Головна Новини Суспільство Війна з Росією Українцям розповіли, як отримати від Росії компенсацію за збитки
commentss НОВИНИ Всі новини

Українцям розповіли, як отримати від Росії компенсацію за збитки

Це цілком можливо, але певні дії треба вже робити зараз

10 травня 2023, 19:07
Поділіться публікацією:

Як українцям отримати від Росії компенсації за збитки спричинені під час її вторгнення до України. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Mind.ua.

Українцям розповіли, як отримати від Росії компенсацію за збитки

Як отримати від Росії компенсацію за збитки

Як пояснюють юристи, кошти для цього є вже зараз — це заарештовані на Заході активи РФ у розмірі приблизно 350 млрд. доларів. Вже у травні відбудуться події, які мають глобальне значення для отримання Україною реституцій від РФ. 16 та 17 травня на Саміті Ради Європи буде представлений міжнародний Реєстр збитків. Попередньо офіс, який адмініструватиме його ведення, має бути розташований у Гаазі. Реєстр міститиме інформацію про шкоду, завдану війною громадянам, бізнесу та державі.

Окрім цього, правники відзначають, що преценденти виплат за нанесену агресією шкоду є. Це і репарації Німеччини за Першу та Другу світові війни, і виплати Ірака Кувейту за агресію 1990 року. Останню виплату Ірак здійснив в 2021 році. Цей кейс, кажуть фахівці, найбільш схожий на війну Росії проти України та може бути використаний для стягнення репарацій з агресора.

"Приклад, який, мабуть, найбільше підходить до нашої ситуації – це наслідки вторгнення Іраку до Кувейту в 1990 році. Тоді у справу втрутилася Рада Безпеки ООН, яка, серед іншого, створила Компенсаційну Комісію ООН (UNCC), що розглядала вимоги про компенсацію, яку вимагали постраждалі громадяни та компанії з Кувейту, а також сама держава. Комісія працювала понад 30 років та здійснила виплати  постраждалим у цій війні на $52,4 млрд", – розповідає юрист Маркіян Ключковський.

За словами Ключковського, принципова відмінність історії з Кувейтом від нашої ситуації полягала в тому, що тоді був знайдений спосіб, як змусити Ірак сплачувати компенсації. ООН розробила механізм, за яким Ірак спрямовував 35% від своїх нафтових доходів у компенсаційний фонд, який був створений при UNCC.

"Масштаб шкоди, завданої Україні, у десятки разів більший, і тому нам потрібно шукати способи забезпечити більш ефективний процес. Але загальна його архітектура цілком придатна до відтворення. І українська робоча група, яка працює над питанням створення компенсаційного механізму для України, враховує всі уроки UNCC – як позитивні, так і негативні", – каже Ключковський.

Але потурбуватися про виплати на свою користь треба вже зараз — необхідно фіксувати завданні збитки.

Юристи рекомендують постраждалим від дій РФ уже зараз починати юридично оформлювати свої претензії – писати заяви до відповідних органів, зберігаючи засвідчені копії звернень.

"У першу чергу цим займаються правоохоронні органи, уповноважений з прав людини при Верховній раді України, а також Міністерство юстиції України. Щодо судів, то звичайно це може бути і ЄСПЛ, а також інші міжнародні суди, що визнають юрисдикцію такого спору, – пояснює Ростислав Кравець, юрист компанії "Кравець та партнери".

Катерина Гутгарц уточнює, що громадянам України, які прагнуть у майбутньому отримати компенсацію за завдані збитки, треба зробити такі кроки:

"Звертатися до правоохоронних органів для фіксації фактів вчинення проти них або проти їхнього майна злочинів; збирати всі можливі докази, у тому числі за допомогою експертиз, для розрахунку розмірів матеріальної та моральної шкоди; подавати до національних судів позови до РФ про стягнення збитків".

Тим часом, у Кремлі придумали, чим пояснити раптову втечу Лукашенка після параду в Москві. 

Під Бахмутом росіянина взяли в полон за допомогою дрону

А в Україні стало відомо, де знаходяться найбагатші українські компанії.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини