Головна Новини Суспільство Війна з Росією Українським біженцям у Польщі доведеться платити за житло: деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Українським біженцям у Польщі доведеться платити за житло: деталі

Цього місяця до Сейму буде внесено поправку до спеціального закону про допомогу біженцям з України. Як пояснюють його творці, зміна регламентів необхідна для їх адаптації до поточних реалій.

8 листопада 2022, 09:25
Поділіться публікацією:

Про це заявив заступник голови Міністерства внутрішніх справ Польщі Павло Шефернакер в інтерв'ю польському RMF24.

Українським біженцям у Польщі доведеться платити за житло: деталі

Українські біженці у Польщі/ Фото: із відкритих джерел

"Згідно з чинними правилами, біженці, які перебувають у нашій країні понад 9 місяців, мають подати заяву на продовження виду на проживання. Проте Міністерство внутрішніх справ та місцеві адміністрації хочуть зробити продовження перебування на території Польщі автоматичним", — повідомив чиновник.

Зазначається, що під час розробки закону про агресію Росії проти України на початку березня польські чиновники самі до кінця не розуміли, скільки біженців приїде до їхньої країни і скільки залишиться тут працювати. Це не дивно, адже багато українців, які бігли до Польщі через війну, не збиралися спочатку тут на довго залишатися.

Тепер чиновники хочуть адаптувати цей закон під нові реалії, адже польський ринок праці прийняв дуже багато людей на підставі закону, який набув чинності у березні.

"На даний момент ми вважаємо, що цих положень достатньо і немає необхідності подавати додаткові заявки на легальну роботу в Польщі. Біженці з України, які перебувають у нашій країні понад 9 місяців, отримуватимуть "автоматичне" продовження виду на проживання — без написання додаткових заяв ", Заявив Павло Шефернакер.

Крім цього , було вирішено внести зміни і до "діючої системи" оплати житла для біженців з України. Так, передбачається, що з січня 2023 року у місцях колективного розміщення – це соціальні центри, хостели, гостьові будинки тощо – біженці платитимуть за проживання. Вже з 1 січня працездатні люди, які можуть утримувати себе та сім'ю, покриватимуть половину видатків за проживання. Причому перший платіж доведеться здійснити на три місяці наперед. Якщо ж через три місяці ці біженці не зможуть знайти роботу, зняти собі окреме житло та залишити центр, їм доведеться відшкодовувати 100% видатків на проживання.

Також в інтерв'ю чиновник зазначив, що ті українці, які регулярно виїжджають на територію України, не зможуть отримувати в Польщі соціальні виплати. Якщо людина не знаходиться на території Польщі щодня, то всі належні їй виплати буде "заморожено".

"Ми хочемо бути впевнені в тому, що пільги отримують саме ті люди, які справді живуть і працюють у Польщі, а також функціонують у нашому суспільстві. Якщо центр життя людини фактично перебуває в Україні, то всі соціальні виплати для неї будуть припинені" - заявив Шефернакер.

Раніше "Коментарі" писали про те, що у Польщі збираються пробурити найглибшу геотермальну свердловину у світі.

Читайте також: Таємні переговори США та РФ: про що вони говорять – чи незабаром можуть Київ і Москва відновити діалог.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини