійснити, ТЦК та СП надсилатимуть військовозобов’язаним/резервістам вимогу (форму якої встановить Міністерство оборони). Тим, хто зареєстрований в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного чи резервіста, вимога надсилатиметься через кабінет. В іншому випадку вимога буде надіслана поштою і вважатиметься врученою в день отримання під розписку або в день, коли на пошті буде поставлена відмітка про відмову в отриманні листа, підкреслив адвокат.

Після цього, за його словами, військовозобов’язаний чи резервіст матиме 10 днів на виконання вимоги, а саме – звернутись до ТЦК та СП. Якщо цього не станеться, протягом 5 днів ТЦК матиме право звернутись до суду, який призначить відповідне засідання і запросить на нього військовозобов’язаного.

Як відзначив адвокат, справи такого характеру розглядатимуться за правилами адміністративного судочинства. Після відкриття провадження рекомендується скористатися послугами захисника, оскільки рішення суду будуть прийняті швидко – протягом 15 днів.

Рішення суду буде надіслано до державної виконавчої служби, яка діятиме відповідно до Закону України "Про виконавче провадження". Однак, підкреслює адвокат, у законі не чітко визначено, як саме виконуватимуться рішення суду щодо обмеження права керування транспортним засобом. Наразі такі обмеження застосовуються лише до чоловіків з заборгованістю з аліментів. Пропозиції щодо внесення змін у ЗУ "Про виконавче провадження" поки що не розглядаються, проте не виключено, що ці зміни можуть бути внесені у майбутньому.

При цьому Кичка припускає, що все ж посвідчення водія не будуть вилучати. При зупинці транспортного засобу поліція перевіряє, чи особа має право на керування авто. 

За словами адвоката, якщо водій порушив це обмеження, йому загрожує адміністративна відповідальність, включаючи позбавлення права керування автотранспортом на період від 3 до 6 місяців. У випадку повторного порушення обмеження, за цим законом може бути накладений штраф у розмірі 20 400 гривень. За третє порушення передбачається штраф у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 40 800 гривень, а також позбавлення права керування автомобілем на період від п'яти до семи років. Крім того, можливе оплатне вилучення транспортного засобу або його вилучення без компенсації. У такому випадку поліцейські мають повне право вилучити автомобіль та поставити його на штрафмайданчик підкреслив адвокат.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що військових на фронті бісять люди, які ухиляються від мобілізації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ара

2 квітня 2024, 08:58

Я куплю себе велосипед и в гробе я видел поганых мусоров!

ufo

1 квітня 2024, 19:58

Когда власть разворачивает штыки против собственных граждан - быть большой беде. Это очень неразумная идея


Новини