Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Британії заявляють, що Україна перетнула "червоні лінії" не тільки Москви, а й Вашингтона
commentss НОВИНИ Всі новини

В Британії заявляють, що Україна перетнула "червоні лінії" не тільки Москви, а й Вашингтона

Після вторгнення в Курську область президент України Володимир Зеленський зневажливо поставився до обмежень, які Америка наклала на військові зусилля України

27 серпня 2024, 08:50 comments6802
Поділіться публікацією:

Своєю Курською операцією Україна не лише перетнула кордони Росії. Вона також перетнула "червоні лінії", встановлені у Вашингтоні. Як інформує портал "Коментарі, таку думку у своїй колонці для "Financial Times" озвучив британський журналіст Гідеон Рахман. 

В Британії заявляють, що Україна перетнула "червоні лінії" не тільки Москви, а й Вашингтона

Операція у Курській області. Фото: із відкритих джерел

Він зауважив, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну США наполягають на тому, що їхня мета – допомогти Україні захистити свою територію і вижити як суверенній державі. Та будь-які припущення про те, що війна може бути перенесена на територію Росії, розглядалися як небезпечні.

Після прориву в Курську область президент України Володимир Зеленський зневажливо поставився до обмежень, які Америка наклала на військові зусилля України, засудивши "наївну, ілюзорну концепцію так званих червоних ліній щодо Росії, яка домінувала в оцінці війни деякими партнерами". Ця концепція, за словами українського президента, "розбилася".

"Але чи зруйнувалася? Різниця між обережністю у Вашингтоні та ризикованістю в Києві відображає не лише різницю в аналізі того, як далеко можна завести Володимира Путіна. Це також відображення тонкої різниці в цілях війни. На початку конфлікту президент СЩА Джо Байден поставив перед своєю адміністрацією дві мети. Першою була підтримка України. Друга – уникнення Третьої світової війни. Якби США довелося обирати між цими двома цілями, вони б однозначно обрали останню. Але Україна бореться за своє виживання. Вона прийняла б пряме втручання США у війну з Росією. Згідно з нещодавньою книгою Девіда Сенгера, Байден навіть припустив, що Зеленський, можливо, навмисно намагається втягнути Америку в Третю світову війну", – зауважив Рахман.

За його словами "апетит до ризику" у Вашингтоні та Києві різний. США послідовно дотримуються обережності щодо видів зброї, які вони постачають в Україну. Коли HIMARS були вперше поставлені в Україну, адміністрація Байдена встановила обмеження на дальність їхньої дії. Лише в травні Вашингтон дав дозвіл на використання американської зброї проти цілей на території Росії. Та заборони все ще діють, хоча українці наполегливо домагаються їх скасування.

Зазначається, що на даний момент у Вашингтоні спостерігається обережний оптимізм щодо Курської наступальної операції, хоча залишаються сумніви щодо того, чи зможуть сили Києва утримати зайняті позиції і протистояти російським атакам на сході України.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи має Україна шанс посадити РФ за стіл переговорів: до чого тут Курська операція.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини