Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вбивство путінського воєнкора Татарського: хто за цим стоїть – які можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Вбивство путінського воєнкора Татарського: хто за цим стоїть – які можуть бути наслідки

За стилем виконання теракт дуже нагадує вбивство пропагандистськи Дарії Дугіної-Платонової

3 квітня 2023, 12:57 comments2269
Поділіться публікацією:

Увечері 2 квітня в результаті вибуху в Санкт-Петербурзі загинув російський пропагандист Владлен Татарський (справжнє ім'я Максим Фомін, уродженець Донбасу, колишній зек, який воював у лавах т.зв. "ДНР" і "ЛНР"). Примітно, що вибух стався у кафе, яке раніше належало ватажку ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину. А причиною вибуху став тротил, закладений у статуетку (погруддя Татарського), вручену йому на тій зустрічі. Експерти Інституту вивчення війни (ISW) не виключають, що Кремль може використати вбивство Татарського для посилення цензури в РФ. Експерти розповіли виданню "Коментарі", хто чи що могло стояти за вбивством Татарського, а також якими можуть бути наслідки.

Вбивство путінського воєнкора Татарського: хто за цим стоїть – які можуть бути наслідки

Владлен Татарський. Фото: із відкритих джерел

За вбивством Татарського може стояти і Пригожин, і ФСБ, і українська розвідка

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Розмовляючи сьогодні у прямому ефірі на своєму каналі з генерал-майором запасу СБУ Віктором Ягуном, ми обговорили усі варіанти. Що це могли бути і Пригожин, і ФСБ, і українська розвідка. Поставили "голосовалку" – що гадають глядачі. Більшість (43%) вважають, що це справа рук ФСБ. По 25% – що це українська розвідка чи внутрішньоросійські антивоєнні сили. Лише 8-9% висловилися за можливе замовлення з боку Пригожина".

На думку Тетяни Попової, важко сказати, як використали (в "темну", не в "темну") Дар'ю Трепіну, яку вже затримали та звинувачують у теракті. Але, швидше за все, тут явно видно слід саме ФСБ

Привіт із 90-х самому Пригожину та його вагнерівцям

Політолог Володимир Цибулько вважає, що за стилем виконання цей теракт дуже нагадує вбивство пропагандистськи Дарії Дугіної-Платонової.

"І що головне – обидва шанувальники вибухових вечірок навіть були близькі світоглядно! Це означає, що вони мали спільного ворога не лише як українських спецслужб. Їхня медіа-активність серйозно злила ФСБ, яка любить вирівнювати траву (щоб поменше чиїсь голови стирчали над постриженою травою)", – зазначає експерт.

Такі чистки, наголошує він, відбуваються з моменту проголошення незалежності ерефії. Згадати хоча б Галину Старовойтову чи Ганну Піонтковську-Мазепу.

"Показово, що цього разу все сталося у кафе Пригожина, яке петербурзькі фашисти перетворили на свій клуб. Тому адресатом також можна, дійсно, вважати і Пригожина, який добряче медійно витратив на міністра оборони Шойгу і голову Генштабу Гарасимова, до того ж дуже принизливим способом! Тому і – привіт із 90-х самому Пригожину та його вагнерівцям", – констатує Володимир Цибулько.

Дуже важливо зараз для МЗС України донести нашу позицію щодо цієї справи

Політичний експерт Світлана Кушнір поділилася такою думкою:

"В історії зі смертю російського воєнкора Владлена Татарського зараз надто багато невідомих, щоб із впевненістю сказати про мотиви, замовників, учасників та конкретних виконавців. Версій гуляє багато – від особистої неприязні, боргових зобов'язань, махінації зі зброєю до ліквідації пулу медійників Пригожина та внутрішньовидової боротьби російських спецслужб, Генштабу та Міноборони. Однозначно, що з цього приводу будуть винесені рішення та заходи щодо посилення безпеки в РФ".

Експерт припускає, що під цю справу частину прав громадян (таємниця листування в месенджерах, зустрічей, телефонних дзвінків) можуть урізати. І народ погодиться – аби було не страшно в пивні та шинки ходити.

"З іншого боку, – продовжує Світлана Кушнір, – вбивство Татарського сталося якраз перед зборами Радбезу, на яких Путін буде не тільки мати промову, а й важливі стратегії приймати (якось – доповнена та розширена військова доктрина щодо підстав для застосування тактичної ядерної зброї)".

На думку експерта, дуже важливо зараз для МЗС України донести нашу позицію щодо цієї справи. Адже росіяни вже почали повідомляти дипломатам, що вбивство блогера – нібито справа рук "українських терористів" (так вони спеціально називають спецслужби України), а отже – ату Україну!

"Ми зобов'язані зрозуміти, що війна – це, серед іншого, постійна брехня та підстави. І не можна дозволяти росіянам-пропагандистам та особисто Лаврову наклеювати на нас стікер із написом "держава-терорист". Саме цим і зайняті агітбригади та медіаімперії RT. Ми знаємо їхню тактику, ми повинні їх випередити та відмежуватися від озвученого звинувачення у вчиненні теракту на території РФ українськими спецслужбами. Навпаки, важливо наголошувати, що це Росія – держава терористів та вбивць. Що саме вона не лише нападає на інші країни, а й знищує людей у своїй власній, – наголошує Світлана Кушнір. – Справа Татарського – своєрідний маркер. За реакцією на нього окремих країн Європи та світу, Євросоюзу та ООН бачитимемо, хто піддається на путінську пропаганду. До речі, ця смерть може стати приводом для РФ скликати позачергове засідання Ради безпеки ООН, щоб у будь-який спосіб очорнити Україну. Пам'ятаємо, заради чого ми боремося! Україна – країна демократичних цінностей, тут ніколи не вирощувався (і не буде!) тероризм як спосіб залякування та тиску. На відміну від Росфедерації, де з 2000 року теракти траплялися не тільки із завидною регулярністю, а й не без участі силовиків та з вигодою для становлення путінського режиму".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Кремль нервує та пропонує перемир'я – що очікувати на фронтах найближчим часом. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю детально проаналізували ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини