Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Україні задумуються чим замінити зруйновані школи й дитсадки
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні задумуються чим замінити зруйновані школи й дитсадки

Для відновлення очного навчального процесу і про забезпечення для цього приміщень в Україні використовуватимуть міжнародний досвід

13 лютого 2023, 19:19
Поділіться публікацією:

Станом на середину лютого 2023 року в ході повномасштабної війни армією країни-терористки в Україні зруйновані чи пошкоджені 3 098 закладів освіти, пишуть "Коментарі".

В Україні задумуються чим замінити зруйновані школи й дитсадки

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов уточняє: постраждали від бомбардувань та обстрілів 2660 навчальних закладів, 438 зруйновані вщент. На звільнених територіях через брак коштів та будівельних потужностей вдається відновити чи відбудувати невелику частину закладів освіти.

В умовах війни та спричиненої нею економічного спаду невідомо, чи буде мати держава кошти на відбудову закладів освіти, адже як їх відбудова, так і побудова — це дуже дорогі та тривалі проєкти. А освіта наших дітей має тривати, попри війну та руйнування шкільних будівель, — каже Горбачов. — Українська влада вже має ідеї щодо швидкого відновлення дитячих садків".

Замість непридатних для навчання дитсадків мають зводити швидко будівні споруди. Їх же освітній омбудсмен Сергій Горбачов пропонує використовувати як альтернативу зруйнованим школам. Досвід країн, які пройшли війну, показує, що навчання може відбуватися в будь-якому безпечному приміщенні. А в теплі пори року – просто неба.

"З великою цікавістю ми спостерігаємо, як інші країни використовують швидко будівні модульні заклади освіти та прибудовані тимчасові споруди до основної будівлі школи, щоб забезпечити права дітей як на дошкільну, так і на загальну середню освіту", – розповідає Сергій Горбачов.

За словами омбудсмена, в модульних спорудах нині вчаться чимало дітей, які перебувають за кордоном. Серед переваг швидко будівних модульних споруд: практичність та доступність; оперативність; зменшення вартості будівництва; екологічна користь.

"Україна могла б запозичити досвід передових  країн Європи: Німеччина, Великобританія, Бельгія, Франція, Китай – стверджує Горбачов. - Модульна споруда ж досить гнучка. Замовник може налаштувати будівлю на свій розсуд відповідно до потреб закладу освіти. Тобто її можна збільшувати або зменшувати, залежно від кількості учнів, одразу робити її пристосованою для учнів з особливими потребами".

Будівництво таких шкіл може бути як тимчасовим рішенням, так і довготривалим. Втім, омбудсмен додає, що для цього потрібно проаналізувати законодавчу та нормативну базу щодо побудови закладів освіти в Україні. Тим часом в Україні вже з’являються перші проєкти модульних шкіл.

Читайте також на порталі "Коментарі" — дистанційне навчання, як виклик для учнів та вчителів: шкільна освіта очима експертів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини