Головна Новини Суспільство Війна з Росією Відтепер військовим буде простіше отримати безкоштовний протез: які документи не вимагатимуть
commentss НОВИНИ Всі новини

Відтепер військовим буде простіше отримати безкоштовний протез: які документи не вимагатимуть

І тепер, щоб отримати протез, немає потреби звертатися до медико-соціальної експертної комісії

3 березня 2023, 14:42
Поділіться публікацією:

В Україні анонсували суттєві зміни у процесі протезування та реабілітації українських захисників. Зокрема, у міністерстві соціальної політики анонсували скасування заключення від медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка була чи не найбільшою бюрократичною перепоною. Про це в ефірі національного телемарафону заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, передають "Коментарі".

Відтепер військовим буде простіше отримати безкоштовний протез: які документи не вимагатимуть

Безкоштовні протези для військових. Фото з відкритих джерел

Зокрема, вона додала, що всі українці мають право на безкоштовне державне протезування. 

"Всі громадяни мають право на безоплатне протезування від держави. І тепер, щоб отримати протез, немає потреби звертатися до МСЕК. Для цього достатньо висновку лікарсько-консультативної комісії чи військово-лікарської комісії, або мультидисциплінарної команди в реабілітаційному закладі, де вона створена", – пояснила Оксана Жолнович. 
Основною проблемою для військових є документальне підтвердження того факту, що травма була одержана саме у бою. Тому тепер ця бюрократична перепона буде ліквідована. 

"Через об’єктивні причини, не завжди військовослужбовці можуть отримати довідку від командира про те, що травма отримана в бою. Ми змінюємо процедуру таким чином, що достатньо буде статусу військовослужбовця. Фактично, військовий квиток є свідченням того, що людина травмована на дійсній військовій службі, та може отримати протез втричі дорожчий за його середню вартість, що дозволяє закупівлю складових до протезу від кращих виробників, з більшим функціоналом", – зазначила Міністерка. 

Також Оксана Жолнович анонсувала ще одну зміну — для допомоги долучаться соціальні працівники, які будуть персонально супроводжувати поранених — допомагати оформлювати документи, інформуватимуть щодо виробників протезів на ринку протезування, налагоджуватимуть комунікувацію з Фондом соціального захисту людей з інвалідністю та сприятимуть укладанню договорів з протезистами. Також, чиновниця додала, що в окремих закладах ця система вже працює, на початок наступного кварталу очікується її впровадження у ще 17 закладах, адже не у всіх військових є родичі, які можуть цим займатися.

Читайте також: ВПО зможуть отримати додаткову грошову допомогу 6600 гривень: як подати документи




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини