Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Латвії дерусіфікували вокзал
commentss НОВИНИ Всі новини

В Латвії дерусіфікували вокзал

Відтепер лише англійською та латиською

5 березня 2023, 14:54
Поділіться публікацією:

З залізничного вокзалу Риги прибрали напис російською. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію міністра транспорта Латвії Яніса Вітенбергса.

В Латвії дерусіфікували вокзал

В Латвії дерусіфікували вокзал

"Відтепер назва вокзалу буде двома мовами — латиською та англійською"", — прокоментував міністр.

Латвія має 1 957 200 мешканців і займає територію 64 589 квадратних кілометрів. Єдиною офіційною мовою Латвії є латиська. Іншою визначною мовою Латвії є майже вимерла лівська, мова фінської гілки уральської мовної сім'ї; латгальська — як діалект латиської також захищена латвійським законодавством. Російська мова, якою широко розмовляли в радянський період, досі залишається найпоширенішою мовою меншини (у 2011 році 34 % говорили нею вдома). Англійська також широко прийнята в Латвії в бізнесі та туризмі. Станом на 2014 рік, існувало 109 шкіл для меншин, які використовують російську мову.

Станом на березень 2011 року, латиші становили близько 62,1 % населення, тоді як 26,9 % — росіяни. У деяких містах, наприклад, у Даугавпілсі та Резекне, етнічні латиші становлять меншість від загальної кількості населення. Незважаючи на неухильно зростаючу частку етнічних латишів протягом більше десяти років, вони все ще становлять трохи менше половини населення столиці Латвії — Риги.

Нагадаємо, що в Одесі хочуть дерусіфікувати два райони. Депутатам міськради Одеси рекомендують перейменувати Суворовський район міста на Пересипський, а Малиновський – на Хаджибейський. 

Нагадаємо, що Олександр Суворов (1730 – 1800) був російським полководцем, а уродженець Одеси Родіон Малиновський (1898 – 1967) — маршалом Радянського Союзу. Нові назви відображають історичну топоніміку Одесу, зокрема її давню історичну назву — фортеця Хаджибей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини