Головна Новини Суспільство Війна з Росією Українці не хочуть йти воювати, але впевнені, що території треба повернути
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці не хочуть йти воювати, але впевнені, що території треба повернути

Остання опитування показало, що українці мають дивне розуміння того, як повинна розвиватися далі ситуація

15 липня 2024, 16:49
Поділіться публікацією:

Війна триває, але в українців так і лишається дуже дивне уявлення про розвиток ситуації, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький. За його словами, рік тому за даними КМІС, 90% опитаних українців були проти "примусової мобілізації" і при тому 84% розраховували на "повернення всіх територій".

Українці не хочуть йти воювати, але впевнені, що території треба повернути

Війна в Україні

Тепер же, каже експерт, 46% переконані, що ухилятись від війська "не соромно" (ще 25% "не певні" — по суті, 3/4 не вважають за необхідне воювати за свою країну), але при тому 75% "не готові поступитись територіями заради миру".

"Тобто, на 3-му році Великої війни десь троє з чотирьох впевнені, що отой четвертий не просто мусить воювати, а мусить відвоювати назад їм всі території. Ну, або ще якось все так влаштувати, щоб без мобілізації", — відзначив експерт.

Хоча, за його словами, варто зазначити, що найбільше засуджують ухилянтів люди похилого віку — 37%. Тобто, ті, хто вже точно не може бути мобілізований. Крім того, цей пункт представляє думку і жінок — як вдів і матерів загиблих, так і матерів та бабусь теперішніх шукачів притулку в Європі, тобто, це дуже неоднорідні 3/4.

"При тому 69% впевнені, що французи, німці, естонці, британці мають прийти і звалити Росію, поки від половини до 3/4 українців "не соромно бути ухилянтом". В сенсі, Україна зможе перемогти (і повернути території), якщо Захід "допоможе людським ресурсом".  Чим саме переконувати пересічного Андре, Ендрю та Андріса кидати налагоджене на його ж податки життя в рідній країні і йти вбивати та вмирати в українських степах, припускаю, респонденти не уявляють", — говорить експерт.

При тому, додає Голобуцький, троє з чотирьох впевнені (двоє цілком, третій не дуже), що як влада ризикне віддати Росії окуповані терени, то буде "громадянський спротив".

"Виходить абсурдна картина. Проти окупанта до 3/4 українців вийти не готові, щоб повертати землі збройно. А от проти власної влади — цілком, якщо вона чарівним клацанням пальців без залучення громадян до війни не поверне території сама. Це все той же провал інформаційної і ідеологічної взаємодії влади з громадянами. І відданий на відкуп "хорошим русскім" інформаційний порядок денний відіграв в цьому не останню роль", — підкреслив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Путін Україну силою захопити не зможе, тому робить все для того, щоб українці страждали і самі благали про мир.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини