Головна Новини Суспільство Війна з Росією В очікуванні 11-го санкційного пакету проти РФ: чи є ефект від санкцій, які вже введені
commentss НОВИНИ Всі новини

В очікуванні 11-го санкційного пакету проти РФ: чи є ефект від санкцій, які вже введені

11-й пакет повинен бути сконцентрований саме на тому, щоб посилити відповідний контроль за виконанням вже введених обмежень

10 травня 2023, 11:55 comments1959
Поділіться публікацією:

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка відвідала 9 травня Київ, розповіла про зміст 11-го пакету санкцій ЄС проти Росії. За її словами, він складається з трьох розділів: перший – ще більше заборон на імпорт товарів у РФ (у тому числі новітні технології або запчастини для літаків, що йдуть до третіх країн і потім до Росії), другий – зосередження на інструментах, які завадять країні-агресору отримати європейські товари; третій – заборона тіньових організацій, які навмисно оминають санкційні заходи. У свою чергу, президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що до 11-го пакету санкцій ЄС проти РФ будуть внесені обмеження та заборони на російський атомний сектор. Що можна сказати про втрати, які РФ вже завдали санкції? Які очікування від нового пакета? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

В очікуванні 11-го санкційного пакету проти РФ: чи є ефект від санкцій, які вже введені

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Санкційні обмеження діють — зростання дефіциту бюджету РФ — найкраще тому підтвердження

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пєндзін пояснює:

"Коли ми говоримо про втрати від санкцій, є сенс звернути увагу на дефіцит бюджету РФ. За перший квартал він становив 2,4 трлн рублів — при максимальній стелі в 3 трлн за рік. При цьому у першому кварталі влада суттєво скорочувала бюджетні витрати. А у квітні була змушена їх збільшити, наростивши майже на 15%. Поки що Росстат даних щодо дефіциту держбюджету за квітень не надав. Але, швидше за все, той зросте".

Тож санкційні обмеження діють, констатує експерт. Але важливо розуміти, що введення санкцій не означає їхнього неухильного дотримання.

"Тому як 10-й, так і 11-й пакети санкцій від ЄС спрямовані на посилення саме контролю за рухом підсанкційних товарів, за загальним дотриманням обмежень. Причому цей контроль стосуватиметься не лише прямих поставок, а й поставок через треті країни, а також – транзиту через РФ тих товарів, які є підсанкціонними", – наголошує Олег Пендзін.

За його словами, часті випадки, коли на російській території якийсь транзит просто "зникав". Саме так підсанкційні товари потрапляли до РФ. Насамперед мова про товари Південно-Східної Азії та Китаю, які транзитом йшли через Росію.

Тож, наголошує експерт, 11-й пакет має бути сконцентрований саме на тому, щоб посилити відповідний контроль за виконанням уже введених обмежень.

"Ні по атомці, ні по алмазах, швидше за все, на рішення в 11-му пакеті очікувати не доводиться, – вважає Олег Пендзін. – Це вкрай чутлива тема для низки країн ЄС. Особливо з атомки. По "Росатому" точно не буде жодних санкційних обмежень, поки ті ж французи захоронятимуть відходи зі своїх ядерних станцій у РФ, а також, поки у власності "Росатому" знаходиться АЕС, розташована в Угорщині та забезпечує левову частку угорського споживання електроенергії".

Посилення санкцій поступово посилюватиметься, проте не так швидко, як би нам хотілося

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон упевнений, що санкції вже завдали суттєвого удару по економіці РФ, особливо в галузі експорту її вуглеводнів та постачання технологій до самої країни-агресора.

"Очікуємо, що Росія шукає можливості обходу цих санкцій. Тому припускаю, що 11-й пакет санкцій, який ще обговорюється між країнами ЄС, буде в основному спрямований на боротьбу з обходом вже введених обмежень", – каже Сергій Макогон.

На його думку, у цьому пакеті не з'являться санкції на російську атомну енергетику або навіть на російський скраплений газ. Посилення санкцій поступово посилюватиметься, проте не так швидко, як би нам хотілося, резюмує експерт.

Чим довше санкції працюватимуть, тим більшої шкоди вони завдадуть російській економіці

Експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса вважає, що санкції точно завдали серйозної шкоди Росії. Але, уточнює він, зі зрозумілих причин ми не маємо реалістичних цифр, які могли б це підтвердити.

"Зараз це точно не критична шкода. Але чим довше санкції працюватимуть, тим більшої шкоди вони завдадуть російській економіці", – наголошує експерт.

Він зазначає, що на даний момент у РФ запас міцності ще є. За різними оцінками, від одного до двох років.

"А потім розпочнуться серйозні кризові процеси, які змушуватимуть йти на крайні заходи, – пояснює Ілля Куса. – Саме тоді, мабуть, можуть піти соціально-економічні тріщини".

Читайте також на порталі "Коментарі" — знову переговори про продовження зернової угоди: які шанси на успіх – чи може допомогти Туреччина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини