Головна Новини Суспільство Війна з Росією В ISW пояснили, чому ймовірність вторгнення Білорусі до України знизилася в рази
commentss НОВИНИ Всі новини

В ISW пояснили, чому ймовірність вторгнення Білорусі до України знизилася в рази

Аналітики ISW вважають, що Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну

12 грудня 2022, 09:20
Поділіться публікацією:

Вторгнення білоруської армії в Україну надзвичайно малоймовірне. Як повідомляє видання "Коментарі", таку думку в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW) висловили військові фахівці.

В ISW пояснили, чому ймовірність вторгнення Білорусі до України знизилася в рази

Олександр Лукашенко. Фото: GETTY IMAGES

В ISW вважають, що в інституті вважають, що тиск Кремля на Білорусь з метою підтримки російської агресії в Україні є частиною довгострокових зусиль, спрямованих на закріплення подальшого контролю над Білоруссю.

У звіті ISW наголошується, що Кремль посилив тиск на Олександра Лукашенка для формалізації інтеграції Білорусі до Союзної держави після білоруських протестів 2020 та 2021 років. Зокрема, Росія прагнула створити постійне військове базування у Білорусі та встановити прямий контроль над білоруськими військовими, а також регулярно намагалася використати свій вплив на білоруську безпеку та військові справи, щоб чинити тиск на Білорусь для підтримки її вторгнення до України.

За оцінками ISW, міністр оборони Росії Сергій Шойгу зустрівся з Лукашенком 3 грудня для подальшого зміцнення двосторонніх зв'язків у сфері безпеки, ймовірно, у контексті російсько-білоруської Союзної держави.

Аналітики інституту вважають, що Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну через внутрішню динаміку країни. ISW раніше оцінював, що Лукашенко не має наміру вступати у війну в Україні через можливість відновлення внутрішніх заворушень, якщо його апарат безпеки ослабне через участь у війні в Україні. Аналітики зазначили, що у 2020 та 2021 роках Лукашенко покладався на елементи білоруських збройних сил як на доповнення до білоруських служб безпеки для придушення народних протестів проти його правління.

"Залучення значної частини цього апарату безпеки у війні в Україні, ймовірно, зробить Лукашенка вразливим до нових заворушень і опору. Лукашенко також, ймовірно, усвідомить, що вторгнення в Україну підірве його авторитет як лідера суверенної країни, оскільки стане очевидним, що зусилля Росії щодо забезпечення повного контролю над Білоруссю мали успіх", – зазначили аналітики.  

Читайте на порталі "Коментарі" — підтримка ЄС, дефіцит пального, визнання РФ країною-терористом: що прогнозують наступного тижня.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Зеленський у розмові з Байденом виступив із новою ініціативою, як досягти миру в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини