Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Україну приїде більше зброї: нова інформація про "чеську ініціативу"
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україну приїде більше зброї: нова інформація про "чеську ініціативу"

Чехія знайшла додаткові артилерійські снаряди для України. Таким чином за "чеською ініціативою" Україна може отримати півтора мільйона боєприпасів для війни проти Росії.

27 березня 2024, 08:35
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Україна може отримати не 800 тисяч артилерійських боєприпасів у рамках "чеської ініціативи", а вдвічі більше – 1,5 млн. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на Міністерство закордонних справ Чехії.

В Україну приїде більше зброї: нова інформація про "чеську ініціативу"

Чехія відправить Україні більше боєприпасів. Фото з відкритих джерел

В лютому під час Мюнхенської конференції з безпеки була оголошена "чеська ініціатива", яка передбачає закупівлю щонайменше 800 тис. артилерійських снарядів у країнах за межами ЄС. Однак, тепер Україна може розраховувати на 1,5 млн боєприпасів.

Більша частина операції тримається в секреті. Наразі відомі країни, які внесли кошти на закупівлю боєприпасів, але не ті країни, які продають снаряди. Це зроблено, щоб убезпечити ці країни від Росії. Наприклад Еквадор збирався передати свою радянську зброю до США, а ті б її відправили Україні. Однак Росія пригрозила закрити свій ринок для еквадорських бананів, що зумовило Еквадор відмовитись від такої ініціативи.

26 березня міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський брав участь у зустрічі міністрів формату C-5, до якого входять: Чехія, Словенія, Словаччина, Угорщина та Австрія. За підсумками зустрічі до "чеської ініціативи" приєдналась Словенія, яка хоче виділити мільйон євро на боєприпаси. Австрія відмовилась брати участь в ініціативі через свій нейтралітет. Також до програми боєприпасів не приєднались угорці та словаки.

Загалом до закупівлі боєприпасів через "чеську ініціативу" приєдналось близько 20 країн, зокрема Німеччина, Нідерланди, Бельгія, Норвегія, Португалія, Фінляндія, країни Балтії та інші. Вони передали близько мільярда євро на артилерійські снаряди.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що президент Чехії зробив нову заяву про можливість мирних переговорів.

Також "Коментарі" писали про три країни ЄС, які проти купівлі боєприпасів Україні коштом заморожених активів РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини