Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи має Україна шанс посадити РФ за стіл переговорів: до чого тут Курська операція
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи має Україна шанс посадити РФ за стіл переговорів: до чого тут Курська операція

Курська операція може змішати Путіну карти перед тим, як йтиметься про реальні переговори

19 серпня 2024, 18:44 comments5524
Поділіться публікацією:

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що такі операції України, як та, що зараз відбувається у Курській області РФ, позитивно вплинуть на можливі переговори з Росією. Більше того, проводячи операцію в Курській області, Україна якраз і хоче схилити Москву до переговорів. Фактично схожу тезу повторили у матеріалі "The Times". Журналісти зазначили, що в тому випадку, якщо російський диктатор Володимир Путін не піде на поступки і відмовиться від переговорів, Україні не залишиться іншого вибору, окрім як залишитися в Курській області РФ і просуватися далі російською територією. Враховуючи незговірливість Кремля, чи має Україна шанс таким чином посадити РФ на стіл переговорів, відмовившись від частини своїх ультиматумів? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи має Україна шанс посадити РФ за стіл переговорів: до чого тут Курська операція

Володимир Зеленський та Володимир Путін: Фото з відкритих джерел

Росії доведеться враховувати нову змінну

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович заявив, що він не думає, що операція Збройних сил України в Курській області має на меті саме посадити Путіна за стіл переговорів.

"Тут скоріше йдеться про те, що стратегічна ініціатива перебуває на боці України, а Росія перебуває у стані стратегічної невизначеності. І зрозуміло, що це змушує Росію повністю змінювати свої плани, зокрема й пов'язані з тими ультиматумами, які висував Путін щодо чотирьох областей України, Автономної Республіки Крим про передачу їх Російській Федерації, що, звичайно ж, неможливо і ніколи не відбудеться з боку України. Але зараз у цьому конкретному випадку ситуація змушує російського диктатора переглядати свої погляди", – зазначив експерт.

Він також звернув увагу на важливий момент, що те, що відбувається, змушує країни, які є як мінімум економічними партнерами Росії, оскільки політичних партнерів у неї практично немає, змінювати свої погляди щодо війни.

Ігор Рейтерович уточнює, що йдеться не про таких партнерів РФ, як Сирія чи Північна Корея, які взагалі ніяк не впливають на ситуацію, а про країни серйозніші, такі як Китай, певною мірою Індія, Бразилія, Південноафриканська Республіка.

"Звичайно, побачивши таку операцію в Курській області, ці країни явно вже почали змінювати і змінили свої погляди і своє ставлення до того, що, власне кажучи, робить Росія, як вона планує закінчувати війну. Тепер не вдасться переконувати ці країни, що Путін активно робив останні півроку, що ситуація в Росії повністю під контролем і він готовий на переговори, але лише з урахуванням своїх вимог. Нині це все змінилося. І чим довше операція на території Курської області продовжуватиметься, тим менше у Путіна буде простору для маневру саме в контексті співпраці з цими країнами. І це, на мою думку, головний фактор. Плюс не забуваємо про внутрішню нестабільність у Росії, що, звичайно, теж спонукатиме певну частину російських так званих політичних та економічних еліт до того, що війну треба закінчувати. Потрібно сідати за стіл переговорів та шукати якийсь саме компромісний варіант, який Україна як мінімум зможе розглянути та виступити з ініціативою розпочати ці переговори", – зазначив експерт.

Тому, продовжує Ігор Рейтерович, тут йдеться не про банальний якийсь обмін чи розширення просто лінії фронту, скільки про вплив на більш зовнішні чинники, які надзвичайно важливі для Росії і на які вона ігнорувати жодним чином не зможе.

"Поки що в цьому контексті саме цю ініціативу реалізовувати вдається. А далі все залежатиме від того, як довго Збройні сили України залишаться на території Російської Федерації і яким саме буде утримання цих територій. Тобто, чи буде там реальна лінія фронту, чи це буде поки що розширення, збільшення цієї території, яку Росія не контролює. У будь-якому разі, протягом найближчого часу ми це дізнаємося, але зрозуміло, що тепер це нова змінна і цю змінну Росія змушена буде враховувати. Ще важливо, що ця змінна не на користь переговорних позицій саме РФ, але, безумовно, на користь України", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Багато що залежатиме від результатів виборів у США

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко зазначила, що не бачить тут прямого взаємозв'язку у тому, що заявив Михайло Подоляк і в тому, що виклали в своєму матеріали журналісти "The Times". 

"Коли дійсно з'явиться можливість перемовин, то більшу роль має відіграти Китай. Плюс ці переговори навряд чи можливі до виборів президента Сполучених Штатів. Незважаючи на те, що як республіканці, так і демократи виступають за допомогу Україні та Ізраїлю, але, все ж таки, у них різні методи і різні погляди на рівень бюджетної підтримки", – зазначила експерт.

Катерина Одарченко акцентувала увагу на тому, що для України є дуже важливим момент щодо подальшого постачання зброї від партнерів. Проте це питання теж підв’язане до виборів в США. 

"Зовнішньополітичне питання не основне на виборах в США. Американських виборців більше турбують внутрішні питання. Загалом це питання більш складне і не є одноходівкою, як може здатися", – підсумувала експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Британія ухвалила важливе рішення: що тепер зміниться у боях ЗСУ у Курській області.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини