Головна Новини Суспільство Війна з Росією Відомий історик розповів, як Заходу реагувати на ядерний шантаж Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Відомий історик розповів, як Заходу реагувати на ядерний шантаж Росії

Історик Східної Європи Тімоті Снайдер упевнений, що будь-яку зговірливість Заходу РФ вважає слабкістю

9 травня 2023, 21:38
Поділіться публікацією:

Постійні ядерні загрози Росії – це не заява про наміри, а скоріше її зброя. Про це, як повідомляють "Коментарі", написав для The New York Times відомий історик Східної Європи Тімоті Снайдер.

Відомий історик розповів, як Заходу реагувати на ядерний шантаж Росії

Тімоті Снайдер - відомий історик

На його думку, Росія хоче здаватися могутньою та жахливою, але вона знає, що використання ядерної зброї призведе лише до того, що вона втратить свій статус наддержави.

Крім того, Снайдер стверджує, що коли Захід сприймає ядерні загрози Росії всерйоз, це збільшує загальний ризик ядерної війни.

"Коли ми зрозуміємо, що ядерні розмови самі собою є зброєю, ми зможемо зробити ситуацію менш ризикованою, — пише Тімоті Снайдер. — Шлях до стратегічного мислення полягає в тому, щоб звільнитися від власних тривог і подумати про російські. Росіяни говорять про ядерну зброю не тому, що хочуть її застосувати, а тому, що вважають, що великий ядерний арсенал робить їх наддержавою. Розмови про ядерну енергію змушують їх почуватися сильними. Вони вважають ядерне залякування своєю прерогативою і вважають, що інші повинні автоматично здатися за першої згадки про їхню зброю. Українці не дозволили цьому вплинути на свою тактику".

Теза РФ про те, що ядерна держава не може програти війну Тімоті Снайдер спростовує:

"Російська ядерна пропаганда виходить із того, що завжди перемагає хуліган, — також зазначає історик. — Але хуліган не завжди перемагає. Російські пропагандисти хочуть, щоб ми думали, що ядерні держави ніколи не можуть програти війни, виходячи з логіки, що вони завжди можуть розгорнути ядерну зброю, щоб перемогти. Це антиісторична фантазія. Ядерна зброя не принесла французам перемоги в Алжирі і не зберегла Британську імперію. Радянський Союз програв війну в Афганістані. Америка програла і у В'єтнамі, і в Іраку, і в Афганістані. Ізраїлю не вдалося перемогти у Лівані. Ядерні держави з певною регулярністю програють війни".

Відповіддю на російський ядерний шантаж, на думку Тімоті Снайдера, має бути забезпечення поразки РФ у конвенційній війні в Україні.

Тімоті Девід Снайдер – американський історик, професор Єльського університету. Спеціалізується на історії Східної Європи та, зокрема, України, Білорусії, Литви, Польщі та Росії нового часу. Пише про проблеми націоналізму, тоталітаризму та Голокосту. Праці Снайдера опубліковані англійською, польською, німецькою, російською, українською, литовською, чеською, французькою, словацькою, білоруською та іспанською мовами. Його найбільш відомі книги: "Криваві землі" та "Реконструкція націй".

Тим часом, в Україні заговорили про "перепродаж" Криму та Донбасу.

Путін злякався через дивну "бавовну" на параді в Москві.

А 79-річний Роберт Де Ніро всьоме став батьком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини