Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Україні запропонували обміняти останки Столипіна на українських полонених
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні запропонували обміняти останки Столипіна на українських полонених

Україна розглядає можливість провести обмін українських полонених на останки українофоба царської Росії Петра Столипіна.

13 лютого 2024, 10:35
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Директор заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко вважає, що українських полонених можна обміняти на останки премʼєр-міністра Російської імперії Петра Столипіна. Це може стати прецедентом для обміну останків інших російських діячів на українських полонених.

В Україні запропонували обміняти останки Столипіна на українських полонених

Петро Столипін. Фото з відкритих джерел

В інтерв’ю ТСН Максим Остапенко висловив ідеї щодо обміну російського реформатора, який відомий своїми антиукраїнськими ідеями Петра Столипіна на полонених бійців ЗСУ.

"Можна внести його до обмінного фонду. У нас є загиблі герої, у нас є живі герої, які перебувають у полоні, у нас є наші українські видатні діячі, які перебувають у межах Росії і ніхто не знає, де вони перебувають", — запропонував директор заповідника "Києво-Печерська лавра".

За його словами потрібно почати суспільний діалог, який передбачить, що робити з останками.

Нагадаємо, що у Росії шанують Столипіна за його аграрні реформи, тоді як в Україні він запровадив військово-польові суди, яким дозволялося протягом 24 годин виносити смертний вирок, без права на адвоката і можливості подати на апеляцію. Крім того, Столипін масово заселяв українців до Сибіру та подавав це як "втілення аграрної реформи".

Також у 1910 році Столипін підписав циркуляр, який заборонив діяльність українських просвітницьких організацій, друкування газет і книжок українською мовою та навіть публічне використання української мови.

"Історичним завданням російської державності є боротьба з рухом, у теперішнім часі прозваним українським, що містить у собі ідею відродження старої України й устрою малоросійської України на автономних національно-територіальних засадах", — заявляв Столипін.

1 вересня Столипіна поранили у Київській опері, а 5 вересня він помер. Поховали російського на території Києво-Печерської лаври, тож його останки й донині залишаються в Україні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що колишній полонений пояснив, що не так з авіакатастрофою Іл-76.

Також "Коментарі" писали про секретаря РНБО, який дав остаточну відповідь, чи були на борту Іл-76 українські полонені.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини