Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна виключає один із ідеологічних пунктів з переліку мирних домовленостей: про що мова
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна виключає один із ідеологічних пунктів з переліку мирних домовленостей: про що мова

Українська влада не збирається торгуватися з Росією темою статусу УПЦ МП

19 серпня 2024, 14:41
Поділіться публікацією:

Найближчим часом на Україну очікує своєрідна міні-революція в духовно-ідеологічній сфері, заявив політолог Володимир Фесенко, коментуючи заяву президента Володимира Зеленського на зустрічі з Радою Церков та релігійних організацій. Зокрема, він сказав, що запропонував Верховній Раді України підтримати урядовий законопроект щодо духовної незалежності України. Законопроект у погодженому президентом вигляді гарантує унеможливлення маніпуляцій з Москви православною церквою в Україні. При цьому керівник Офісу президента Андрій Єрмак підкреслив, що "церква в Україні буде позбавлена московського впливу". Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також вже анонсував, що законопроект про заборону російської церкви в Україні Рада розгляне найближчими днями.

Україна виключає один із ідеологічних пунктів з переліку мирних домовленостей: про що мова

Переговори України і РФ

"Все це означає, що відповідний законопроект нарешті буде ухвалений українським парламентом. І це явно буде приурочено до Дня Незалежності України", — відзначив політолог.

При цьому він вважає, що, очевидно, після ухвалення цього законопроекту УПЦ-МП вже не зможе існувати в нинішньому вигляді, але це не означає, що сама ця церква одномоментно зникне. Справа у тому, каже Фесенко, що і в нормативному і в процедурному плані буде певний перехідний період. І насправді, додає він, головне завдання полягає не просто в ухваленні цього законопроекту, а в реальному і ефективному забезпеченні тих трансформаційних процесів, які прописані в цьому законопроекті.

"В цьому контексті треба пам’ятати про нашу традиційну проблему – замало ухвалити закон, треба ще належним чином забезпечити його виконання. У нас, на жаль, дуже часто буква закону не завжди корелює з практикою його застосування", — підкреслив політолог.

Окрім того, він припустив, що з високою вірогідністю, буде масштабний спротив реалізації цього закону – і протестний, і юридичний (оскарження його окремих норм і практики виконання в судах, зокрема в Конституційному суді України і Європейському суді з прав людини), інформаційно-політичний (проведення інформаційно-політичних кампаній проти заборони УПЦ-МП в Україні, за кордоном, зокрема в різних міжнародних організаціях), а також бюрократичний (гальмування та імітація його виконання). І до цього треба готуватись, плануючи відповідні контр-заходи, вважає експерт.

"Ухвалення цього закону означає, що українська влада не збирається торгуватися з Росією темою статусу УПЦ-МП в процесі майбутніх мирних переговорів. Але майже напевно Росія буде наполягати, що умовою припинення війни має бути відновлення московської церкви в Україні. До цієї проблеми також треба готуватись", — підсумував Фесенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Офісі президента повідомили, що вже зовсім скоро Москва не зможе впливати на церкву в Україні.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини