Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вбити за "Слава Україні!": про що говорить черговий військовий злочин росіян
commentss НОВИНИ Всі новини

Вбити за "Слава Україні!": про що говорить черговий військовий злочин росіян

У діях росіян сьогодні всі бачать "колективного путіна"

7 березня 2023, 11:50 comments1604
Поділіться публікацією:

У мережі опубліковано відео, на якому російські окупанти розстрілюють беззбройного українського військовополоненого за його відмову зняти український шеврон та слова "Слава Україні!". Воно викликало безліч обурень, поповнивши скарбничку військових злочинів росіян. Президент України пообіцяв, що наша країна знайде і цих убивць, і всіх, хто чинив злочини у цій війні. Знайде – і покарає. Зброєю чи юридично. Чому російська нація перетворилася на "рашистів" — засліплених ненавистю до всіх націоналістів? Чи можна це вилікувати? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Вбити за "Слава Україні!": про що говорить черговий військовий злочин росіян

Розстріл полоненого воїна ЗСУ. Фото: із відкритих джерел

Те, що російські загарбники зробили з беззбройним українським полоненим, має стати сигналом для тих, хто шукає компроміси з агресором

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Розстріл рашистами українського полоненого – не перший і, на жаль, не останній подібний злочин. Ми пам'ятаємо про кастрацію українського полоненого "вагнерівцями" влітку на Луганщині, про спалення українських полонених у Оленівці на Донеччині. Ми бачимо колективного путіна. Колективний "путінізм". Я вважаю, що людство має одного разу побачити фільм "Звичайний рашизм" за аналогією з документальною стрічкою "Звичайний фашизм" радянського режисера Михайла Рома. Ми маємо справу з людиноненависницькою ідеологією, яка існує на території найбільшої (географічно) держави у світі. І це лячно. Тому що її поділяють десятки мільйонів людей. Підтримка росіянами війни в Україні залишається доволі високою".

Тому, наголошує експерт, перемогою України у війні проти Росії має стати не лише повне відновлення територіальної цілісності нашої країни, не лише отримання компенсації та суд над військовими злочинцями країни-агресора, а й поділ РФ на максимально можливу кількість державних утворень.

"І територія, і історія РФ це дозволяють, – наголошує Євген Магда. – Ми маємо убезпечити себе та всі інші країни від повторення російської агресії. Те, що російські загарбники зробили з беззбройним українським полоненим, має стати черговим потужним сигналом для тих, хто говорить про якісь принципи політики, про необхідність "діяти адекватно", "відповідально", маючи на увазі пошук компромісів з агресором. Ми, дійсно, маємо діяти адекватно та відповідально. А саме – покарати агресора і зробити подібну війну неможливою у майбутньому".

Усі ці комплекси, нав'язана ненависть, міфи про "укронацистів" виплеснулися в агресію проти нашої країни

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно поділилася таким коментарем:

"Це черговий жахливий інцидент (і я тут згодна з нашим міністром закордонних справ Дмитром Кулебою) вкотре підтверджує, що нинішня війна має характер геноциду, безпосередньої ненависті росіян до українців та України. Є безліч прецедентів звірств, починаючи від Бучі і продовжуючи практично кожним деокупованим населеним пунктом, коли стають відомі неймовірно звірячі злочини, скоєні загарбниками. Не просто вбивства, а масові, з катуванням, тортурами, зокрема цивільного населення".

Безумовно, продовжує експерт, усі ці військові злочини мають стати предметом розслідувань представниками Міжнародного кримінального суду (МКС). Крім того, зараз активно обговорюється можливість створення окремого трибуналу щодо російських військових злочинів. З акцентом на те, що відбувався саме геноцид.

"Ця війна ведеться з боку РФ поєднанням щодо сучасних видів озброєння та якихось древніх, середньовічних підходів поза будь-якими правилами. Російська влада ні в що не ставить своїх громадян, кидає їх на позиції ЗСУ, начебто штрафбати Другої світової, просто як "гарматне м'ясо". І, зрозуміло, Кремль зовсім не турбує життя українців. Швидше навіть – непокоїть, щоб українців ставало дедалі менше", – вважає Олеся Яхно.

Вона наголошує, що російська пропаганда роками вирощувала у своєму народі ненависть. Переконувала, що у всіх бідах самої РФ винні США, загалом "загниваючій Захід" і Україна.

"Усі ці комплекси, нав'язана ненависть, міфи про "укронацистів" виплеснулися в агресію проти нашої країни. Можливо, якби в Кремлі сиділа інша влада, війни не було б. Почали її Путін та його найближче оточення. Але те, що сама реваншистська ідеологія, що є суть РФ, саме бажання знищувати когось, завойовувати вплив на пострадянському просторі не дипломатією, а вбивствами, війнами, захопленнями є в підкоренні переважної частини росіян – теж факт. Відсутність у "глибинного народу" іншого бачення щодо того, що означає сильна держава в сучасному світі, призвела до тієї самої сліпої ненависті, в тому числі до України. І ця війна демонструє насамперед проблему самосвідомості РФ і російського народу, їх самовідчуття, самоідентифікації. У результаті свої проблеми, свої комплекси, свої слабкості – вони намагаються проектувати на нас, звинувачуючи у тому ж нацизмі, який розквіт у сучасній Росії буйним кольором", – резюмує аналітик.

Для українців та для світу таке відео – шок

Нардеп VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей Олесь Доній наголошує, що відео з розстрілом українського військовополоненого є шокуючим для українців та для світової спільноти, натомість для росіян воно виглядає "нормальним". І це, впевнений він, свідчить про те, що росіяни у своєму психічному відхиленні стали поза світовими нормами.

"Для українців і для світу таке відео – шок. Світ давно відпрацював норми, згідно з якими, під час війн не можна не лише розстрілювати без суду військовополонених, а й слід надавати належні умови для пристойного утримання. Але росіяни не визнають світових правил. Варто зазначити, що це відео – не прихована камера, яку підпільно зняли українці для фіксації російських злочинів. Ні, цей садистський розстріл зухвало знятий самими росіянами і самими росіянами викладений в інтернет-мережу. Більше того, якщо для українців це відео є предметом справедливого обурення садизмом ворогів, то в російських соцмережах воно не викликало жодного обговорення, жодного обурення недотримання світових норм та Женевської Конвенції. Тобто росіяни сприймають таку поведінку своїх солдатів як норму. Це відео вкотре підтвердило, що світ має справу не лише з психічним відхиленням одного садиста-путіна, який очолює російську державу, а й – із психічним відхиленням цілої російської нації", – упевнений експерт.

Чому для росіян агресія, жорстокість, садизм є "нормою"? Чи це наслідок посиленої роботи пропагандистської машини Кремля після приходу путіна до влади чи коріння цього антилюдського феномену лежить глибше – у самій культурі російської нації та російської держави? Відповідь на це питання, на думку Олеся Донія, ще доведеться давати згодом. Але вже зараз, зазначає він, зрозуміло, що російська федерація потребує тотальної програми "денацифікації".

"Тобто, після перемоги України та світу над путінським режимом, у Росії необхідно буде влаштовувати повноцінну програму "дерусифікації", у сенсі – відмови від агресивної складової так званої "російської культури", відмови від ідеології "російського світу", а з ним і зневаги до інших народів, людства та кожного індивідууму персонально. Росію, – упевнений експерт, – слід лікувати. Але для цього її спершу слід перемогти".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Китаї натякнули, що готові постачати зброю РФ – вже знайшли виправдання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини