Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Україні зростає кількість ветеранів війни: як це може вплинути на майбутнє країни
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні зростає кількість ветеранів війни: як це може вплинути на майбутнє країни

Величезна кількість людей, які пройшли через війну, можуть кардинально змінити майбутній вектор розвитку України

23 серпня 2022, 14:55 comments1224
Поділіться публікацією:

Під час свого вечірнього звернення 22 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив про роботу спеціального форуму ветеранів та анонсував там зміни у державній політиці щодо ветеранського співтовариства. Про форум повідомив і голова Офісу президента – Андрій Єрмак. Як оцінюєте минулий захід? Яку роль відіграватимуть ветерани у поствійськовій Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

В Україні зростає кількість ветеранів війни: як це може вплинути на майбутнє країни

Ветерани. Фото: з відкритих джерел

У самостійну політичну гру ветерани не гратимуть

Політтехнолог Віктор Таран вважає абсолютно правильним, що влада звертає увагу на ветеранів. Але наголошує на важливості не пафосних слів, а конкретних кроків.

"Ветерани – це люди, які зараз є опорою держави. Відповідно, до них має бути особлива увага. Але дуже важливо, щоб держава пам'ятала про них не лише під час війни, а й після. Щоб їх не забули одразу після завершення бойових дій", – зазначає експерт.

Тому, продовжує він, будь-які позитивні сигнали, обіцянки мають бути конвертовані у конкретні законодавчі акти, закони тощо. Щоби ветерани чітко розуміли, що вони отримають після війни.

"Умовно кажучи, ветерани, які билися з Наполеоном, чітко розуміли, що після закінчення війни отримають певні преференції. Те саме стосується тих чи інших ветеранів американської армії, – розповідає Віктор Таран. – Щоб не повторилася історія, яка була в нас у 2014-2015 роках, коли дуже часто ветерани АТО не мали пільг. Тож потрібна максимальна конкретика, закріплена на законодавчому рівні".

Щодо перспектив ветеранського руху після війни, то експерт вірю, що багато хто знаходить себе у громадських організаціях, у спільних бізнес-проектах, соціальних проектах.

"Але у політичні проекти я не вірю, – зізнався Віктор Таран. – Адже ветерани дуже різні, з різних частин та підрозділів. І навряд чи зможуть об'єднатися у потужний політичний проект (проекти). Якщо хтось із них захоче піти в політику, він зможе приєднатися до наявних політичних проектів. Найбільше медійних ветеранів розтягнуто за списками. І вони виконуватимуть у тій чи іншій партії певну візуальну роль у стилі – "дивіться, з нами – ветерани". Але в самостійну політичну гру ветерани, як на мене, не гратимуть. Це потребує фінансів, досвіду, у тому числі організаційного, певної юридичної підготовки, створення обласних осередків тощо. А головне – якогось спільного порядку денного".

Зараз Зеленський має можливість використовувати енергію ветеранів для якісних перетворень у країні

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово та Справа" Валентин Гладких упевнений, що підвищення уваги з боку президента України до ветеранів пов'язане не лише зі стрімким зростанням їх чисельності та необхідністю забезпечення їм належного соціального захисту. Хоча про це Володимир Зеленський також говорив.

"Основна причина, ймовірно, у тому, що ветерани можуть стати тим соціальним прошарком, спираючись на який можна провести всі необхідні соціально-політичні та соціально-економічні перетворення, бажання яких українським суспільством втілилося в "електоральну революцію" 2019 року. І, власне, зробило Зеленського президентом. А зараз це прагнення у суспільстві лише посилилося", – зазначає політолог.

На його думку, немає підстав припускати, що рівень національної свідомості та громадянської активності в українському суспільстві суттєво знизиться після завершення цієї війни. З огляду на це, продовжує експерт, завдання влади – створити належні інститути та механізми для залучення та ефективного використання цієї суспільної енергії.

"Спроба реставрувати ексклюзивні практики неминуче натрапить на опір громадян, – попереджає Валентин Гладких. – Також не потрібно скидати з рахунків і позицію наших західних партнерів, які підштовхуватимуть українську політичну еліту до трансформації не лише політичної, а й економічної системи у бік більшої інклюзивності".

Усвідомлення президентом цих тенденцій, вважає експерт, спонукає приділяти особливу увагу ветеранам.

"Сподіваюся, це ж не дозволить Зеленському повторити помилку свого попередника Порошенка, який, усвідомлюючи загрозу для своєї влади (за змістом – реакційною щодо ідеалів Революції Гідності, багато в чому реставруючої практики часів Януковича), дуже підозріло ставився до ветеранського руху, добробатів. п., незважаючи на свою нібито патріотичну риторику. Зараз Зеленський має можливість використовувати енергію ветеранів, яких після війни будуть мільйони (а з членами їхніх сімей — десятки мільйонів) для трансформації суспільства у бік подальшої інклюзивності та егалітарності (рівності) як у політичному, так і в економічному аспекті", – констатує Валентин Гладкі.

Потрібно ставитися до ветеранів, як до людей, які врятували нашу країну від ворожої навали

У післявоєнній Україні ветерани мають відігравати дуже суттєву роль. У цьому впевнений військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович.

"Потрібно ставитися до них, як до людей, які врятували нашу країну від ворожої навали. Їхні героїчні діяння повинні бути включені в шкільну програму, про них необхідно знімати фільми та писати книги. Потрібно виховувати молодь на їхньому прикладі. Безумовно, потрібні соціальні пільги", – зазначає експерт.

Одним словом, резюмує Денис Попович, треба робити те, що намагалися робити в СРСР щодо ветеранів війни із нацизмом. Але тільки уважніше і краще, бо далеко не всі ветерани війни в СРСР жили як переможці.

Читайте також на порталі "Коментарі" — влада анонсувала документ про гарантії безпеки: про що йдеться – що може захистити Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Віктор

24 серпня 2022, 08:22

Не маю нічого проти шанування наших учасників війни, надання їм різного роду преференцій, але: чи не приводить це знову до розділення на учасників та не учасників, ветеранів та звичайних людей, які по тій чи іншій причині не тримали в своїх руках зброю та не носили військову форму. Знову розділямо маси на ветеранів та не ветеранів.

Ігор

23 серпня 2022, 15:29

Повернення найбільш ганебних часів радянського вэтэранобэсыя та побэдобэсыя "русского мира". Сформується величезний прошарок пільгово-безкоштовного класу. Зі своїми корумпованими органами: міністерством ветеранів - "дыдыв, якы воювалы"; парадами побэдобэсыв; всюди безкоштовно і поза чергою; VIP обслуговування в лікарнях з повним безкоштовнім пансіоном. Далі приєднаються їх рідні зі світлинами "бэзсмэртного полку", а у мыру - спільне користування пільгами. Повна лояльність до влади, яка буде їх купувати коштовними подарунками до різних видатних дат та державних свят. Злиденна Центрально-африканська Україна, буде утримувати і цей натовп. Все буде КНДР! Все буде Маріуполь! Все буде "русский мир"!

Василий

23 серпня 2022, 14:16

Срочно всех жыдов и их барыг-сотелитов изолировать от управления УКРАИНОЙ на ВЕЧНО..Всех раскулачить оставив им 10000гривен пенсии.


Новини