Головна Новини Суспільство Війна з Росією В ОДКБ відхрестилися від допомоги РФ у війні проти України: про що це говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

В ОДКБ відхрестилися від допомоги РФ у війні проти України: про що це говорить

ОДКБ, як організація, перестала виконувати свої прямі функції та втратила якийсь сенс існування

4 жовтня 2022, 12:45 comments3879
Поділіться публікацією:

Прес-секретар МЗС Казахстану Айбек Смадіяров заявив, що хоч Росія і є найбільшим членом Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), альянс не буде стороною у війні, що триває в Україні. Про що говорить подібна заява? Яка доля чекає ОДКБ у найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

В ОДКБ відхрестилися від допомоги РФ у війні проти України: про що це говорить

ОДКБ. Фото: з відкритих джерел

Країни Центральної Азії тримають рівняння на Китай, поряд із Росією залишається виключно Білорусь

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда зізнався, що не може уявити, як організація, яка не виконує своїх функцій підтримки колективної безпеки, може щось зробити в російсько-українській війні. Хіба що спробувати виступити у ролі посередника.

"Після того, як восени 2020 року Вірменія під час 44-денної війни з Азербайджаном не отримала допомоги від ОДКБ, незважаючи на статутні положення, після того, як не почули її заклики цього року, під час чергової ескалації, доля цієї організації стала очевидною", – упевнений Євген Магда.

За його словами, країни Центральної Азії мають рівняння на Китай. Вірменія все більш активно говорить про можливість чи свого виходу з ОДКБ, чи виходу представників ОДКБ з Вірменії.

"Поруч із Росією залишається виключно Білорусь. І то через особисті взаємини між Путіним та Лукашенком, тож і цей союз двох – тимчасове явище", – констатує Євген Магда.

Чим більше ЗСУ битиме Росію на полі бою, тим швидше смерть ОДКБ буде зафіксована офіційно

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко розмірковує так:

"ОДКБ закінчилась. Вже і Вірменія, і Казахстан не хочуть бачити себе там. Хто лишиться? Білорусь, яка й так прив'язана до Росії? Таджикистан та Киргизстан? Хто що знає про їхні армії?".

Тож, резюмує аналітик, ОДКБ "зіхлопнулося". Після того, як Вірменія та Казахстан вийдуть звідти (а вони вийдуть), навіть декоративну роль організації буде закінчено, прогнозує Віктор Бобиренко.

"І чим більше ЗСУ битиме Росію на полі бою, тим швидше смерть ОДКБ буде зафіксована офіційно", – наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія планує влаштувати демонстраційний підрив ядерної зброї на кордонах України. Про це пише британська газета The Times, з посиланням на військові джерела.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини