Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вантажні літаки РФ почали активно літати до Китаю: невже Пекін наважився допомагати Путіну у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Вантажні літаки РФ почали активно літати до Китаю: невже Пекін наважився допомагати Путіну у війні

Китай справді може надавати Росії допомогу різного характеру, але навряд чи КНР готова настільки допомагати РФ, щоб вона змогла перевернути ситуацію на фронті

28 листопада 2022, 11:05 comments1447
Поділіться публікацією:

Сервіси відстеження польотів зафіксували активність російської вантажної авіації у Китайській Народній Республіці (КНР). Зокрема літаки Ан-124 "Руслан" компанії "Волга-Дніпро" регулярно курсують до Китаю, а повертаються з відключеними транспондерами, інформує видання Defence Express. Не виключено, що на літаки вантажиться військова допомога у вигляді бронежилетів, касок, одягу тощо. Експерти проаналізували спеціально для видання "Коментарі" цю інформацію, а також позицію Пекіна у російсько-українській війні.

Вантажні літаки РФ почали активно літати до Китаю: невже Пекін наважився допомагати Путіну у війні

Літак. Фото: з відкритих джерел

Китай може піти на різну допомогу росіянам, у тому числі воєнного характеру

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що поки що ми можемо лише здогадуватися, що там відбувається з цими перевезеннями з Китаю до Росії.

"Матеріал з'явився поки що лише в одному виданні. Це як з Іраном – слід почекати, коли з'являться якісь глобальніші новини, з різних джерел, – зазначає експерт. – Але я говорив раніше і говорю зараз, що Китай може піти на різну допомогу росіянам, у тому числі воєнного характеру. Наскільки вона може бути масштабною та системною – не ясно. Навряд чи КНР готовий настільки допомагати РФ, щоб вона змогла перевернути ситуацію на фронті".

Але в окремих аспектах, акцентує Ілля Куса, Пекін Москві допомагати може. І це, за його словами, було зрозуміло з самого початку.

"Особливо, – продовжує експерт, – з огляду на те, що українська дипломатія на китайському напрямі залишається досить пасивною та навіть критично налаштованою. Ми йдемо у фарватері Заходу. Оскільки КНР та США ще не нормалізували відносини, ризик допомоги Росії з боку Китаю залишається".

Пекін практично нічим не ризикує

Асоційований аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, експерт зі Східної Азії Олексій Живора пояснює:

"З недавніх пір Кремль зіткнувся з проблемою хоч якось екіпірувати 300 тисяч "чмобіків" (від "часткова мобілізація"). А якщо інформація про продовження мобілізації після новорічних свят у Росії підтвердиться, то ця потреба лише зросте".

Звідси й ймовірні постачання з Китаю, які, наголошує експерт, залишаються нелетальними.

"За такого розкладу Пекін практично нічим не ризикує. Більше того, влада КНР уникає прямо підтримувати Москву, але при цьому не забороняє вітчизняному промислово-оборонному комплексу, як тому ж гіганту Norinco, укладати окремі контракти на постачання персонального захисту, військового одягу тощо. На їхню думку, це просто бізнес", – зазначає Олексій Живора.

На його думку, умовною "червоною лінією" є масове постачання Китаю Росії автомобільної техніки (навіть у цивільних конфігураціях). Але, наскільки відомо, поки що такого зафіксовано не було, констатує аналітик.

Ще глибше влазити в російсько-українське протистояння для китайців навряд чи є сенс

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук звертає увагу, що каски, бронежилети – це не зброя. І постачати їх до РФ китайцям нічого не забороняє.

"Це, – наголошує експерт, – товари подвійного призначення, а такого КНР чимало постачає рашистам, включаючи електроніку".

За словами Михайла Макарука, складно сказати, чи зміниться ставлення нейтрального Пекіна (за дипломатичного потурання Москві) до російсько-української війни.

"Ніхто не знає, якими були домовленості між китайським та американським лідером (Сі Цзіньпіном та Джо Байденом) у процесі зустрічі перед нещодавнім самітом "Великої двадцятки". Що там і як – побачимо, гадаю, незабаром, – вважає експерт. – Тим часом усередині самого Китаю зараз неспокійно. Там відбуваються протести через нерідко безглуздо жорсткі карантинні заходи, які вводить влада. Що за тоталітарної системи – загрожує… На цьому тлі ще глибше влазити в російсько-українське протистояння для китайців навряд чи є сенс".

При цьому, наголосив Михайло Макарук, не слід розраховувати на підтримку "братського Китаю" ні Україні, ні Росії.

"З тієї простої причини, що чхати він на нас хотів із великої гори, – пояснює експерт. – КНР має свої національні інтереси. Ними країна й керується. У тому числі коли дипломатично підтримує РФ на засіданнях в ООН щодо українського питання. Китайцям вигідно тримати росіян біля себе як сировинний придаток, який дедалі більше слабшає. Що й відбувається".

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ збирається перекинути в Україну окремі підрозділи з Білорусі, — Генштаб.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини