Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Одесі ліквідували канал втечі за кордон «моряків»
commentss НОВИНИ Всі новини

В Одесі ліквідували канал втечі за кордон «моряків»

Служба безпеки заблокувала схему незаконного переправлення за кордон українських громадян призовного віку

16 грудня 2022, 18:25
Поділіться публікацією:

Сприяла "трафіку" ухилянтів очільниця місцевого громадського об’єднання моряків, пишуть "Коментарі" за інформацією пресслужби Служби безпеки України (СБУ).

В Одесі ліквідували канал втечі за кордон «моряків»

Затримання членів ОЗГ. Фото: СБУ

 Жінка сама пропонувала потенційним призовникам незаконно виїхати за межі України, прикриваючись нібито роботою на іноземних торгових суднах. Для цього зловмисниця ще й забезпечувала своїх клієнтів фіктивними документами про непридатність до проходження військової служби. Ціна "послуг" варіювалася від 7 до 8 тис. доларів з людини. Сума залежала від обставин і терміновості "закордонного" рейсу.

Залучила до оборудок зловмисниця і власного батька, створивши ціле організоване злочинне угруповання (ОЗГ). Батько став посередником: зустрічався з клієнтами, вів переговори й отримував гроші за втечу за кордон. Ще одним співучасником правопорушення є керівник місцевого навчального центру моряків, що використовував власні зв’язки в медичних установах для оформлення "липових" довідок про стан здоров’я. Готовий пакет фіктивних документів ухилянти отримували не на пряму, а через кур’єра. Для зв’язку зловмисники використовували анонімні месенджери та намагалися діяти максимально законспіровано.

Проте, силовики вчасно викрили злочинний механізм і задокументували одержання фігурантами майже 8 тис. дол. за виготовлення фіктивних документів. Правоохоронці й затримали організаторку ОЗГ, її близького родича і керівника морського навчального центру. Під час обшуків знайшли комп’ютерну техніку і документацію із доказами злочинних дій, а також готівку.

Зараз вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру та обрання міри запобіжного заходу.

Як писали раніше "Коментарі", на березі Тиси знайшли потопельника – чергового ухилянта. За даними Державної прикордонної служби України, від початку повномасштабного російського вторгнення, тобто з 24 лютого, сталося 12 смертельних випадків на українсько-румунській річковій ділянці кордону. Саме на цьому відрізку державного рубежу прикордонники фіксують найбільше спроб незаконного перетину кордону і здебільшого вплав.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини