Головна Новини Суспільство Війна з Росією Успіх українського контрнаступу з самого початку був під питанням: що говорила розвідка США
commentss НОВИНИ Всі новини

Успіх українського контрнаступу з самого початку був під питанням: що говорила розвідка США

Американські розвідники враховували чисельну перевагу агресора та потужні фортифікаційні укріплення, які росіяни збудували на фронті

5 грудня 2023, 09:20 comments5566
Поділіться публікацією:

Ще до старту українського контрнаступу американська розвідка не вірила, що українським військам вдасться суттєво наблизити війну до перемоги протягом 2023 року. Це різко контрастувало з настроями не лише у Києві, а й у Пентагоні. Як передає портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання "Washington Post".

Успіх українського контрнаступу з самого початку був під питанням: що говорила розвідка США

Контрнаступ ЗСУ. Фото: з відкритих джерел

У матеріалі, що базується на спілкуванні з обізнаними джерелами, які говорили на умовах анонімності, видання наводить загальну картину настроїв американського військово-політичного керівництва у лютому 2023 року.

"У лютому, в першу річницю війни, президент України Володимир Зеленський похвалився, що 2023 рік буде "роком перемоги". Начальник ГУР також обіцяв, що українці скоро відпочиватимуть у Криму, півострові, який Росія незаконно анексувала в 2014 році. хто в американському уряді не був у цьому впевнений", — пише WP.

Представники американської розвідки тоді оцінили ймовірність успіху українців під час контрнаступу як "50 на 50". Така оцінка розчарувала навіть Пентагон та особливо Європейське командування США. Ті навіть нагадали, як за рік до того самі американські розвідники давали росіянам лічені дні на захоплення Києва. Але розвідка була непохитна у своїх висновках.

"Частково це був просто факт величезної ваги російської армії. Попри всю їхню некомпетентність у перший рік війни, росіянам вдалося запустити шалену часткову мобілізацію, щоб заповнити багато прогалин на фронті. На Запоріжжі ми бачили, як вони будували дійсно грізну стаціонарну оборону, важкопрохідну, дуже дорогу, дуже криваву для українців", — згодом згадував директор ЦРУ Вільям Бернс.

Незважаючи на те, що саме такі песимістичні прогнози були у звіті розвідки, який отримав президент США Джо Байден, він і надалі відмовлявся задовольнити прохання України про надання винищувачів та ракет ATACMS.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому невдовзі можемо зіткнутися з новими викликами: як змінюється ситуація на фронтах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини