Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Україні вперше засудили високопоставленого клірика Московського патріархату
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні вперше засудили високопоставленого клірика Московського патріархату

Він визнав, що винен у злочинах

12 травня 2023, 23:49
Поділіться публікацією:

Районний суд Кропивницького вперше в Україні виніс вирок високопоставленому клірику УПЦ (МП), екскерівнику Кіровоградської єпархії митрополиту Іоасафу. Він та секретар цієї установи повністю визнали свою вину у злочинах, які їм інкримінувала Служба безпеки. Про це повідомляють "Коментарі".

В Україні вперше засудили високопоставленого клірика Московського патріархату

Патріарх Кирило разом з Іоасафом

Їх засуджено за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив їм три роки позбавлення волі з іспитовим терміном два роки, а також заборонив на рік займати посади керівників релігійних управлінь та єпархій.

Як стверджує Служба безпеки, фігуранти публічно вихваляли захоплення частини території України та "роздували" міжрелігійну ворожнечу в регіоні на користь країни-агресора. За даними розслідування, єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха Кирила, з яким координував підривну діяльність проти нашої держави. Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та окупації східних і південних територій України, зокрема АР Крим. Вказівки з Москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території РФ. До злочинної діяльності єпископ залучив секретаря єпархії.

За їх дорученням у церквах релігійної громади людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в типографіях країни-агресора. У цих книгах російські "автори" ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим.

22 травня 2022 року, на 88-й день широкомасштабної війни РФ проти України, Іоасаф привітав московського патріарха Кирила з іменинами. У листі до нього повторював пропагандистські фрази про "один народ", про "Святу Русь" та надію на "виконання трудів на благо" РПЦ, яку він назва Матір'ю Церквою. 22 жовтня у житлі Іоасафа та інших керівників УПЦ МП на Кіровоградщині було проведено обшуки СБУ, було виявлено численні проросійські матеріали пропагандистського напрямку та листування з Кирилом Гундяєвим. 23 листопада 2022 року Іоасаф звільнений від керування Кіровоградською єпархією.

Тим часом, Міноборони України потролило рашистів

Подоляк розповів, скільки полонених хоче отримати Україна за Богуслаєва. 

А Данілов спрогнозував, у якому разі вдасться завершити війну до зими.








Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Правда вам не нужна

12 травня 2023, 23:09

ага, вот новость, непонятно за что максимум на три года, два условно. За-то Яценюк за свою стену из сетки от рашки ничего не получил как и гонтарева, порошенко, коломойский в общем можно воровать и грабить только в очень очень больших масштабах тогда тебе ничего за это не будут. Позор этому народу который терпит этих своволочей.


Новини